Pasta Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Moje muchy musiałyby kosztować 30zł/szt. netto bo robię dwie na godzinę a co druga nadaje się do kosza 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Panowie, domorosłych krętaczy mieszkających z rodzicami i dorabiających na kolanie trudno nazwać zawodowymi krętaczami:-) Ja ich ochrzciłem mianem partaczy. Nie dlatego, że partolą robotę, bo często ich muchy są świetne, ale dlatego, że świadomie lub nie rozdupcają rynek zupełnie nie ceniąc swojej pracy. W tym środowisku często obserwuję postawę postaw się a zastaw się. Sprzedać coś za psie pieniądze, po to tylko, żeby błysnąć w internetach, lub zaimponować koleżkom ;-)W ostatnim czasie namnożyło się tego plugastwa, ale podobno (nie wiem ja nie śledzę, bo zarobiony jestem), tak jak szybko się pojawiają, tak też szybko znikają. Wystawiłem kiedyś jigi na giełdzie po 7- 8zł zł za sztukę to niektórzy "koledzy" mnie wyśmieli że drogo Edytowane 13 Marca 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Kiedyś pewien jegomość wysoki do nieba a głupi jak trzeba, próbował błysnąć wiedzą z zakresu znajomości cen rynkowych materiałów muchowych i rozłożył jakiemuś domorosłemu krętaczowi jego muchy na części pierwsze, dokładnie podliczając co ile kosztuje. Oburzony zbyt wysoką ceną, wątpliwej klasy ekspert za jakiego pewnie się uważa, jedynie się ośmieszył. Całe zajście obserwowałem na fejsbukowej giełdzie. W naszym środowisku nie brakuje idiotów, ilość skrzywdzonych przez los, niedowartościowanych półgłówków, którzy puszą się do klawiatury jest porażająca. (daleko nie trzeba szukać) Zdecydowana większość z nich to ignoranci, którzy z profesjonalizmem mają tyle samo wspólnego co ma szeregowy Janusz z badaniami prowadzonymi nad galaktyką UDFj-39546284. ;-) Edytowane 13 Marca 2019 przez MichałZ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Michał czy nie chodzi o zbyt wysoką ceną - Oburzony zbyt niską ceną, wątpliwej klasy ekspert za jakiego pewnie się uważa, jedynie się ośmieszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Michał czy nie chodzi o zbyt wysoką ceną - Oburzony zbyt niską ceną, wątpliwej klasy ekspert za jakiego pewnie się uważa, jedynie się ośmieszyłTak właśnie było ;-) sorry. Dokonałem korekty w tempie błyskawicy ;-) Edytowane 13 Marca 2019 przez MichałZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Kupując u Michała lub innych na jb.pl lub fb przywykłem do pewnych cen. Może właśnie przez takie przyzwyczajenie strzeliłem karpia jak usłyszałem 16pln za nimfe.Nie mówię, że nie warta ceny po prostu nasz kolega się ceni i chwała mu za to.Oczywiście zamówienie trzeba złożyć, niech żyje konsumpcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Panowie wracamy do tematu wątku "Nasze Muchy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Panowie a możecie polecić skąd mógłbym zaczerpnąć wiedzy na temat micro jigow?Dopiero zaczynam kręcenie na własny użytek i szukam inspiracji poza własną wyobraźnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Na początek spróbuj zrobic po prostu nimfy na haku jigowym. Brązka z jakimś ostrym akcentem kolorystycznym, „zajączek” i glajcha. Ręczę że na sam początek wystarczy zeby cos złowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Panowie a możecie polecić skąd mógłbym zaczerpnąć wiedzy na temat micro jigow?Dopiero zaczynam kręcenie na własny użytek i szukam inspiracji poza własną wyobraźnią.Jeżeli masz fb to poszukaj strony Michała możesz przejżeć co on kręci. Zerknij na polandnymph.Szymon flytiersW necie poszukaj Krystian Niemy lub http://www.flies-stepbystep.com Możesz poszukać na Pinterest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 lub też zerknąć na strony twórców tu na JB... kilka osób kręci microjigi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 http://www.flies-stepbystep.com Bóg zapłać za tego linka Rozjaśnił mi niektóre etapy wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 . 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Witam.Oleica fioletowa (Meloe violaceus) https://pl.wikipedia.org/wiki/Oleica_fioletowa Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Powrót nad patagońskie jeziora. ???? Zgumkowany książę związany na haku Ahrex FW 560 #12 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) "Księciunio" to wzór który nie raz dał mi fajne ryby! Oczywiście polskim zwyczajem, mojego zakuwam w kask Edytowane 14 Marca 2019 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Będą I w kaskach???? Red tail, podobno kolejny niezastąpiony wzór na jeziorowe potwory???? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Za każdym razem jak zrobię muchę to tak dumnie się przyglądam, jak ładna, wypracowana, z proporcjami. Wchodzę na watek " nasze muchy " patrze na perełki Michała i stwierdzam, że kolejny raz zrobiłem muchę zanętowa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 A ja zapytam Michała, skąd takie proporcje legsów? Jak bym robił to bym zrobił o połowę krótsze. Twoja inwencja? Czy taki gotowy kompozyszyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 A ja zapytam Michała, skąd takie proporcje legsów? Jak bym robił to bym zrobił o połowę krótsze. Twoja inwencja? Czy taki gotowy kompozyszyn?Imho.Jakby były krótsze nie będą tak pracować, staną się sztywne. Ale ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Imho.Jakby były krótsze nie będą tak pracować, staną się sztywne. Ale ja się nie znam. Temat trochę przerabiałem i standardowe gumkowe nóżki, docięte tak by zachować proporcje, słabo pracują w typowo prowadzonych, małych i średnich nimfach . Zyskują muchy szybciej prowadzone i z dłuższymi nóżkami czyli głównie streamery. Do nimf lepiej wiązać cieńsze niż standardowe micro legs, które jak nie są za krótko obcięte pięknie pulsują. Edytowane 15 Marca 2019 przez mart123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Temat trochę przerabiałem i standardowe gumkowe nóżki, docięte tak by zachować proporcje, słabo pracują w typowo prowadzonych, małych i średnich nimfach . Zyskują muchy szybciej prowadzone i z dłuższymi nóżkami czyli głównie streamery. Do nimf lepiej wiązać cieńsze niż standardowe micro legs, które jak nie są za krótko obcięte pięknie pulsują.Mart123 jakieś gumki polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Mart123 jakieś gumki polecisz? Dokładnie nie pamiętam bo już od dłuższego czasu nie bawię się w nóżki ale szukaj po haśle : grizzly barred micro legs. Musi być "micro" wtedy będą nadawały się do małych i średnich much a "grizzly barred" daje świetną imitację segmentacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Za każdym razem jak zrobię muchę to tak dumnie się przyglądam, jak ładna, wypracowana, z proporcjami. Wchodzę na watek " nasze muchy " patrze na perełki Michała i stwierdzam, że kolejny raz zrobiłem muchę zanętowa Ale żeś przysłodził, dla zachowania równowagi będę musiał spożyć kilka kiszonych ogórków ;-) Dzięki za miłe słowa ;-)A ja zapytam Michała, skąd takie proporcje legsów? Jak bym robił to bym zrobił o połowę krótsze. Twoja inwencja? Czy taki gotowy kompozyszyn?Co do proporcji, to dwa powyższe wzory są kopią much zaprzyjaźnionego argentyńskiego przewodnika, który świadczy usługi między innymi nad Jurassic Lake. Ich jeziorowe muchy charakteryzują się właśnie długością gumek-odnóży, które z założenia mają być jak najbardziej elastyczne i mobilne. Często widuję dużo dłuższe nogi w ich wzorach.Te jak już wspomniałem te są kopią i nie ośmieliłem się nic w nich zmieniać. Gdybym jednak przygotowywał coś dla siebie, to użyłbym sili legsów tych ze zdjęcia.W tej chwili nie posiadam w warsztacie nic bardziej elastycznego, wyginają się lepiej niż Szakira na estradzie ;-) Temat trochę przerabiałem i standardowe gumkowe nóżki, docięte tak by zachować proporcje, słabo pracują w typowo prowadzonych, małych i średnich nimfach . Zyskują muchy szybciej prowadzone i z dłuższymi nóżkami czyli głównie streamery. Do nimf lepiej wiązać cieńsze niż standardowe micro legs, które jak nie są za krótko obcięte pięknie pulsują. Tak jak słusznie Mart zauważył, im dłużej tym lepiej w przypadku wód stojących ;-) Edytowane 15 Marca 2019 przez MichałZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 jeszcze niecałe półtora miesiąca...Antyzaczepowo na płyciutkie wody, zielska i patyki... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi