Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ile cm ma ta imitacja oraz czy ona tonie? :-)

Robiąc pierwszy raz jakąś muchę unikam miniaturyzacji , dlatego ta nie jest najmniejsza bo sam ten piankowy korpus ma 2,5 cm. Pływalność taka neutralna , czyli bardzo powoli tonie. Jak będę kręcił następną , to bez problemu można dociążyć ołowiem i zrobić mniejszą .

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr

Robiąc pierwszy raz jakąś muchę unikam miniaturyzacji , dlatego ta nie jest najmniejsza bo sam ten piankowy korpus ma 2,5 cm. Pływalność taka neutralna , czyli bardzo powoli tonie. Jak będę kręcił następną , to bez problemu można dociążyć ołowiem i zrobić mniejszą .

Dzięki za info :-). Dokładnie wiem o co chodzi, na większym haku łatwiej na początku ogarnąć.

Pytałem bardziej pod kątem linku który wstawiłeś. Autor sugeruje, że imituje w ten sposób larwę Baetis rhodani, tyle że larwy tej jętki mają max 11 mm - to wymusza użycie haka w rozmiarze max 14. W stepie autor używa haka 6 ;-) Ja wiem, że to hak 5xshort, ale to dalej 6! Moim zdaniem można tym wzorem skutecznie imitować larwę ephemera danica - nie omieszkam tego spróbować :-) Bo wzór jest zacny.

Oraz autor pomerdał też, charakterystykę rodziny. Betaidae są pływakami (swimmers), a nie jak sugeruje "zagrzebującymi" (burrowers).  Żeby nie było, że wymyślam :-) https://pl.wikipedia.org/wiki/Murzy%C5%82kowate

• Like 4

W uplywajacym sezonie lepszego wzoru przynety nie mialem.

Wraz z przepracowanymi roboczogodzinami na lowiskach pstragowych dostrzegam, iz nie zawsze ta mucha, ktora z kazdego dolka podnosi pstraga, lowi potem te najwieksze. Albo ta, ktora najskuteczniej przechytrza te najwieksze...nie zawsze byle malolata sprowokuje :)

Taka jak ta ponizsza, tu zgodnie z najnowszym trendem podaje wymiar w mm, 120 mm, prowadzona bardzo rowno z nurtem rzeki potrafi zdzialac wiele :)

Przepis na nia to :

drut nierdzewny 1 mm 

drut olowiany

conehead tungsten 6 mm

pearl flash

whiting rooster cape

wapsi palmer shenile medium

metz dry fly cape

Hends zonker cross cut 

owca islandzka

:)

42GubK_-jNHnnjN19l6ZFWvaCw8W2d5MRS19bOaG

Edytowane przez Guzu
  • Like 14

Pomysł na tak "oszczędnego" strimka powstał dwa lata temu. Łowiliśmy z kolegą już kilka godzin i zero brań. Przerzuciliśmy chyba wszystko co było w pudełkach. W którymś rzucie zawadziłem muchą o coś na dnie, udało się wyjąć ale większość muchy zostało w wodze. Na haku została odrobina materiału. Przypominało to taką prześwistującą rybę, anorektyka  :D  :P. Stwierdziłem że nie będę już wiązał nowej muchy, bo i tak nie długo mieliśmy się zwijać..... I woda się otworzyła. Mucha w przeciągu 40 minut dała mi 5 szczupaków. Teraz zawsze goszczą w moim pudełku, choć może wyglądu to nie ma, ale zaręczam, działa ;)

post-46206-0-98877600-1545678043_thumb.jpg

post-46206-0-96993900-1545678050_thumb.jpg

post-46206-0-19792900-1545678057_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 14

Wraz z przepracowanymi roboczogodzinami na lowiskach pstragowych dostrzegam, iz nie zawsze ta mucha, ktora z kazdego dolka podnosi pstraga, lowi potem te najwieksze. Albo ta, ktora najskuteczniej przechytrza te najwieksze...nie zawsze byle malolata sprowokuje :)

Taka jak ta ponizsza, tu zgodnie z najnowszym trendem podaje wymiar w mm, 120 mm, prowadzona bardzo rowno z nurtem rzeki potrafi zdzialac wiele :)

Przepis na nia to :

drut nierdzewny 1 mm

drut olowiany

conehead tungsten 6 mm

pearl flash

whiting rooster cape

metz dry fly cape

Hends zonker cross cut

owca islandzka

Ciekawe jakiej klasy kija by trzeba żeby tym "normalnie" rzucać?

Przepis na nia to :

drut nierdzewny 1 mm 

drut olowiany

conehead tungsten 6 mm

pearl flash

whiting rooster cape

metz dry fly cape

Hends zonker cross cut 

owca islandzka

Jakim spinem miotasz swoje muchy ?

• Like 1

Jakim spinem miotasz swoje muchy ?

Większość czasu łowiłem tym.

Większość ryb też nim złowiłem.

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-486-pożegnanie-z-sub-zero-m/

Teraz chodzę z lamiglasem 210 cm, 12 lb mocy. Z serii xmg.

Na zapas też mam lamiglasa, popping, z serii im700.

Generalnie to ryby i miejsca walki z nimi determinują zastosowana wędkę.

Bo same przynęty to latają jak na warunki rzeki pstrągowej jak się chce :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 4

Większość czasu łowiłem tym.

Większość ryb też nim złowiłem.

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-486-pożegnanie-z-sub-zero-m/

Teraz chodzę z lamiglasem 210 cm, 12 lb mocy. Z serii xmg.

Na zapas też mam lamiglasa, popping, z serii im700.

Generalnie to ryby i miejsca walki z nimi determinują zastosowana wędkę.

Bo same przynęty to latają jak na warunki rzeki pstrągowej jak się chce :)

Guzu odchudź trochę muchy ,wywal coneheda i spróbuj flaja, nie będziesz Pan żałował... Wczoraj dwa razy backing był we wodzi,raz z odjazdu z pod szczytówki... Muchy niestety nie widać, ok. 5cm biały strimerek z marabuta.

post-48686-0-62614000-1545843172_thumb.jpg

Pozdro Wobi

• Like 6