Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, może faktycznie nie na wszystkich materiałach. Najczęściej zdaza mi się to jak robię przrwijkę np. na bażancie albo kondorze.

Na tułowiach z promieni piór czy "jedwabi" stosuję praktycznie tylko przewijki z drutu. Płaskie lamety najlepiej nawijać na dość luźno położonym i wyczesanym tułowiu z dubbingu, mocno napinając lametę. Najlepiej wykorzystując funkcje "rotary" w imadle. A tak w ogóle to w muchach typowo na pstrągi lamet prawie nie stosuje, tylko drut. Bo pstrągi i tak szybko pozbawiają muchy lamety. Można ostatecznie tez na płaską lametę położyć drut, też tak czasem robię, ale to już pierdolenie się.

• Like 4

Panowie mam problem, nie wiem co źle robię ale jak robią przewijkę z lamety bardzo często lameta mi spada / zsuwa się. Czasami robię przewijkę od tyłu w drugą stronę z żyłki ale wiem że nie jest to konieczne.Chyba że jest ??

Jarek najlepiej taką muchę przewinąć jeszcze cienkim drucikiem (w kierunku przeciwnym do nawijania lamety) lub żyłką.

Często muchy z lametą koloru zielonego nawiniętą na tułów z bażanta sprawdzały mi się na pstrągach.

Tam podobno wszystko hula co w kolorach black ghostów.

Czasami oglądając zdjęcia wędkarzy z trofeami z tego jeziora odnoszę wrażenie, że te pstrągi tam zjadają wszystko co do wody wpadnie.

Nie byłem, nie widziałem, ale z rozmów z Kolegami którzy trafili tam na kiepskie warunki wiem że na jednym wyjeździe ten zestaw ratował temat: https://www.facebook.com/piketerror/photos/pb.652193488218157.-2207520000.1547716804./1461464300624401/?type=3&theater

• Like 1

One nie są łączone ze sobą. One mają taki wystający "listek" który można dowiązać do główki. Od razu uprzedzam że i tak trzeba je kleić, natomiast te wypustki wzmacniają trzymanie oczu oraz pozwalają je mocować bardzo symetrycznie. Jeśli chodzi o zakupy to najlepiej kontaktować się bezpośrednio z Pike Terror Flies na FB. Jeśli by się nie udało daj znać na priv.

• Like 1

Nie byłem, nie widziałem, ale z rozmów z Kolegami którzy trafili tam na kiepskie warunki wiem że na jednym wyjeździe ten zestaw ratował temat: https://www.facebook.com/piketerror/photos/pb.652193488218157.-2207520000.1547716804./1461464300624401/?type=3&theater

A tak, przecierałem szlaki w tym temacie. Wiązałem Panu Czarkowi onegdaj jakieś tam streamery. Właśnie sobie przypomniałem, że na nocne łowy zawiązałem mu kilka fluo zielonych z syntetycznych materiałów typu glo itp. Podobno okazały się zabójcze.

Btw moi następcy widzę, że pięknie kontynuują rozpoczęte dzieło ;-)

• Like 2