Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Viva ma tyle wariantów, że ten akurat streamerowy jest jak najbardziej do przyjęcia.

Skrzydełko, zwłaszcza że z marabuta nie jest za bogate, Ogonek jedynie ciut za długi - jakieś 50% ;)

No i srebrna przewijka tułowia...

Edytowane przez venom_666

A streamerowy wariant Vivy, to jak oceniacie skuteczność ? Jakby czarny zonker w tym wydaniu działał ?

Mnie sie ten wzór kojarzy z dużą mokrą, uniewrsalną i prostą, daleka sugestia chrusta. Osobiście nie miałem efektów ale kolega łowi dużo, często i skutecznie Vivą, zarówno na rzekach jak i na bajorach.

Ja mam pojemnik zakręcany wielkości takiego w jakich kiedyś klisze do aparatu sprzedawali. 
Przed łowieniem nabieram sobie deczko wody, wrzucam tam nimfy i się moczą czekając na swoją kolej ;-) 
Nigdy nie moczę catgutu przed wiązaniem muchy. Na sucho wygląda słabo, ale już po konkretnym namoczeniu mucha staje się mocno robaczywa. 

Żadna tajemnica z tą receptą.
Nić oliwkowa, lub według uznania (fajny efekt uzyskuje się przy użyciu nitek fluo i jakiegoś opalizującego flesza koniecznie przeźroczystego)
W ogonku deczko białego CDC. Catgut nawinięty z pół milimetrowymi odstępami. Pomiędzy wpleciony w pętli dubbing Senyo's laser. (sprawdzi się każdy o cienkich włóknach)
Całość dobrze wyczesana  (w razie nadmiaru, dubbing należy przyciąć lub wyskubać)
Warto również kombinować z kolorami dubbingów. 
Thorax nimfki to również w pętli sierść z łapy śnieżnego królika w dwóch kolorach i szczypta jakiejś brązowo oliwkowej spectry tuż przy samej główce.
Ot i cała tajemnica.

Edytowane przez MichałZ
  • Like 8

Kełżyki zawiązane na hakach Ahrex FW 525 #14
Z założenia miały być to haki do suchej muchy, ale nawet vikingowie (a oni lubują się w solidnych hakach) uważają, że chłopcy Z Ahrexa przesadzili w tym przypadku z grubością drutu.
Mi to zupełnie nie przeszkadza, bo do kiełżyków są wprost stworzone. 

post-53712-0-53872400-1549917047_thumb.jpg

• Like 13