Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę długie, w wodzie sie i tak złożą do tyłu, a ryby je szybko zlikwidują. Właściwie sa zbędne, element estetyczny dla oka wędkarza.

Rzadko przecież daje sie czułki do imitacji widelnic.

Inna rzecz , że wiele razy doświadczyłem skuteczności much z „wyprutymi flakami”, jak cos sie zdecydowanie za długiego wlekło za przynętą. Pupy robie zawsze z bardzo długimi czułkami, i to działa.

• Like 3

Suskwa poacher, kolejny klasyk na PNW

Jest to imitacja pijawki ssącej ikrę. Skuteczna późno w sezonie jak i na podniesionej wodzie. Tu zawiązana na shanku. Czarny zonker, niebieska lameta, czarne chanille jako "shoulder" potem czarny i fioletowy marabut, jakiś flash, potem niebieski "shlappen" na końcu różowe/pomarańczowe chanille jako ikra.

Pozdrówkad6ef5e8aceae7b7b3bcd71b234a376f7.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 10

Jak dla mnie to małe i przepakowane. Ale jakiegoś szczupaka na pewno złowią. Jedna podstawowa rada na początek zabawy z "kurczakami", jak bierzesz ilość materiału która wydaje Ci się odpowiednia to użyj z tego tylko połowę. Po drugie warto zaczynać od klasycznych wzorów i materiałów.

• Like 4

Jak dla mnie to małe i przepakowane. Ale jakiegoś szczupaka na pewno złowią. Jedna podstawowa rada na początek zabawy z "kurczakami", jak bierzesz ilość materiału która wydaje Ci się odpowiednia to użyj z tego tylko połowę. Po drugie warto zaczynać od klasycznych wzorów i materiałów.

Dzięki za rade, na pewno się do niej zastosuje przy następnym kręceniu :)

A jakie klasyczne materiały masz na myśli?

Edytowane przez nord91

Bucktail+flash+trochę syntetyku na głowę rybki+ oczęta i jak dla mnie nie trzeba nic więcej.Zaczynałem od much z samych syntetyków, ale te które robię teraz są 3 rszy skuteczniejsze.... Warto też mieć nożyczki na rybach i przystrzyc trochę nowe muszki przy pierwszym łowieniu.

• Like 3

Bucktail to trudny materiał. Oczywiście można go jakoś tam zawiązać na haku i też będzie ale cała sztuka polega na użyciu minimalnej jego ilości i uzyskaniu maksymalnego efektu objętości i właściwego profilu. Mówiąc w skrócie bucktail ma się podczas wiązania podnieść i nastroszyć. Ważny jest też dobór różnych typów włosa, bo w ramach jednego ogona mamy przynajmniej trzy różne rodzaje i dlugosci włosa. Bucktail to cała szkoła. Wielkości i materiały swoich much dopasuj do ssprzętu i umiejętności rzutowych jakimi dysponujesz. Na poczatek przygody z dużymi muchami, który zawsze polega na psuciu materiałów kup na Allegro kanekalon, za parę złotych masz psucia na wiele wieczorów.

Edytowane przez mart123
  • Like 1

Wszystkie Twoje muchy składają się wyłącznie z głowy. Nie widzę w nich tułowia i ogona. No, może poza biało-czerwoną. W dużych muchach główną robotę robi to co wystaje poza haczyk czyli ogon i, jak ktoś potrafi go uwiązać, przedłużony tułów.

Dzięki za zwrócenie uwagi, nie wiedziałem o tym ;)

Bucktail to trudny materiał. (...)

Niby tak, ale jest masa przykładów, choćby na YouTube jak go używać. Ze Snów Runner-em jest biednej, a i towar mocno różni się między partiami. Jak dla mnie to świadome korzystanie z SR jako podstawowym materiałem to wyższa szkoła.

Wracając do buck tail-a, to proponuję zacząć od klasyki, czyli Lefty's Deceiver. Potem much z BT na rewersie, coś w stylu Niklausa Bauera.

Edytowane przez hi tower
  • Like 6

Dokładnie  ,jest mnóstwo filmików z Bucktailem ,ja żeby uzyskać właściwy kąt który daje najlepszą pulsację (wiązanie włosem w przeciwnym kierunku i gięcie-nie wiem jak się to fachowo nazywa )pomagam sobie odrobiną kleju UV ... Później bucktail pulsuje ,flesh tańczy w ogonie i są ryby ....

Jakiś czas temu dostałem muchę od kolegi który też tutaj łowi, nie chciała latać i tonąć choć pracowała i wyglądała fajnie... Ostatnio jak złamałem w niej grot haka na zaczepie ,to postanowiłem wykorzystać tą górę materiałów drugi raz.Wyszły z tego 3 piętnastocentymetrowe muszki  i zostało jeszcze odrobinę na czwartą...

• Like 5