Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

To coś Ty tą ręką robił? Kuruj się, bo ryby skaczą i aż piszczą żeby je łowić ;P To jeszcze dwa spiderki.

Właśnie mija 12 dzień od połamania i 7 dzień od operacyjnego zespolenia.

Głód wędkarski już daje o sobie znać .Ale jeszcze długo go nie zaspokoję.Marzy mi się , żeby za jakiś czas choć pokibicować.

Fajne te Twoje muszki.Cieszą oko. :)

Głód wędkarski już daje o sobie znać .Ale jeszcze długo go nie zaspokoję.Marzy mi się , żeby za jakiś czas choć pokibicować.

Witam

Proponuje nauczyc się łowic lewą reką .

Na pewno przyda sie na przyszlośc. :)

Klaniam sie Marian

• Like 1

To coś Ty tą ręką robił? Kuruj się, bo ryby skaczą i aż piszczą żeby je łowić ;P To jeszcze dwa spiderki.

Cześć Tomku.

Te dwa pajączki ładniejsze od poprzednich. Drobna uwaga, jeśli wolno. Jeżynka śmiało o 1/4 dłuższe promienie i przesunięta w lewo, bo jakby zabrakło miejsca na główkę, która też może być ładnym elementem muszki. Jeśli zrobiona zgodnie z prawidłami, ma odpowiednią długość, to muszka jest też łatwiejsza do przywiązania. Miło, że ktoś jeszcze takie dzisiaj kręci i nimi łowi. Pozdrawiam. 

• Like 1

Przykra sprawa, trzymaj się Piotrze i kuruj.

• Like 1

To dawaj exehielu te ładne, na które nie łowisz. :) Nie tak, żadne paragrafy. Nie śmiał bym. Ktoś kiedyś ustalił pewne reguły, proporcje na podstawie tysięcy zrobionych przez ludzi muszek i to się sprawdza. Jak się do tego stosujemy, to muszka wygląda nie tylko elegancko, ale też jej konstrukcja będzie optymalna. Cóż więcej potrzeba? W przypadku tych Tomka wystarczy coś zakończyć wcześniej (tułów, pawik), przymierzyć piórko o o odpowiedniej długości promieniach, kilka razy je nawinąć i zakończyć kształtną główką. Dokładnie tyle samo roboty i muszka będzie cacy. Pozdrawiam.  

• Like 1

To dawaj exehielu te ładne, na które nie łowisz. :) Nie tak, żadne paragrafy. Nie śmiał bym. Ktoś kiedyś ustalił pewne reguły, proporcje na podstawie tysięcy zrobionych przez ludzi muszek i to się sprawdza. Jak się do tego stosujemy, to muszka wygląda nie tylko elegancko, ale też jej konstrukcja będzie optymalna. Cóż więcej potrzeba? W przypadku tych Tomka wystarczy coś zakończyć wcześniej (tułów, pawik), przymierzyć piórko o o odpowiedniej długości promieniach, kilka razy je nawinąć i zakończyć kształtną główką. Dokładnie tyle samo roboty i muszka będzie cacy. Pozdrawiam.

Tomek, Michał, Perseda i paru innych mają już wyuczone ruchy i dość sporą powtarzalność.

Te lekkie niedociągnięcia są mało widoczne.

Z paragrafem śmieje się bo Tomek zawsze mnie prostuje, oczywiście ma rację, więc taki komentarz jest jak lekki kuksaniec.

Ja w przeciwieństwie do wymienionych powyżej nie umiem wiązać :(

• Like 1

Myślę że źle zrozumiałeś wpis Marcina -_- :D

Muchy Marcina możemy tutaj  czasami oglądać . :good:

Fajnie by było gdybyś zaprezentował swoje muszki . :)

• Like 1

Tomkowi.M już się prywatnie wyspowiadałem. Długi Tomek pewnie domyśla się, że po latach siedzenia w katalogu much innego forum można mieć trochę zboczone podejście do wystawianych much. Zastanawiam się, czy te kaski przypadkiem nie powodują ślepoty u ryb? A może tylko ryb mniej niż kiedyś? Ezehiel, powtarzalność jak u Kenijczyka, który latami kręci ciągle to samo dla któregoś z zachodnich sklepów. Perfekcja. Jestem pełen podziwu. To wcale nie jest takie łatwe, więc nie opowiadaj, że nie umiesz wiązać.   

• Like 3

Nic z tego mój Upadły. Wszystko zostało nad Wisłą. Cały majdan, zdjęcia na poprzednim laptopie i jakieś płytki CD z muchoma. Drugi sierściuch podoba mi się bardziej. Przytnij te dwa, trzy dłuższe kłaki (nie wyrywaj!) i finito.

Tego drugiego robiłem jako pierwszego bez stackera, drugi miał mieć spód dun A dostał miętę.

Kręciłem koło 2 w nocy.

Wcześniej seria papingów szła.

Nie wiem czemu takie dzioby zrobiłem..

Było 11 sztuk został jeden, kolega nie marudził.24455503b02df31d8c9df04f5fe2a461.jpg

• Like 1

@ezehiel prostota w czystej postaci uwielbiam takie muchy :) muszę sobie coś takiego nakręcić na bolki.

Co tamu ułożyłeś pod piórko ?

Elo.

Mucha zbudowana na haku Daiwa Bassers Worm Hook Wky, bodajże #8.

Nić kevlar lub biały nylon szeroki aby układał się do haka jak wstążka.

2 Pióra z koguta na ogon.

Potem 4 kawałki flash, 2 na stronę.

Następnie robimy brush z craft fur na pętli z nici.

Przed położeniem grzbietu ze snow runnera po 3-4 paski flasha, na to grzbiet.

Głowa zbudowana z nici, po dodaniu oczek zalewana żywicą UV.

• Like 1

Jaka tam Daniel prostota, kiedyś wystarczyło przywiązać jakieś białe piórko do węgorzowego haka z oczkiem i bolki nie wybrzydzały. Teraz oczy 3D, żywice UV, flashe, sztuczne włosie w stu kolorach, łącznie z takim świecącym w ciemności. Skończy się tym, że będzie się zakładać silikonową imitację rybki, które już są takie, że najsprytniejszy boleń nie odróżni od prawdziwej. Ezehiel, dałem sobie spokój z używaniem stackera. Zbędna zabawka. Im mniej manipulacji z sierścią, tym równiej wychodzi. Wystarczy dobrze chwycić pęczek, odciąć od skórki, przyłożyć i przywiązać. 

• Like 3

Nawiązując do prostoty, to jakiś czas temu coś takiego umotałem

post-46382-0-16439000-1532541293_thumb.jpg

post-46382-0-40833800-1532541300_thumb.jpg

post-46382-0-97675700-1532541312_thumb.jpg

i jeszcze w kwestii prostoty, użyte materiały - haczyk, nić wiodąca dwa pióra marabuta i kilka promieni pióra perlicy

post-46382-0-78113200-1532543418_thumb.jpg

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 2