Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Takie spider'ki skopiowałem z YT, powinny być dobre na wzdręgi jak i inne ryby ... zobaczymy. Oba na hakach #12, jeden ze standardowym trzonkiem, drugi z dłuższym, proste jak "drut", dwa rodzaje nici wiodącej, paw, kura i klej UV

post-46382-0-65104700-1521315399_thumb.jpg

post-46382-0-17312600-1521315406_thumb.jpg

• Like 7

Tyle oczu mu dałeś, czy ja już źle widzę?

Wprawdzie jest ryba o której się mówi , że ma oko w każdej łusce :D  , ale popper ma tylko dwoje ruchomych i zielonych.Te czarne plamki są dwukrotnie mniejsze od oka , ale  faktycznie na zdjęciu wyglądają podobnie.

Wprawdzie jest ryba o której się mówi , że ma oko w każdej łusce :D  , ale popper ma tylko dwoje ruchomych i zielonych.Te czarne plamki są dwukrotnie mniejsze od oka , ale  faktycznie na zdjęciu wyglądają podobnie.

W ostatniej chwili zawróciłem od okulisty  :D  :D  :P  Dzięki Piotr, zaoszczędziłeś mi wydatków na nowe okulary ;)

Kłaniam się Szanownemu Towarzystwu.

W tym roku postanowiłem spróbować swoich sił w wędkarstwie muchowym. Załączam swoje pierwsze brązki i potrzebuję od Was wskazówek, co trzeba by poprawić.

Z góry dziękuję za wszystkie oceny.

Moje pierwsze były takie same. Rób chudsze, bardziej oszczędnie z materiałem. Jeżynka musi byc lepiej wyczesana, to są odnóża więc mało ale rozczochrane. Segmentacja drutem powinna byc wyraźna ale bez przesady z grubością.

Na podstawie moich bardzo skromnych doświadczeń powiem tak - lepsza nimfa o dobrych proporcjach, oszczędna i potargana, niż zwarta, tłusta i od linijki. I zawsze rób przynajmniej dwie takie same. Bo ściąć babola jest łatwo , a odtworzyć killera cieżko. Trafisz z totalną kluską, brzydką i nieforemną , w gust ryb na swojej rzece, a bedzie tylko jedna i nie powtórzysz.

Satysfakcja z łowienia na własne, nawet kulawe muchy, nawet ryb mniejszych niż łowią mistrzowie , jest bezcenna.

• Like 1

Jeśli są tak szerokie jak ta Matuka z przykladu kolegi @pisarz to za rewelacyjne nie są.

Nie lubię takich Matuk.

Do imitacji głowacza chyba wypróbuje ale ogólnie wole węższe "rybki". W tego typie muchy (oprocz imitacji głowacza) dobrze jak ogonek pracuje, a tak szeroki jak z przykładu wyżej chyba się "nie ugnie". Przerabiałem to. ????

Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji fotograficznej z tegorocznego The London Fly Fishing Fair.
Dziękujemy wszystkim rodakom, którzy ośmielili się odwiedzić nas na naszym standzie. ;-)
Grześ Tobie w szczególności za to, że znalazłeś czas aby z nami się spotkać.

https://www.facebook.com/pg/live4flyfishing/photos/?tab=album&album_id=926298697538918

http://live4flyfishing.pl/category/aktualnosci/

Edytowane przez MichałZ
  • Like 6