etherni Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Skoro temat nimfy widelnicy wyszedł : 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Nie za długie te czułki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Trochę długie, w wodzie sie i tak złożą do tyłu, a ryby je szybko zlikwidują. Właściwie sa zbędne, element estetyczny dla oka wędkarza. Rzadko przecież daje sie czułki do imitacji widelnic.Inna rzecz , że wiele razy doświadczyłem skuteczności much z „wyprutymi flakami”, jak cos sie zdecydowanie za długiego wlekło za przynętą. Pupy robie zawsze z bardzo długimi czułkami, i to działa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Suskwa poacher, kolejny klasyk na PNWJest to imitacja pijawki ssącej ikrę. Skuteczna późno w sezonie jak i na podniesionej wodzie. Tu zawiązana na shanku. Czarny zonker, niebieska lameta, czarne chanille jako "shoulder" potem czarny i fioletowy marabut, jakiś flash, potem niebieski "shlappen" na końcu różowe/pomarańczowe chanille jako ikra.Pozdrówka Edytowane 28 Października 2018 przez peresada 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Choć przeważnie łowię na muszki 12-20cm. na pojedynczym haku ,postanowiłem wystrugać sobie dwu hakowe kurczaczki ok.25cm. Rzuca się tym ciężko ,ale może zimowe mamuśki to docenią... Tutaj ze standardowa muszką ok.18cm. Pozdrawiam Wobi. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Flimfa raczek - mimo gabarytu (#10), w trakcie testów dała lipienia, choć niewielkiego. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Moje pierwsze muchy szczupakowe więc proszę o wyrozumiałość Edytowane 31 Października 2018 przez nord91 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Jak dla mnie to małe i przepakowane. Ale jakiegoś szczupaka na pewno złowią. Jedna podstawowa rada na początek zabawy z "kurczakami", jak bierzesz ilość materiału która wydaje Ci się odpowiednia to użyj z tego tylko połowę. Po drugie warto zaczynać od klasycznych wzorów i materiałów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Jak dla mnie to małe i przepakowane. Ale jakiegoś szczupaka na pewno złowią. Jedna podstawowa rada na początek zabawy z "kurczakami", jak bierzesz ilość materiału która wydaje Ci się odpowiednia to użyj z tego tylko połowę. Po drugie warto zaczynać od klasycznych wzorów i materiałów.Dzięki za rade, na pewno się do niej zastosuje przy następnym kręceniu A jakie klasyczne materiały masz na myśli? Edytowane 31 Października 2018 przez nord91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Zdecydowanie za bogato. Dobra mucha szczupakowa to max volume przy min ilości materiału. Chodzi oczywiście o właściwości rzutowe, bo ryba głupia jest, wszystko zeżre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Może powiecie jakie materiały na początek kupić na muchy szczupakowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Chyba najlepiej zaczynać od syntetyków, często występują pod roznymi nazwami np. EP Fibres. Poza tym kanekalon, craft fur, itp. + różne flash-e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Z naturalnych snowrunner jest przyjemny w użyciu i efektowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Z naturalnych snowrunner jest przyjemny w użyciu i efektowny.Wg. mnie nie jest to łatwy materiał dla początkującego. Ale za to warto zaprzyjaźnić się z bucktail-em. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Bucktail jak najbardziej;)W zasadzie to buck + flash+ oczęta i jest pajkowa skuteczna mucha;) Z syntetyków, których jest mnóstwo nr.1 dla mnie slinky fibre. Tak jak koledzy piszą, lepiej mniej niż więcej;) PzdrrrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Bucktail+flash+trochę syntetyku na głowę rybki+ oczęta i jak dla mnie nie trzeba nic więcej.Zaczynałem od much z samych syntetyków, ale te które robię teraz są 3 rszy skuteczniejsze.... Warto też mieć nożyczki na rybach i przystrzyc trochę nowe muszki przy pierwszym łowieniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Bucktail to trudny materiał. Oczywiście można go jakoś tam zawiązać na haku i też będzie ale cała sztuka polega na użyciu minimalnej jego ilości i uzyskaniu maksymalnego efektu objętości i właściwego profilu. Mówiąc w skrócie bucktail ma się podczas wiązania podnieść i nastroszyć. Ważny jest też dobór różnych typów włosa, bo w ramach jednego ogona mamy przynajmniej trzy różne rodzaje i dlugosci włosa. Bucktail to cała szkoła. Wielkości i materiały swoich much dopasuj do ssprzętu i umiejętności rzutowych jakimi dysponujesz. Na poczatek przygody z dużymi muchami, który zawsze polega na psuciu materiałów kup na Allegro kanekalon, za parę złotych masz psucia na wiele wieczorów. Edytowane 1 Listopada 2018 przez mart123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Wszystkie Twoje muchy składają się wyłącznie z głowy. Nie widzę w nich tułowia i ogona. No, może poza biało-czerwoną. W dużych muchach główną robotę robi to co wystaje poza haczyk czyli ogon i, jak ktoś potrafi go uwiązać, przedłużony tułów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 @mart123Bardzo cenna uwaga dotycząca bucktail-a( faktycznie to nie najprostszy materiał, szczegòlnie na początek) i konstruktywny komentarz!Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 również coś w szczupakowym klimacie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Wszystkie Twoje muchy składają się wyłącznie z głowy. Nie widzę w nich tułowia i ogona. No, może poza biało-czerwoną. W dużych muchach główną robotę robi to co wystaje poza haczyk czyli ogon i, jak ktoś potrafi go uwiązać, przedłużony tułów.Dzięki za zwrócenie uwagi, nie wiedziałem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Bucktail to trudny materiał. (...)Niby tak, ale jest masa przykładów, choćby na YouTube jak go używać. Ze Snów Runner-em jest biednej, a i towar mocno różni się między partiami. Jak dla mnie to świadome korzystanie z SR jako podstawowym materiałem to wyższa szkoła.Wracając do buck tail-a, to proponuję zacząć od klasyki, czyli Lefty's Deceiver. Potem much z BT na rewersie, coś w stylu Niklausa Bauera. Edytowane 1 Listopada 2018 przez hi tower 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Dokładnie ,jest mnóstwo filmików z Bucktailem ,ja żeby uzyskać właściwy kąt który daje najlepszą pulsację (wiązanie włosem w przeciwnym kierunku i gięcie-nie wiem jak się to fachowo nazywa )pomagam sobie odrobiną kleju UV ... Później bucktail pulsuje ,flesh tańczy w ogonie i są ryby .... Jakiś czas temu dostałem muchę od kolegi który też tutaj łowi, nie chciała latać i tonąć choć pracowała i wyglądała fajnie... Ostatnio jak złamałem w niej grot haka na zaczepie ,to postanowiłem wykorzystać tą górę materiałów drugi raz.Wyszły z tego 3 piętnastocentymetrowe muszki i zostało jeszcze odrobinę na czwartą... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Film instruktażowy Niklaus'a Bauer'a, co prawda po szwedzku ale można włączyć angielskie napisy, zresztą i bez tego wszystko widać Przykładowo wiązanie bucktail'a w reversie, wspomniane wyżej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 i jeszcze jeden szczupaczy secik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi