pisarz Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 A ja z innej b..... 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Pisarz to jest pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Pisarz to jest pianka?Dokładnie . http://dronsworld.blogspot.com/2013/08/arituvale-burrowing-foam-nymph-v20.html?m=1 Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Pisarz.......ewski Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Piotr klasa, podoba mi sie ???? Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Tomek.M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedruM Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) A ja z innej b..... Ile cm ma ta imitacja oraz czy ona tonie? :-) Edytowane 20 Grudnia 2018 przez RedruM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Ile cm ma ta imitacja oraz czy ona tonie? :-)Robiąc pierwszy raz jakąś muchę unikam miniaturyzacji , dlatego ta nie jest najmniejsza bo sam ten piankowy korpus ma 2,5 cm. Pływalność taka neutralna , czyli bardzo powoli tonie. Jak będę kręcił następną , to bez problemu można dociążyć ołowiem i zrobić mniejszą . Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Sezon pstrągowy się zbliża wielkimi krokami. Strimerek 6cm na zimową wodę 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedruM Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 Robiąc pierwszy raz jakąś muchę unikam miniaturyzacji , dlatego ta nie jest najmniejsza bo sam ten piankowy korpus ma 2,5 cm. Pływalność taka neutralna , czyli bardzo powoli tonie. Jak będę kręcił następną , to bez problemu można dociążyć ołowiem i zrobić mniejszą .Dzięki za info :-). Dokładnie wiem o co chodzi, na większym haku łatwiej na początku ogarnąć. Pytałem bardziej pod kątem linku który wstawiłeś. Autor sugeruje, że imituje w ten sposób larwę Baetis rhodani, tyle że larwy tej jętki mają max 11 mm - to wymusza użycie haka w rozmiarze max 14. W stepie autor używa haka 6 ;-) Ja wiem, że to hak 5xshort, ale to dalej 6! Moim zdaniem można tym wzorem skutecznie imitować larwę ephemera danica - nie omieszkam tego spróbować :-) Bo wzór jest zacny. Oraz autor pomerdał też, charakterystykę rodziny. Betaidae są pływakami (swimmers), a nie jak sugeruje "zagrzebującymi" (burrowers). Żeby nie było, że wymyślam :-) https://pl.wikipedia.org/wiki/Murzy%C5%82kowate 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedruM Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Tak to widzęHak z przodu #12 - krótki trzonekHak z tyłu #8 - obcięty przed kolankiem Edytowane 22 Grudnia 2018 przez RedruM 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zapar Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zacny much... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) W uplywajacym sezonie lepszego wzoru przynety nie mialem.Wraz z przepracowanymi roboczogodzinami na lowiskach pstragowych dostrzegam, iz nie zawsze ta mucha, ktora z kazdego dolka podnosi pstraga, lowi potem te najwieksze. Albo ta, ktora najskuteczniej przechytrza te najwieksze...nie zawsze byle malolata sprowokuje Taka jak ta ponizsza, tu zgodnie z najnowszym trendem podaje wymiar w mm, 120 mm, prowadzona bardzo rowno z nurtem rzeki potrafi zdzialac wiele Przepis na nia to : drut nierdzewny 1 mm drut olowianyconehead tungsten 6 mmpearl flashwhiting rooster capewapsi palmer shenile mediummetz dry fly capeHends zonker cross cut owca islandzka Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Guzu 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Święta to jednak czas tradycji... Wesołych! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Pierwsze podejście do choinki, w przyszłym roku będzie ładniejsza. Wesołych Świąt dla wszystkich zakręconych! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Polecam jako "pień" użyć jakiegoś blindeye ;-) albo tubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 (edytowane) Pomysł na tak "oszczędnego" strimka powstał dwa lata temu. Łowiliśmy z kolegą już kilka godzin i zero brań. Przerzuciliśmy chyba wszystko co było w pudełkach. W którymś rzucie zawadziłem muchą o coś na dnie, udało się wyjąć ale większość muchy zostało w wodze. Na haku została odrobina materiału. Przypominało to taką prześwistującą rybę, anorektyka . Stwierdziłem że nie będę już wiązał nowej muchy, bo i tak nie długo mieliśmy się zwijać..... I woda się otworzyła. Mucha w przeciągu 40 minut dała mi 5 szczupaków. Teraz zawsze goszczą w moim pudełku, choć może wyglądu to nie ma, ale zaręczam, działa Edytowane 24 Grudnia 2018 przez Tomek.M 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Szczupaki są dziwne... kiedys miałem serie brań na białego paprocha z urwanym ogonem. Celem był bialoryb, szczupłe zjadały toto jak leżało na dnie nieruchomo. Nic innego ich nie skusiło tamtego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOMAK BBI Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Jakiś czas temu wykonałem podobne muszki (choć materiały zupełnie inne) do tych które zaprezentował Tomek. Moje jeszcze nie wylądowały w żadnej rybiej "paszczy" 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 W uplywajacym sezonie lepszego wzoru przynety nie mialem.Wraz z przepracowanymi roboczogodzinami na lowiskach pstragowych dostrzegam, iz nie zawsze ta mucha, ktora z kazdego dolka podnosi pstraga, lowi potem te najwieksze. Albo ta, ktora najskuteczniej przechytrza te najwieksze...nie zawsze byle malolata sprowokuje Taka jak ta ponizsza, tu zgodnie z najnowszym trendem podaje wymiar w mm, 120 mm, prowadzona bardzo rowno z nurtem rzeki potrafi zdzialac wiele Przepis na nia to : drut nierdzewny 1 mm drut olowianyconehead tungsten 6 mmpearl flashwhiting rooster capewapsi palmer shenile mediummetz dry fly capeHends zonker cross cut owca islandzka Ciekawe jakiej klasy kija by trzeba żeby tym "normalnie" rzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 9/10??Przy odrobinie samozaparcia i wprawy #8 z dobrą głowicą albo DH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Lub spinnigiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Na słono 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 W uplywajacym sezonie lepszego wzoru przynety nie mialem.Wraz z przepracowanymi roboczogodzinami na lowiskach pstragowych dostrzegam, iz nie zawsze ta mucha, ktora z kazdego dolka podnosi pstraga, lowi potem te najwieksze. Albo ta, ktora najskuteczniej przechytrza te najwieksze...nie zawsze byle malolata sprowokuje Taka jak ta ponizsza, tu zgodnie z najnowszym trendem podaje wymiar w mm, 120 mm, prowadzona bardzo rowno z nurtem rzeki potrafi zdzialac wiele Przepis na nia to : drut nierdzewny 1 mm drut olowianyconehead tungsten 6 mmpearl flashwhiting rooster capewapsi palmer shenile mediummetz dry fly capeHends zonker cross cut owca islandzka Jakim spinem miotasz swoje muchy ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Jakim spinem miotasz swoje muchy ?Większość czasu łowiłem tym.Większość ryb też nim złowiłem. http://jerkbait.pl/blog/18/entry-486-pożegnanie-z-sub-zero-m/ Teraz chodzę z lamiglasem 210 cm, 12 lb mocy. Z serii xmg. Na zapas też mam lamiglasa, popping, z serii im700. Generalnie to ryby i miejsca walki z nimi determinują zastosowana wędkę.Bo same przynęty to latają jak na warunki rzeki pstrągowej jak się chce Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Guzu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Większość czasu łowiłem tym.Większość ryb też nim złowiłem. http://jerkbait.pl/blog/18/entry-486-pożegnanie-z-sub-zero-m/ Teraz chodzę z lamiglasem 210 cm, 12 lb mocy. Z serii xmg.Na zapas też mam lamiglasa, popping, z serii im700. Generalnie to ryby i miejsca walki z nimi determinują zastosowana wędkę.Bo same przynęty to latają jak na warunki rzeki pstrągowej jak się chce Guzu odchudź trochę muchy ,wywal coneheda i spróbuj flaja, nie będziesz Pan żałował... Wczoraj dwa razy backing był we wodzi,raz z odjazdu z pod szczytówki... Muchy niestety nie widać, ok. 5cm biały strimerek z marabuta. Pozdro Wobi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi