Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny dowód na to, że brzydal na sucho często staje się robalem na mokro.

Od pewnego czasu moczę po ukręceniu niemal wszystkie muchy. Od kiedy naprodukowałem mokrych, na sucho śliczne były. Mokre nie przypominały ... niczego. Były tak absolutnie "śmieciowe" że nawet kleniki 15cm traktowały je obojętnie.

Do pupy juz nauczyłem się komponować dubbing tak, ze zazwyczaj efekt jest robaczywy.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

U mnie sezon jeszcze trwa...

Co nie wyklucza oczywiście doraźnych zbrojeń ;)

Przy okazji pytanie czy może komuś niepotrzebnie zalegają wolframowe, ciężkie cone head ...to ja chętnie odkupie :)

Do tego typu nastocentymetrowych przynęt pod pstrąga.

post-45573-0-03483200-1538325637_thumb.jpg

• Like 5

Romanu, hak zadzior zgnieciony z braku adekwatnych bez. Marka... No cóż, zależy jak kto obranduje, fabryka w Shenzen, tu akurat rozmiar +/- 6.

Zanadobyłem takie, odkąd Żaksą wycofał ze sprzedaży model HY-CAA bo kształt identyczny a cena atrakcyjna bardzo i rozmiary do much większych dostępne.

Organoleptycznie mocne, waga stabilizuje w nurcie a i ostrość zadowalającą posiadający.post-57197-0-14162000-1538336540_thumb.jpg

Edycja na dodanie Romanu fotki rzeczonych.

Edytowane przez venom_666

Dawno temu usłyszałem ze lipieni nie da się łowić na mokrą muchę. Jako buntownik z wyboru uparłem się że to zrobię i od roku dopracowuję temat. Z powodzeniem. Ponizej muszka która ostatnio dała mi 7 lipieni w 40 minut. Okazy to nie były, ale oscylowały wokół miary. W sporcie każdy dałby punkty ;)

post-60067-0-35728000-1538336664_thumb.jpeg

Technicznie klasyczna mokra „down&across”, sprzetowo z racji gabarytów muszki (#18) jak do suchara.

Kluczem było delikatne położenie muchy. Chlapanie, zwinięty przypon itd. dawały brania kleników. Lipki musiały dostać cicho i precyzyjnie. Wiele brań w momencie dotknięcia wody. Jedno nawet w powietrzu.

Płynęły trzy gatunki owadów - mała czarna widelnica, cytrynowa jętka i brązowa mała jętka. Lipienie jadly wyłącznie szare i czarne muchy. Ale może im sie gust zmienić wiec sie przygotowałem :

post-60067-0-42579000-1538337003_thumb.jpeg

Na wypadek gdyby wolały zjeść cos głębiej - nimfki w tych kolorach (oczywiście wiem ze larwy maja inną kolorystykę, ale czasem sam schemat koloru działa):

post-60067-0-10198800-1538337162_thumb.jpegpost-60067-0-45645900-1538337208_thumb.jpeg

• Like 7

Spróbuj tak.

Tułowik z promieni ogona bażanta, przeźroczysty pomarańczowy koralik jako podparcie brązowej jeżynki i lakierowana na czerwono główka, malutka dosłownie taka kropeczka z minimalnej ilości zwojów.

Hak 12/14/16 a nawet czasem 18.

Dzięki, spróbuje. Chyba w warsztacie żony są takie koraliki to podkradnę.

Jak to ostatnio kolega skomentował jestem „zboczony” na punkcie mokrej muchy. Każdy wzór chętnie wypróbuje.

Do pup dubbing mieszam z krolika i włoczki. Ręcznie wiec trudno podać konkretny przepis. Wykorzystuje sporo podszerstka. Thorax robię z większym dodatkiem okrywy i zazwyczaj cos z maski zająca dorzucam.

Edytowane przez etherni

Trochę się u mnie działo na imadle. Teraz tylko trzeba to zamoczyć ;)

Okonki

201810042_qeqxwqx.jpg

Niklaus Bauer style:

Gold&green

201810042_qeqxwqw.jpg

Leszcze

201810042_qeqxwqs.jpg

Szczupakowa klasyka. Flash tail z SR na "braszach" od Pike Terror Flies

201810042_qeqxspp.jpg

Jeszcze takie dwa "pasiaki" ;)

201810042_qeqxsph.jpg

Edytowane przez hi tower