Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Jakże prosty ale zapewne skuteczny wzorek narybku - kopiuję  ;) ! Dodatkowe plusy dodatnie za trunek w tle  :D

Ps. Pod jakie gatunki robiony ? Ja widzę je w okoniowych paszczach i jazio-kleni z wiosennej rzeki.

Robione z myślą o trotkach,(Norweski fiord) ale tęczaki też je polubiły
  • Like 2

Ryacophila - rozmiar jakby nie na teraz ale lipieniem smakują:attachicon.gif 07668415-AF43-4879-B15C-3E3E4D6958F0.jpeg

Pewnie dlatego ze takie wielkie robale właśnie masowo łażą po kamieniach tam gdzie łowie ...

Faktycznie są takie wściekle zielone??

To nie krytyka, z ciekawości pytam...

• Like 1

Faktycznie są takie wściekle zielone??

To nie krytyka, z ciekawości pytam...

Tak, są takie. Pierwszego jak zobaczyłem to byłem pewny ze to cos sztucznego, kawałek plastiku albo ktoś nimfę zerwał. Jedynie grzbiety mają ciemniejsze i nad tym pracuje, chociaż po obczajeniu co tam żyje, zawiązałem jigową nimfę z wściekłe zielonego body glass, o zupełnie innych proporcjach i w pierwszym podaniu była ryba.

• Like 3

Kolejny mikrus, tym razem "zdjęty" na mokro w obecności groszówki. Te egzemplarze powstały przez przypadek, chciałem sprawdzić czy da się do czegoś wykorzystać pozostałości z wyczesania materiału z owcy szetlandzkiej. Te mikrusy zostały właśnie z czegoś takiego zrobione  ;)

Jak już przywiązałem "wełenkę" do haczyków ( # 10 w tym przypadku) i wydało mi się, ze jest całkiem Oki - to dorobiłem resztę, czyli namiastkę tułowiu i główkę z oczkami. Myślę, że te mikrusy mogą się sprawdzić na "moich" mikro łowiskach pstrągów i jazi, pewnie też na okonki będę dobre. Zobaczymy na wiosnę.

No i kolejne egzemplarze będą już zrobione normalnie a nie od d..y strony  :P

post-46382-0-83939800-1543609088_thumb.jpg

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 10

Wyszło coś w stylu "alevin fly"

Całkiem możliwe, ale aby bardziej pójść w tym kierunku trzeba by zrobić namiastkę woreczka żółtkowego i raczej bardziej w pomarańczowym kolorze. Jak pisałem, zobaczymy wiosna nad wodą

Piotra nimfki mają tak robaczywy wygląd, że pierwsze wrażenie po ich zobaczeniu przypomniało mi robaki, które za moich szczenięcych lat bardzo często rezydowały w jabłkach. Wygląd oczywiście całkiem inny ale robaczywość ta sama. 

• Like 2

Koledzy dziękuję facepalm.gif :)

Okazuje się , że BANicja może wyjść na dobre. :D

Obie nimfy haczyk kiełżowy #10

Dodatkowo żyłka 0,10 której nie ma na zdjęciu.

Oczywiście o czymś zapomniałem :D Na zdjęciach powinno jeszcze być piórko kuropatwy.omg.gif

Nimfa brązowa ukręcona z pianki 2mm modyfikowanej termicznie.

post-52308-0-49942100-1544088630_thumb.jpg

post-52308-0-58361100-1544088641_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr