janusz.walaszewski Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Dzięki Piotr, zapomniałem o Michale ... warto inspirować się takimi stepami, bo owady są bardzo realistyczne. Niemniej, prosty (a nawet prostacki) wzór czernobyl ant z powodzeniem robi robotę, spokojnie może imitować konika polnego - sprawdzone. To tak przy okazji, nie negując realistycznych wzorów jakie robi Michał czy inni koledzy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Panowie, wrzućcie proszę swoje wzory piankowych topwaterów na kleniojazie nie ma co kombinować... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Chernobyl Ant i nic więcej nie potrzeba. Wzór ma już swoje lata i to taka klasyka wśród piankowców. Powstawał w latach 80-tych a popularność zyskał podobno w 1990, po tym jak w znanych zawodach muchowych w Stanach przyczynił się do wygranej pewnego jegomościa.Obowiązkowo w moim pudełku kleniowym obok klasyki red tag-ów, coachman-ów, goddard-ów i im podobnych. Chernobyl może i nie wygląda, ale ogarnia temat. Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) W uzupełnieniu jedna z prostych wersji ja te "hot spoty" robię z żółtej pianki, kółka wycinam dziurkaczem biurowym Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Janusz Wałaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Koledzy , nie neguję że jakiś wzór robi robotę i się sprawdza . Jednak gdyby wasze wpisy przeczytał ktoś , kto nigdy nie łowił kleni ,to mógłby dojść do wniosku , że kleń to głupia , mało ostrożna ryba , która bierze na cokolwiek . Kombinowanie i doskonalenie przynęt , to dla mnie jeden z bardzo istotnych elementów , powodujących że wędkarstwo jest tak ciekawe , a nie monotonne .Wydaje mi się , że taki pogląd wyznają też wszyscy najbardziej znani krętacze świata . Niemal każdy z nich ma w swoim arsenale , opracowany przez siebie wzór piankowego konika polnego. Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (...) Jednak gdyby wasze wpisy przeczytał ktoś , kto nigdy nie łowił kleni ,to mógłby dojść do wniosku , że kleń to głupia , mało ostrożna ryba , która bierze na cokolwiek . (...) Trudno mówić że ryba jest głupia/mądra patrząc na jej budowę mózgu... Koniki fajnie wyglądają, żuczki też są świetne, ale moja praktyka pokazuje że w przypadku łowienia kleni od samego wzoru ważniejsza jest prezentacja muchy. Bo klenie mimo iż ostrożne to jednak ciekawskie ryby i biorą na różne wynalazki: Rybka na łososiowego bomber-a: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Takie trochę oszukane, ale zrobiłem pod spinning UL, zobaczymy co z tego wyjdzie w praniu Tomek jaka waga tych Twoich oszukańców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zrobiłem ich 6 sztuk, 3 po 0,4g i 3 po 0,55g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zrobiłem ich 6 sztuk, 3 po 0,4g i 3 po 0,55g No to ultra ultralight spinn Fajne, pzdrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Mam spina do 3g 190cm, plecionkę 0,02 wiec spokojnie rzucam nawet 0,3g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 @Tomek.MWłaśnie zastanawiałem się czym Ty to będziesz ciskał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Trudno mówić że ryba jest głupia/mądra patrząc na jej budowę mózgu... Koniki fajnie wyglądają, żuczki też są świetne, ale moja praktyka pokazuje że w przypadku łowienia kleni od samego wzoru ważniejsza jest prezentacja muchy. Bo klenie mimo iż ostrożne to jednak ciekawskie ryby i biorą na różne wynalazki: Rybka na łososiowego bomber-a: To że prezentacja muchy odgrywa decydującą rolę , to oczywista oczywistość. Jednak wygląd chyba też ma znaczenie? Kilka lat temu kolega pojechał z muchówką nad Rabę . Przed wyjazdem poprzez forum muchowe nawiązał kontakt z miejscowym wędkarzem.Umówił się na wspólne łowienie. Dowiedział się od niego , że w tym okresie można fajnie połowić klenie na piankowe koniki polne, więc się w nie zaopatrzył. Na umówione spotkanie przyjechał godzinę wcześniej i zaczął łowić . Opowiadał mi , że namierzył stadko kleni takich 30-35 cm , więc zaczął im podawać kupione piankowe koniki . Klenie z ciekawości podpływały i zawracały , tak miał przez całą godzinę. Przyjechał wędkarz z którym był umówiony i po wysłuchaniu jego relacji , obdarował kolegę własnoręcznie ukręconym piankowcem. Kolega wrócił w to samo miejsce gdzie łowił wcześniej, bo klenie dalej tam stały . Podał nowa przynętę i z tego co mówił woda mu się otworzyła. Najbardziej zdziwiony był tym , że zaczął łowić klenie +40 , a nawet +50 , których wcześniej nie widział .Ja wprawdzie tego nie przeżyłem , jedynie wysłuchałem relacji i pooglądałem zdjęcia złowionych ryb . Nota bene , to ten kolega jest na naszym forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Dziękuję wszystkim za liczne odpowiedzi, muchowa brać zawsze skora do pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zrobiłem bardzo proste microjigi, "Redtagi" z różnymi ogonkami, waga 0,4 - 0,55g. Najwięcej brań na klasycznego. Takie jaziki jak na zadęciu, okoń całkiem ładny, miałem jeszcze 2 duże jazie, ale delikatny zestaw w połączeniu z małym bezzadziorowym hakiem na 30cm wodzie, no cóż, nie do utrzymania, wypięte :/ I takie małe wzdręgi. Jutro otwieram sezon na szczupaki, więc zamieniam UL na muchówkę #9 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Takie maluchy na szczupaki zrobiłem milupa przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Zrobiłem bardzo proste microjigi, "Redtagi" z różnymi ogonkami, waga 0,4 - 0,55g. Najwięcej brań na klasycznego. Takie jaziki jak na zadęciu, okoń całkiem ładny, miałem jeszcze 2 duże jazie, ale delikatny zestaw w połączeniu z małym bezzadziorowym hakiem na 30cm wodzie, no cóż, nie do utrzymania, wypięte :/ I takie małe wzdręgi. Jutro otwieram sezon na szczupaki, więc zamieniam UL na muchówkę #9 Kolego piękne rybki i jigi z racji,że łowisz też muchą mam pytanie. W jaki sposób polecił byś prowadzenie takich przynęt zestawem muchowym. Zakładając cel jako białoryb i okonki ? Dziękuje z góry za odp. Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Różnie, zarówno z "Ósemke" jak i bardzo drobne i króciutkie podciągnięcia. Musisz próbować, nie ma super receptury, każdy dzień inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 A co to prowadzenie muchy w "ósemkę" ? Bo wiem, że zbiera się linkę na palece w ósemkę, ale o prowadzeniu takowym pierwsze słysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Takie maluchy na szczupaki zrobiłem (...)Utnij flashe tak by nie plątały się z wiggle tail-em... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 A co to prowadzenie muchy w "ósemkę" ? Bo wiem, że zbiera się linkę na palece w ósemkę, ale o prowadzeniu takowym pierwsze słysze O to samo chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Utnij flashe tak by nie plątały się z wiggle tail-em...Mam zamiar zrobić to nad wodą, czyli jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 A co to prowadzenie muchy w "ósemkę" ? Bo wiem, że zbiera się linkę na palece w ósemkę, ale o prowadzeniu takowym pierwsze słysze Olo, w myślowym skrócie napisałem, Kacper się domyślił Dokładnie chodzi o zbieranie linki w palcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Dzieki za odp Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romasz Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) Olo, jedźmy nad Łupawę, hej! ósemkę poćwiczymy i inne takie :-)i miodek wczesnowiosnny - jak onegdaj..., Edytowane 2 Maja 2018 przez romasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Romanu, może czas coś zaplanowac i połowić??jakoś chłopaki sie na słowenie wybierają i o kolegach zapomnieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi