Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Większość poperów nie ma okrągłego przekroju i już to bardzo utrudnia rzuty bo poper koziołkuje i jest lipnie .Ja zrobiłem sobie popery z podłużnego spławika żywcowego  takiego cygara .Koniecznie musi być z pianki i mieć rurkę przez środek .Ucinasz w połowie i masz z jednego spławika dwa popery ,od uciętej strony robisz zagłębienie około 6-7 mm i gotowe pozostaje tylko wzmocnić piankę poprzez przesmarowanie jej klejem np poksipol .Prosty ,tani , mocno chlapiący i najważniejsze dobrze lata .A i jeszcze jedno hak jest przelotowo na plecionce przez co ryba nie robi dźwigni i jest dużo mniej spadów w takim jak ty masz jest ciężej zaciąć i łatwiej się spinają .

• Like 1

Jarku, to kwestia staranności i spokoju. Nie ma się gdzie spieszyć przy kręceniu :) Kuba Standera mi zawsze powtarzał, że zrobienie dobrej muchy trwa tyle samo co złej ;) I to trzeba sobie wziąć do serca.

Ciekawa konkluzja -_- :)

Ja jednak myślę <_<  , że zrobienie złej muchy przez Kubę  i kilku innych kolegów prezentujących swoje muchy w tym wątku ,mogło by trwać dłuższy czas , niż przy zrobieniu zrobienie dobrej  ;)  :D .

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

Ciekawa konkluzja -_- :)

Ja jednak myślę <_< , że zrobienie złej muchy przez Kubę i kilku innych kolegów prezentujących swoje muchy w tym wątku ,mogło by trwać dłuższy czas , niż przy zrobieniu zrobienie dobrej ;) :D .

Myślę że doświadczenie i czas spędzony przy imadle w dużym stopniu przyczyniają się do tego jak nasze muszki wyglądają ... :)

Edytowane przez Jarek B

Ja mam inny akurat problem z muchami. Co jakiś czas przeglądam swoje rękodzieło i stwierdzam, że to co robiłem powiedzmy pół roku wcześniej jest paskudne, a to co obecnie jest dobre. Mija czas i to co było dobre jest paskudne i tak w kółko. Stagnacji nie ma ;)

• Like 6

Tomaszu! Sierść w pętli? Mam problem z takim małymi jeżynkami z kury, wydaje mi się to dobra alternatywą.

Tak, w pętli, po skręceniu, trzeba wyczesać i dopiero nawijać. Ważne żeby nawijać jeno na drugie, a nie obok siebie. 

Warto zostawiać sobie muchy, lub chociażby zdjęcia, bo po czasie widzimy swoje postępy, co naprawdę motywuje do dalszej pracy :)

• Like 1

O, takie piwko do kręcenia to bym chętnie przytulił. Zwłaszcza że to Ale.

Co do kryterium jakości much - owszem, widzę ze te starsze są koślawe, nieforemne. Tnę, poprawiam, doskonalę wzory.

Jednak najlepszą motywacją jest właśnie skuteczność. Przynajmniej 40% frajdy z łowienia na muchę to dla mnie właśnie efekty z imadła.

• Like 1

Jarek będą brały na tą brązke. Moje pierwsze były znacznie gorsze a i tak ryby brały. Pewnie wielu kolegów tak ma, u mnie 99,9% ryb złowionych na moje muchy. Z jednej strony wiem co jest w wodzie i jak to wygląda a z drugiej strony jestem pewnien że chodzi o przekonanie do muchy.

Wiem że będą brały bo na swoje muszki łowie praktycznie od samego początku :) ale co jak co trzeba dążyć do perfekcji :) A co przekonania do muchy to znajomy wygrawerował sobie taki tekst na kołowrotki muchowym "najważniejsza jest wiara w przynętę" i to jest udowodnił że to prawda :)

• Like 1