Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

"Coś" w zamyśle do solanki, taki baitfish. Grzbiet powinien być raczej zielonkawy, ale nie mam takiego materiału. Ten tu jest zrobiony z owcy szetlandzkiej na karpiowym haku rozmiar #4.

Wszelka krytyka i podpowiedzi mile widziane 

post-46382-0-35670600-1555607404_thumb.jpg

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Spróbowałem zrobić klasycznego streamer'a. którego autorem jest Mickey Finn, poniżej mój wariant, pierwszy egzemplarz - tak sobie to wyszło  ;)

attachicon.gif IMG_20190428_172755.jpg

Janusz, w pierwszej kolejności powinieneś zmienić tło. Słabo widać całą muchę, jasne kolory rozmywają się na białym tle. W miarę uniwersalne jest szare/popielate

Skrzydełka włosianki nie tak łatwo zawiązać, więc nie masz się czego wstydzić. Można sierść dowiązywać w podobny sposób jak skrzydła z lotek, wtedy mniej ucieka na boki. Mocną nitkę trzeba mieć.

Hak przepaskudny, ale cóż, takie czasy :-)

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 3

Hak przepaskudny, ale cóż, takie czasy :-)

A jaki miałby być, bo w oryginale jest podobny, chyba, że ja nie łapię różnicy.

https://www.youtube.com/watch?v=4Fpz081jKsA

w sumie, też bym takiego haka nie chciał używać, za długi trzonek, w/g mnie. Lepiej byłoby zrobić taka muchę na shanku i dodać do tego odpowiedni hak na krótkim trzonku, uwiązany na "przyczepkę" 

Edytowane przez Janusz Wałaszewski

Januszu, nie chodzi o to, że haczyk jest zły, bo nie jest. Tylko brzydki :) . Bezzadziorowe haki dość rzadko wyglądają po ludzku.

Trzonek jest ok, ma być zdaje się 4x long żeby nawiązywał do pierwowzoru, i powinien mieć zadzior (z którego wcale nie musimy korzystać) :)

Nazwa muchy jest też ciekawa... podobno pochodzi od  narkotycznego drinka (ciekawe co ryby na to ?)

Ładnego Mickeya Finna ciężko znaleźć, bo jednak ta sierść jest niezbyt posłuszna.

Może ten mógłby być:

https://gaspeflyshop.com/en/shop/flies/mickey-finn-2/

.

Całkiem fajny, ten z linku, w moim podstawowy błąd, to nawój nici na główce, powinien sięgać dalej do tyłu. Lepiej by to wyglądało i sierść położyłaby się bardziej bliżej trzonka haka. Spoko, następne będą lepsze, o ile w ogóle będę takie muchy robił  ;)

Myślę, że problemem w tej muszce może być przewijka. Garby które ona tworzy w okolicach główki powodują, że sierść się źle układa. Rzadszy nawój lamety i zakończenie z boku trzonka haczyka dałyby w miarę równą przestrzeń do dowiązania skrzydełek. Mcphail  ładnie to pokazuje w swoich filmach.Przyłapuje przewijkę z boku i potem układa ją wzdłuż trzonka.

Nie ma co tak łatwo rezygnować.Sztywna sierść ma swoje zalety i nagrodą może być świetnie pracująca mucha

• Like 1

Całkiem fajny, ten z linku, w moim podstawowy błąd, to nawój nici na główce, powinien sięgać dalej do tyłu. Lepiej by to wyglądało i sierść położyłaby się bardziej bliżej trzonka haka. Spoko, następne będą lepsze, o ile w ogóle będę takie muchy robił ;)

Jeżeli będziesz lowil lososie to czemu nie? To dobra mucha. W iralandii lowilem na nią grilse, w kanadzie dobrze działa na chumy.

Pozdrowka

• Like 1

Piotrze, pytanie z czystej ciekawosci.

Ta jetka  wiazana na pokaz czy tez do  lowienia w terenie?

Norbert. :)

Na pokaz raczej jeszcze nie   :( . A ta jętka to prototyp i trzeba ją jeszcze dopracować :doh:  .

W tej wersji to bardzo prosta konstrukcja i można ją ukręcić w 15- 20 minut .

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 1

dokladnie tak myslalem :)

Koledzy :)

Muchę dziesięciokrotnie zrzucałem z wysokości około 1m do wanny z wodą i za każdym razem efekt był taki jak na zdjęciu .

Skrzydełka są wypalane według szablonu który sobie zrobiłem . Materiał na skrzydełka jest lekki , witki i niechłonący wody .

Innych grzechów nie pamiętam. :D

Prosił bym o więcej szczegółów , dlaczego mucha nie nadaje się do łowienia? -_-

post-52308-0-56871200-1556781791_thumb.jpg

post-52308-0-53675400-1556781806_thumb.jpg

post-52308-0-66293400-1556781942_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 3

Na Łupawie  " zdechłą " jętkę  z rozpłaszczonymi skrzydłami ,  pstrągi jakoś słabo lubią. Wolą jak skrzydła są złączone i stoją jak żagiel. Nie wiem jak na innych wodach. Jak jętka mimo złączonych skrzydełek się wykłada to też jest lipa. Czasem wyjątkowy agresor zbierze cokolwiek, ale to tylko czasem.

• Like 1