jacus Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Tak moje Więcej zdjęć masz na fb Klasa! Podobaja mi sie jak Cholera, sam bym ugryzl fb nie uzywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W końcu znalazłem chwilę dla siebie.Tymi muchami zamierzam rozpocząć sezon pstrągowy.Muchy zawiązane na hakach Ahrex NS 118 #4 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Tomek sprawdzają Ci się tak długie ogonki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 One nie są takie długie, w każdym razie nie zawijają się za hak Pracują lepiej niż takie króciutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Zonkery wiele razy robiłem dłuższe o 30-40% od haka. Oczywiście bywaly puste brania ale finalnie praca dawała lepsze efekty niż krótkie skórki. Zreszta tak samo od pewnego czasu zbroję gumki typu Easy shiner w bardzo krótkie haki, kosztem obgryzionych ogonków mam 3-4x wiecej brań, i nawet odliczając te puste wyjmuje wiecej ryb. Te strimki Tomka bardzo mi sie podobają przez elegancki minimalizm, aż kusi zakup jednak dość drogiego JC zeby skopiować. I to z myślą o boleniach a nie pstrągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (...) Te strimki Tomka bardzo mi sie podobają przez elegancki minimalizm,... (...)Chyba Michała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Fakt, zamotałam sie w odczycie nicków w dyskusji, przepraszam za pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Za oknem znów śnieg, więc usiadłem do imadła, a jak już myślami przy maju jesteśmy, to ode mnie coś pod szczupaka. 10cm wiązane na BL 462 #2, główka 5.0 Trzeba kręcić jak jest czas by później mieć go na wyjazdy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) (...)... a jak już myślami przy maju jesteśmy, to ode mnie coś pod szczupaka. 10cm wiązane na ...(...) 10cm pod pajki ?! Ja ostatnio dla relaksu zamotałem sobie Lefty's Deceiver-a na 2/0, wyszedł taki bidny, pod 15cm i wydaje mi się mocno za mały. U mnie szczupaczy standard to muchy w rozmiarówce 20+, a i 30+ nie unikam. A wcale same potwory się na to nie wieszają... Najcieplejsze: Flashtail-e z SR na 4/0 Ahrex PR351 + 50mm shank Bauer's style - flesh podparty na BT, wiązane na 4/0 Ahrex PR351 + 35mm shank, do tego Pacchiarini's Wiggle Tail Jumbo Slim (17cm) Edytowane 13 Lutego 2019 przez hi tower 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Z zonkera taki wyszedł. Ja tam nie wyznaje zasady duża przynęta = duża ryba Co ja poradzę jak u mnie sprawdzają się te mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (...) Ja tam nie wyznaje zasady duża przynęta = duża ryba Co ja poradzę jak u mnie sprawdzają się te mniejsze W przypadku szczupaków wcale duża przynęta nie musi oznaczać dużej ryby. Z mojego doświadczenia wynika że jednak na większe muchy (powyżej 15cm) są zdecydowanie lepsze wyniki, a dodatkowo przy muchach 20+ przypadki wcięcia małych szczupaków są już sporadyczne. Z drugiej strony wystarczy zajrzeć w paszczę nawet 50-60cm szczupaka żeby mieć pewność że w przypadku tej ryby trudno mówić o za dużych przynętach. Zdecydowanie to ograniczenia sprzętu muchowego przy rzutach bardziej nas limitują w tym temacie. Nie chcę tu siać fermentu, ale moim zdaniem łowienie z premedytacją szczupaków na małe muchy prowadzi tylko do niepotrzebnego kaleczenia niewymiarków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Oczywiscie masz racje. Ale uwierz mi że wielokrotnie próbowałem i najlepiej sie sprawdzają ma mojej wodzie pod domem muchy w rozmiarze 10-15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Tomek, jestem gotowy w to uwierzyć. Pytanie tylko o rozkład wielkości łowionych w ten sposób szczupaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Jak szczupak żre świeczkę to przynętą 15+ ogranicza ilość ataków na muchę. Wielokrotnie schodziłem poniżej 10cm i zaczynały się brania. 70% to szczupaki 50+, 30% okonie, klenie i małe szczupaki.Na muchy 18cm zaś często walą szczupaki 30+. Także nie ma co demonizować tylko posiadać przy sobie też większe muchy i w razie czego się przewiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Ostatnia i koniec głupot, wracam do roboty ;-)Mucha tak jak poprzednie zawiązana na haku Ahrex NS 118 #4 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Co tu taka cisza? Wracam z 3 dniowej przymusowej banicji a tu ani jednej nowej muchy.Czyżby wszyscy na karnym jeżyku ? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Co tu taka cisza? Wracam z 3 dniowej przymusowej banicji a tu ani jednej nowej muchy.Czyżby wszyscy na karnym jeżyku ? ;-) Nie, po prostu po zdjęciach Twoich much wstyd wrzucać zdjęcia swoich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Wniosek z tego taki, że trzeba się nauczyć zdjęcia robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 No tak i znowu moja wina, teraz to mnie pewnie moderacja usunie na zawsze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1976 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Witam,Panowie kupiłem kiedyś z piórami takie oto sierści, czy któryś z Was mógłby mi pomóc w określeniu co to może być?Szczególnie chodzi mi o pierwszą i drugą z lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Slabo widac ale chyba cos z losia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1976 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Dzięki Norbert, domyślałem się, że to coś większego od jelenia Myślisz, że można tą sierść wykorzystać w zastępstwie bucktail? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Raczej na mudlery i elk caddis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Nie zastąpisz tym bucktaila. Bucktail to ogon byka jelenia wirginijskiego. Długie, sztywne na sucho włosy. Najbliższy substytut bucktaila z naszego podwórka to koza, z tym że dużo krótsza jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek1976 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki za pomoc Panowie - środkowa skóra np. na elk caddis, a ta długa sierść całkiem z lewej strony? Edytowane 17 Lutego 2019 przez przemek1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi