Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nie jest to oczywiście mucha, którą zrobiłem, ale jest to "chrust", którego dzisiaj sfotografowałem. Myślę, ze warto od czasu do czasu takie fotki wstawiać, żeby zobaczyć jakie muchy nad naszymi wodami latają i jak bardzo często się różnią ...

post-46382-0-97590500-1526245407_thumb.jpg

• Like 4

Prawie jak oryginał  :o . Super :)

Mogę się pochwalić ;) :D  , że Janusz to mój szkółkowy kolegawub.gif.

Z czego zrobiłeś tułów i skrzydełka ?

Dzięki Piotrze, tułów jest zrobiony z brązowej pianki 2 mm, natomiast skrzydełka - również z pianki, takiej do zabezpieczania przesyłek. Ona jest mleczno-biała o grubości ok 0,3 mm, jest przyklejona do tułowia i zabarwiona mazakiem, nóżki jak widać, z promieni pióra bażanta, węzełki wiązane szydełkiem ;) Ważne jest aby ta pianka imitująca skrzydełka była przyklejona, bo jak nie będzie to w czasie rzutu "forkocze" i powoduje splątania ...

W numerze #4 z 2016 Sztuki Łowienia jest SBS Michała Laudańskiego, na którym (stepie, nie Michale) się oparłem, moja widelnica wygląda nieco inaczej, ale myślę, że jest Ok 

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 2

Czy nie należałoby pomalować go od spodu a niekoniecznie z góry, bo rozumiem, że chlebek pływa i ryba widzi go od spodu na tle nieba, tak tylko się zastanawiam ...

Z drugiej strony, jak przyjąć, że to pszenne pieczywo - no to jest białe  ;)

Edytowane przez Janusz Wałaszewski

Dawno nie siadalem.

Raz bo nie bylo czasu, dwa, ze zima jak siadalem to namotalem tego tyle, ze tez potrzeby jako takiej nie bylo.

Teraz w wolnej chwili i w perspektywie lata cos lekkiego na zwolniony przeplyw, plytka wode i wolne defilady z predkoscia nurtu.

Whting Rooster w ogonie, korpus troche bialego dubbingu, przewiniete palmer szenila i piorkiem genetyka. Przod to cross cut zonker w takiej blado bezowej wersji. Wersja dobra na mocne letnie hiszpanskie slonce i przechodzenie przez zacienione plamy od nadrzecznych drzew. Wykonczona czarnym piorkiem i lekki conhead 6 mm. 

Krotko : bedzie robic :D

bAyhTlPNR0JSdCo9pwxMbJ19Io7TsO2dgJMKW8Wk

NxKY9aMEfpYHFj0CHo7_lMq9TBW4XHhuzDCvm3ST

• Like 10

Próbowałes ukręcić muchę tej wielkości z piór marabuta ?

Nie miałem nigdy pior marabuta pozwalających wykonać taką muchę.

Ale też temat materiałów mam bardzo bardzo wybiórczo i pobieżnie rozpracowany. Czasami próbuje czegoś nowego, głównie sierści ( jenot, szop) ...ale generalnie kręcę się w kółko wokół tego samego. Jak zrobić rybkę ;)

Co do marabuta to poszukajcie w sklepach specjalistycznych oferujących sprzęt z techniki kryminalistycznej / przychodzi mi do głowy Stanimex z Lublina / . Do proszków kryminalistycznych stosuje się pędzle z puchu marabuta, więc po zdobyciu takiego można go zdekompletować. Może jakiś znajomy policjant ma w szafie zużyty i odda. Wystarczy dobrze w rączkach wyprać z wodą z mydłem i jest git. Inne pędzle też mają fajne materiały / sierść bobra, wiewiórki itp / . Zakładam że to oryginalne pióra marabuta a nie indyczy zamiennik. ja zdobyłem taki ;

11845800_IMAG0405.jpg

• Like 3

chyba marabut nie jest az taki drogi?

warto pamietac ze marabut wystepuje w kilku formach, ktore maja rozne zastosowania.

taki ktory nada sie na woolybugery, nie za bardzo bedzie dobry do much typu indruder czy hoh bo.

ja go zastepuje szopem ze wzgledu na twalosc muchy raczej, bo sama praca marbuta jest przepiekna.

Edytowane przez peresada

Nie miałem nigdy pior marabuta pozwalających wykonać taką muchę.

Ale też temat materiałów mam bardzo bardzo wybiórczo i pobieżnie rozpracowany. Czasami próbuje czegoś nowego, głównie sierści ( jenot, szop) ...ale generalnie kręcę się w kółko wokół tego samego. Jak zrobić rybkę ;)

Z marabuta też się da, może nie koniecznie z samego, ale w kombinacji z innymi materiałami lub z kilku członów coś na wzór intruderów, nie tak dawno zrobiłem coś takiego;

post-46382-0-43035900-1527694889_thumb.jpg

• Like 6