ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Tomek , żeś się Pan rozkręcił. Ja niestety o łowieniu ryb i kręceniu much muszę na długo zapomnieć .Bo trudno robić cokolwiek z prawą ręką z której wystają trzy niemałe druty i usztywnioną ortezą. Tyle mego co popatrzę :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To coś Ty tą ręką robił? Kuruj się, bo ryby skaczą i aż piszczą żeby je łowić ;P To jeszcze dwa spiderki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To coś Ty tą ręką robił? Kuruj się, bo ryby skaczą i aż piszczą żeby je łowić ;P To jeszcze dwa spiderki.Właśnie mija 12 dzień od połamania i 7 dzień od operacyjnego zespolenia. Głód wędkarski już daje o sobie znać .Ale jeszcze długo go nie zaspokoję.Marzy mi się , żeby za jakiś czas choć pokibicować. Fajne te Twoje muszki.Cieszą oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Właśnie mija 12 dzień od połamania i 7 dzień od operacyjnego zespolenia. Głód wędkarski już daje o sobie znać .Ale jeszcze długo go nie zaspokoję.Marzy mi się , żeby za jakiś czas choć pokibicować. Fajne te Twoje muszki.Cieszą oko. WitamProponuje nauczyc się łowic lewą reką .Na pewno przyda sie na przyszlośc. Klaniam sie Marian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Marian, z muchą to tak słabo jedną ręką niestety 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 WitamLepiej spróbować Nie ma wtedy pośpiechu i parcia ,żeby jak najszybciej i jak najwiecej. Pełen RELAX Druga reka zawsze pomoże Wiem z doswiadczenia.Kłaniam się Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To coś Ty tą ręką robił? Kuruj się, bo ryby skaczą i aż piszczą żeby je łowić ;P To jeszcze dwa spiderki.Cześć Tomku.Te dwa pajączki ładniejsze od poprzednich. Drobna uwaga, jeśli wolno. Jeżynka śmiało o 1/4 dłuższe promienie i przesunięta w lewo, bo jakby zabrakło miejsca na główkę, która też może być ładnym elementem muszki. Jeśli zrobiona zgodnie z prawidłami, ma odpowiednią długość, to muszka jest też łatwiejsza do przywiązania. Miło, że ktoś jeszcze takie dzisiaj kręci i nimi łowi. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Widzisz Tomcat i na ciebie znajdzie się paragraf jachu są tu ludzie którzy kręcą ładne muchy, ale nie zawsze mają czas aby nimi łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Właśnie mija 12 dzień od połamania i 7 dzień od operacyjnego zespolenia. Głód wędkarski już daje o sobie znać .Ale jeszcze długo go nie zaspokoję.Marzy mi się , żeby za jakiś czas choć pokibicować. Fajne te Twoje muszki.Cieszą oko. Przykra sprawa, trzymaj się Piotrze i kuruj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To dawaj exehielu te ładne, na które nie łowisz. Nie tak, żadne paragrafy. Nie śmiał bym. Ktoś kiedyś ustalił pewne reguły, proporcje na podstawie tysięcy zrobionych przez ludzi muszek i to się sprawdza. Jak się do tego stosujemy, to muszka wygląda nie tylko elegancko, ale też jej konstrukcja będzie optymalna. Cóż więcej potrzeba? W przypadku tych Tomka wystarczy coś zakończyć wcześniej (tułów, pawik), przymierzyć piórko o o odpowiedniej długości promieniach, kilka razy je nawinąć i zakończyć kształtną główką. Dokładnie tyle samo roboty i muszka będzie cacy. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To dawaj exehielu te ładne, na które nie łowisz. Nie tak, żadne paragrafy. Nie śmiał bym. Ktoś kiedyś ustalił pewne reguły, proporcje na podstawie tysięcy zrobionych przez ludzi muszek i to się sprawdza. Jak się do tego stosujemy, to muszka wygląda nie tylko elegancko, ale też jej konstrukcja będzie optymalna. Cóż więcej potrzeba? W przypadku tych Tomka wystarczy coś zakończyć wcześniej (tułów, pawik), przymierzyć piórko o o odpowiedniej długości promieniach, kilka razy je nawinąć i zakończyć kształtną główką. Dokładnie tyle samo roboty i muszka będzie cacy. Pozdrawiam.Tomek, Michał, Perseda i paru innych mają już wyuczone ruchy i dość sporą powtarzalność.Te lekkie niedociągnięcia są mało widoczne. Z paragrafem śmieje się bo Tomek zawsze mnie prostuje, oczywiście ma rację, więc taki komentarz jest jak lekki kuksaniec. Ja w przeciwieństwie do wymienionych powyżej nie umiem wiązać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 To dawaj exehielu te ładne, na które nie łowisz. Nie tak, żadne paragrafy. Nie śmiał bym. Ktoś kiedyś ustalił pewne reguły, proporcje na podstawie tysięcy zrobionych przez ludzi muszek i to się sprawdza. Jak się do tego stosujemy, to muszka wygląda nie tylko elegancko, ale też jej konstrukcja będzie optymalna. Cóż więcej potrzeba? W przypadku tych Tomka wystarczy coś zakończyć wcześniej (tułów, pawik), przymierzyć piórko o o odpowiedniej długości promieniach, kilka razy je nawinąć i zakończyć kształtną główką. Dokładnie tyle samo roboty i muszka będzie cacy. Pozdrawiam. Myślę że źle zrozumiałeś wpis Marcina Muchy Marcina możemy tutaj czasami oglądać . Fajnie by było gdybyś zaprezentował swoje muszki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Jachu, stare foto nimf. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Jachu, stare foto nimf.Ale że jak? Nimfa bez kasku?! Bezsensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Mówiłem, że nie umiem wiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Tomkowi.M już się prywatnie wyspowiadałem. Długi Tomek pewnie domyśla się, że po latach siedzenia w katalogu much innego forum można mieć trochę zboczone podejście do wystawianych much. Zastanawiam się, czy te kaski przypadkiem nie powodują ślepoty u ryb? A może tylko ryb mniej niż kiedyś? Ezehiel, powtarzalność jak u Kenijczyka, który latami kręci ciągle to samo dla któregoś z zachodnich sklepów. Perfekcja. Jestem pełen podziwu. To wcale nie jest takie łatwe, więc nie opowiadaj, że nie umiesz wiązać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Jachu, nie gadaj tyle tylko pokazuj swoje muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Dziś z nocy. Takie jakieś bylejakie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Nic z tego mój Upadły. Wszystko zostało nad Wisłą. Cały majdan, zdjęcia na poprzednim laptopie i jakieś płytki CD z muchoma. Drugi sierściuch podoba mi się bardziej. Przytnij te dwa, trzy dłuższe kłaki (nie wyrywaj!) i finito. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Nic z tego mój Upadły. Wszystko zostało nad Wisłą. Cały majdan, zdjęcia na poprzednim laptopie i jakieś płytki CD z muchoma. Drugi sierściuch podoba mi się bardziej. Przytnij te dwa, trzy dłuższe kłaki (nie wyrywaj!) i finito. Tego drugiego robiłem jako pierwszego bez stackera, drugi miał mieć spód dun A dostał miętę.Kręciłem koło 2 w nocy. Wcześniej seria papingów szła.Nie wiem czemu takie dzioby zrobiłem..Było 11 sztuk został jeden, kolega nie marudził. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 (edytowane) Na dobranoc... Edytowane 24 Lipca 2018 przez ezehiel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 @ezehiel prostota w czystej postaci uwielbiam takie muchy muszę sobie coś takiego nakręcić na bolki.Co tamu ułożyłeś pod piórko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 @ezehiel prostota w czystej postaci uwielbiam takie muchy muszę sobie coś takiego nakręcić na bolki.Co tamu ułożyłeś pod piórko ?Elo. Mucha zbudowana na haku Daiwa Bassers Worm Hook Wky, bodajże #8.Nić kevlar lub biały nylon szeroki aby układał się do haka jak wstążka. 2 Pióra z koguta na ogon. Potem 4 kawałki flash, 2 na stronę. Następnie robimy brush z craft fur na pętli z nici.Przed położeniem grzbietu ze snow runnera po 3-4 paski flasha, na to grzbiet. Głowa zbudowana z nici, po dodaniu oczek zalewana żywicą UV. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Jaka tam Daniel prostota, kiedyś wystarczyło przywiązać jakieś białe piórko do węgorzowego haka z oczkiem i bolki nie wybrzydzały. Teraz oczy 3D, żywice UV, flashe, sztuczne włosie w stu kolorach, łącznie z takim świecącym w ciemności. Skończy się tym, że będzie się zakładać silikonową imitację rybki, które już są takie, że najsprytniejszy boleń nie odróżni od prawdziwej. Ezehiel, dałem sobie spokój z używaniem stackera. Zbędna zabawka. Im mniej manipulacji z sierścią, tym równiej wychodzi. Wystarczy dobrze chwycić pęczek, odciąć od skórki, przyłożyć i przywiązać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) Nawiązując do prostoty, to jakiś czas temu coś takiego umotałem i jeszcze w kwestii prostoty, użyte materiały - haczyk, nić wiodąca dwa pióra marabuta i kilka promieni pióra perlicy Edytowane 25 Lipca 2018 przez Janusz Wałaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi