Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Piotr, zapomniałem o Michale ... warto inspirować się takimi stepami, bo owady są bardzo realistyczne. Niemniej, prosty (a nawet prostacki) wzór czernobyl ant z powodzeniem robi robotę, spokojnie może imitować konika polnego - sprawdzone. To tak przy okazji, nie negując realistycznych wzorów jakie robi Michał czy inni koledzy  :)

• Like 2

Chernobyl Ant i nic więcej nie potrzeba. Wzór ma już swoje lata i to taka klasyka wśród piankowców. Powstawał w latach 80-tych a popularność zyskał podobno w 1990, po tym jak w znanych zawodach muchowych w Stanach przyczynił się do wygranej pewnego jegomościa.Obowiązkowo w moim pudełku kleniowym obok klasyki red tag-ów, coachman-ów, goddard-ów i im podobnych. Chernobyl może i nie wygląda, ale ogarnia temat. Pzdr

• Like 1

Koledzy , nie neguję że jakiś wzór robi robotę i się sprawdza :)  . Jednak gdyby wasze wpisy przeczytał ktoś , kto nigdy nie łowił kleni ,to mógłby dojść do wniosku , że kleń to głupia , mało ostrożna ryba , która bierze na cokolwiek . :o

Kombinowanie i doskonalenie przynęt , to dla mnie jeden z bardzo istotnych elementów , powodujących że wędkarstwo jest tak ciekawe :)  , a nie monotonne :( .

Wydaje mi się -_-  , że taki pogląd wyznają też wszyscy najbardziej znani krętacze świata . Niemal każdy z nich ma w swoim arsenale , opracowany przez siebie wzór piankowego konika polnego.

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr

(...) Jednak gdyby wasze wpisy przeczytał ktoś , kto nigdy nie łowił kleni ,to mógłby dojść do wniosku , że kleń to głupia , mało ostrożna ryba , która bierze na cokolwiek . :o

(...)

Trudno mówić że ryba jest głupia/mądra patrząc na jej budowę mózgu... Koniki fajnie wyglądają, żuczki też są świetne, ale moja praktyka pokazuje że w przypadku łowienia kleni od samego wzoru ważniejsza jest prezentacja muchy. Bo klenie mimo iż ostrożne to jednak ciekawskie ryby i biorą na różne wynalazki:

Rybka na łososiowego bomber-a:

DSCN3709a_qpnnses.jpg

• Like 6

Trudno mówić że ryba jest głupia/mądra patrząc na jej budowę mózgu... Koniki fajnie wyglądają, żuczki też są świetne, ale moja praktyka pokazuje że w przypadku łowienia kleni od samego wzoru ważniejsza jest prezentacja muchy. Bo klenie mimo iż ostrożne to jednak ciekawskie ryby i biorą na różne wynalazki:

Rybka na łososiowego bomber-a:

To że prezentacja muchy odgrywa decydującą rolę , to oczywista oczywistość. ;) :D 

Jednak wygląd chyba też ma znaczenie? <_<

Kilka lat temu kolega pojechał z muchówką nad Rabę . Przed wyjazdem poprzez forum muchowe nawiązał kontakt z miejscowym wędkarzem.Umówił się na wspólne łowienie. Dowiedział się od niego , że w tym okresie można fajnie połowić klenie na piankowe koniki polne, więc się w nie zaopatrzył. Na umówione spotkanie przyjechał godzinę wcześniej i zaczął łowić . Opowiadał mi , że namierzył stadko kleni takich 30-35 cm , więc zaczął im podawać kupione piankowe koniki . Klenie z ciekawości podpływały i zawracały , tak miał przez całą godzinę. Przyjechał wędkarz z którym był umówiony i po wysłuchaniu jego relacji  , obdarował kolegę własnoręcznie ukręconym piankowcem. Kolega wrócił w to samo miejsce gdzie łowił wcześniej, bo klenie dalej tam stały . Podał nowa przynętę i z tego co mówił woda mu się otworzyła. Najbardziej zdziwiony był tym , że zaczął łowić klenie +40 , a nawet +50 , których wcześniej  nie widział .

Ja wprawdzie tego nie przeżyłem , jedynie wysłuchałem relacji i pooglądałem zdjęcia złowionych ryb . :o

Nota bene , to ten kolega jest na naszym forum . :ph34r:

Zrobiłem bardzo proste microjigi, "Redtagi" z różnymi ogonkami, waga 0,4 - 0,55g. Najwięcej brań na klasycznego. Takie jaziki jak na zadęciu, okoń całkiem ładny, miałem jeszcze 2 duże jazie, ale delikatny zestaw w połączeniu z małym bezzadziorowym hakiem na 30cm wodzie, no cóż, nie do utrzymania, wypięte :/ I takie małe wzdręgi. Jutro otwieram sezon na szczupaki, więc zamieniam UL na muchówkę #9 ;)

post-46206-0-55623800-1525117550_thumb.jpg

post-46206-0-98203200-1525117558_thumb.jpg

post-46206-0-30150900-1525117565_thumb.jpg

post-46206-0-19896200-1525117574_thumb.jpg

post-46206-0-72545800-1525117586_thumb.jpg

• Like 9

Zrobiłem bardzo proste microjigi, "Redtagi" z różnymi ogonkami, waga 0,4 - 0,55g. Najwięcej brań na klasycznego. Takie jaziki jak na zadęciu, okoń całkiem ładny, miałem jeszcze 2 duże jazie, ale delikatny zestaw w połączeniu z małym bezzadziorowym hakiem na 30cm wodzie, no cóż, nie do utrzymania, wypięte :/ I takie małe wzdręgi. Jutro otwieram sezon na szczupaki, więc zamieniam UL na muchówkę #9 ;)

Kolego piękne rybki i jigi :) z racji,że łowisz też muchą mam pytanie.

W jaki sposób polecił byś prowadzenie takich przynęt zestawem muchowym. Zakładając cel jako białoryb i okonki ?

Dziękuje z góry za odp.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka