live4flyfishing Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Widelnice z silikonowymi odnóżami zawiązane na Ahrexach NS156 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 "Coś" w zamyśle do solanki, taki baitfish. Grzbiet powinien być raczej zielonkawy, ale nie mam takiego materiału. Ten tu jest zrobiony z owcy szetlandzkiej na karpiowym haku rozmiar #4.Wszelka krytyka i podpowiedzi mile widziane 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) na solnake nic wiecej nie trzeba, dzialalo w atlantyku dziala w pacyfikupozdrowka Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 bedzie i w slodkiej dzalalo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Spróbowałem zrobić klasycznego streamer'a. którego autorem jest Mickey Finn, poniżej mój wariant, pierwszy egzemplarz - tak sobie to wyszło 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Muchy zawiązane na Ahrexach NS 122 #4 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Jaka wielkość główki do rozmiaru haka dobrze pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Spróbowałem zrobić klasycznego streamer'a. którego autorem jest Mickey Finn, poniżej mój wariant, pierwszy egzemplarz - tak sobie to wyszło IMG_20190428_172755.jpg Janusz, w pierwszej kolejności powinieneś zmienić tło. Słabo widać całą muchę, jasne kolory rozmywają się na białym tle. W miarę uniwersalne jest szare/popielateSkrzydełka włosianki nie tak łatwo zawiązać, więc nie masz się czego wstydzić. Można sierść dowiązywać w podobny sposób jak skrzydła z lotek, wtedy mniej ucieka na boki. Mocną nitkę trzeba mieć.Hak przepaskudny, ale cóż, takie czasy :-) Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Pluszszcz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Hak przepaskudny, ale cóż, takie czasy :-) A jaki miałby być, bo w oryginale jest podobny, chyba, że ja nie łapię różnicy. https://www.youtube.com/watch?v=4Fpz081jKsA w sumie, też bym takiego haka nie chciał używać, za długi trzonek, w/g mnie. Lepiej byłoby zrobić taka muchę na shanku i dodać do tego odpowiedni hak na krótkim trzonku, uwiązany na "przyczepkę" Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Janusz Wałaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Januszu, nie chodzi o to, że haczyk jest zły, bo nie jest. Tylko brzydki . Bezzadziorowe haki dość rzadko wyglądają po ludzku.Trzonek jest ok, ma być zdaje się 4x long żeby nawiązywał do pierwowzoru, i powinien mieć zadzior (z którego wcale nie musimy korzystać) Nazwa muchy jest też ciekawa... podobno pochodzi od narkotycznego drinka (ciekawe co ryby na to ?)Ładnego Mickeya Finna ciężko znaleźć, bo jednak ta sierść jest niezbyt posłuszna.Może ten mógłby być:https://gaspeflyshop.com/en/shop/flies/mickey-finn-2/ . Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Całkiem fajny, ten z linku, w moim podstawowy błąd, to nawój nici na główce, powinien sięgać dalej do tyłu. Lepiej by to wyglądało i sierść położyłaby się bardziej bliżej trzonka haka. Spoko, następne będą lepsze, o ile w ogóle będę takie muchy robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Myślę, że problemem w tej muszce może być przewijka. Garby które ona tworzy w okolicach główki powodują, że sierść się źle układa. Rzadszy nawój lamety i zakończenie z boku trzonka haczyka dałyby w miarę równą przestrzeń do dowiązania skrzydełek. Mcphail ładnie to pokazuje w swoich filmach.Przyłapuje przewijkę z boku i potem układa ją wzdłuż trzonka.Nie ma co tak łatwo rezygnować.Sztywna sierść ma swoje zalety i nagrodą może być świetnie pracująca mucha Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Całkiem fajny, ten z linku, w moim podstawowy błąd, to nawój nici na główce, powinien sięgać dalej do tyłu. Lepiej by to wyglądało i sierść położyłaby się bardziej bliżej trzonka haka. Spoko, następne będą lepsze, o ile w ogóle będę takie muchy robił Jeżeli będziesz lowil lososie to czemu nie? To dobra mucha. W iralandii lowilem na nią grilse, w kanadzie dobrze działa na chumy.Pozdrowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Taki świeży film a właściwie prezentacja much łososiowych ukręconych przez Davie'go, tu chyba najodpowiedniejsze miejsce aby go wstawić https://www.youtube.com/watch?v=MGZsZD85jRk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 muchy piekne, ale wiekszosci chyba bym do przyponu nie przywiazal :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 muchy piekne, ale wiekszosci chyba bym do przyponu nie przywiazal :-) Mnie byłoby szkoda wiązać do przyponu, oprawić w ramki na czarnym matowym tle i bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Dziś początek maja , to zrobiłem pierwsze podejście do piankowej jętki majowej. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Piotrze, pytanie z czystej ciekawosci.Ta jetka wiazana na pokaz czy tez do lowienia w terenie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Piotrze, pytanie z czystej ciekawosci.Ta jetka wiazana na pokaz czy tez do lowienia w terenie?Norbert. Na pokaz raczej jeszcze nie . A ta jętka to prototyp i trzeba ją jeszcze dopracować .W tej wersji to bardzo prosta konstrukcja i można ją ukręcić w 15- 20 minut . Edytowane 1 Maja 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Do łowienia kiepska,ale za to ładna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Jak już się za to zabrałeś, to spróbuj "Oliver Edwards Mohican May Fly"http://www.rackelhanen.se/eng/10118.htmI ładna i skuteczna [emoji3] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Do łowienia kiepska,ale za to ładnadokladnie tak myslalem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) dokladnie tak myslalem Koledzy Muchę dziesięciokrotnie zrzucałem z wysokości około 1m do wanny z wodą i za każdym razem efekt był taki jak na zdjęciu .Skrzydełka są wypalane według szablonu który sobie zrobiłem . Materiał na skrzydełka jest lekki , witki i niechłonący wody .Innych grzechów nie pamiętam. Prosił bym o więcej szczegółów , dlaczego mucha nie nadaje się do łowienia? Edytowane 2 Maja 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Jest dużae prawdopodobieństwo, ze podczas wymachow będzie skręcać przypon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Na Łupawie " zdechłą " jętkę z rozpłaszczonymi skrzydłami , pstrągi jakoś słabo lubią. Wolą jak skrzydła są złączone i stoją jak żagiel. Nie wiem jak na innych wodach. Jak jętka mimo złączonych skrzydełek się wykłada to też jest lipa. Czasem wyjątkowy agresor zbierze cokolwiek, ale to tylko czasem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi