jacus Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 ta na wodzie ma inne skrzydla jak ta na pierwszym zdjeciu. Prototyp lezal by zapewnie na boku, tak troche nienaturalnie.Martwa jetka, popularnie zwana spentem jest w niektorych warunkach nie do pobicia ale musi miec, tak jak na zdjciu, rozwarte skrzydla.Przypon bedzie sie tak czy owak skrecal, na to nie ma rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Martwa jętka jest skuteczna w każdej formie, z rozłożonymi skrzydłami czy bez, obojętnie. Warunek jest taki że "rójka" musi być na takim etapie kiedy samice składają jaja i już nie podnoszą się z wody. Płyną wtedy w różnych przypadkowych pozach i jeśli jest ich wystarczająco dużo, ryby nie wybrzydzają.Stojące skrzydła, to tak bardziej na początku całego jętkowania. Owady są wtedy trochę inne mniej przeźroczyste i mniej delikatne. Krócej są w zasięgu ryb bo zaraz odlatują. Skręcanie przyponu przez Piotra muchę jest całkiem prawdopodobne. ale wcale nie takie pewne. Bardziej pewna moim zdaniem jest nietrwałość skrzydełek. Pstrąg raz ugryzie i bedzie po nich Edytowane 2 Maja 2019 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Odwłok niepotrzebnie tak wysoko i w dodatku razem ze skrzydełkami pod kątem 90 stopni w stosunku do żyłki to przy dużej powierzchni będzie skręcał przypon na bank....nawet jak byś powiedział,że Ci nie skręca...to nie uwierzę.Ale mucha ładna.Tak naprawdę jak jętka składa jaja to odwłok nie jest podniesiony.Wręcz przeciwnie.Skrzydełka tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) ta na wodzie ma inne skrzydla jak ta na pierwszym zdjeciu. Prototyp lezal by zapewnie na boku, tak troche nienaturalnie.Martwa jetka, popularnie zwana spentem jest w niektorych warunkach nie do pobicia ale musi miec, tak jak na zdjciu, rozwarte skrzydla.Przypon bedzie sie tak czy owak skrecal, na to nie ma rady. No i wydało się . Chłopie idź do okulisty , to ta sama mucha . Od jakiegoś czasu szukasz ze mną zwady . Jakieś kompleksy ? Edytowane 2 Maja 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Mi jętki przuponu nie skręcają nigdy o ile mają skrzydełka z cdc czy malarda. Te ze sztucznymi skrzydełkami to w zdecydowanej większości skręcały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Zrobiłem sporo much z syntetyku jako skrzydełkami - ma to swoje zalety i ma wady. Furczy w powietrzu, skręca przypon dość często, za to pływa jak korek. Inna sprawa, że ja tak niekoszernie nigdy nie złapałem bakcyla suchej muchy. Jak zbierają - to mokra, i kombinacje jak podać i w jakiej warstwie wody. A mokrą można cuda zrobic. Nawet prowadzić po powierzchni z nurtem. Za to nawet jak utonie to nadal wabi. A sucha juz słabo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 No i wydało się . Chłopie idź do okulisty , to ta sama mucha . Od jakiegoś czasu szukasz ze mną zwady . Jakieś kompleksy ? przepraszam, nie mialem zamiaru cie urazic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 przepraszam, nie mialem zamiaru cie urazic Może i mnie za bardzo poniosło , wybacz jeśli i ja Cię uraziłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Zrobiłem sporo much z syntetyku jako skrzydełkami - ma to swoje zalety i ma wady. Furczy w powietrzu, skręca przypon dość często, za to pływa jak korek. Inna sprawa, że ja tak niekoszernie nigdy nie złapałem bakcyla suchej muchy. Jak zbierają - to mokra, i kombinacje jak podać i w jakiej warstwie wody. A mokrą można cuda zrobic. Nawet prowadzić po powierzchni z nurtem. Za to nawet jak utonie to nadal wabi. A sucha juz słabo... Etherni, mokra mucha swoją drogą, a sucha swoją. Jak płyną spinnery, to po co sobie komplikować sytuację. Mało jest innych tak widowiskowych brań jak zebranie dużej suchej muchy z powierzchni wody. Długo się to potem pamięta. Co innego w czasie wylotów. Wtedy mokra jak najbardziej, prawie w każdej warstwie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Podobno przy używaniu tego typu much (które skręcają linkę) pomagają takie krętliki https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/json-sweden-json-anti-twist-swivel/s/14505 Sam nie próbowałem więc nic więcej nie napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 @Pluszszcz, nie doświadczyłem majówki w moich rejonach. Bardzo słabo idzie mi łowienie na suchara, natomiast właśnie dlatego zacząłem doskonalić mokrą - i technikę, i same muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 muchy piekne, ale wiekszosci chyba bym do przyponu nie przywiazal :-)Piękne te muchy. Nie wiem tylko dlaczego w łososiowych nie ma oczka haczyka a jest zamiast tego żyłka. Jakieś czary? "Kretacze" nie robią tego ot tak żeby sobie utrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 To są klasyczne wzory w tradycyjnym wykonaniu. Piękne zresztą. Ta żyłka to tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Piękne te muchy. Nie wiem tylko dlaczego w łososiowych nie ma oczka haczyka a jest zamiast tego żyłka. Jakieś czary? "Kretacze" nie robią tego ot tak żeby sobie utrudnić. Bo to Arku wykonania według dawnych receptur. Haki do much łososiowych (blind eye hooks) nie miały oczek. To nie jest żyłka, oczko tworzono z catgutu, bo rzeczą oczywistą jest, że Du Pont wymyślił nylon znacznie później. https://www.youtube.com/watch?v=ezb0yHkN7-I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Streamery zawiązane na Ahrexach 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Arek, ja Cię proszę nie bądź jak Dmyszewicz . Tyle lat na forum muchowym i zadajesz takie pytanie ? Spora część speyów na ff ma oczka z silk gutu, napisane jak byk Edytowane 3 Maja 2019 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Trochę klasyki, Greenwell’s Glory na Hends 200, #10 2X Strong 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Arek, ja Cię proszę nie bądź jak Dmyszewicz . Tyle lat na forum muchowym i zadajesz takie pytanie ? Spora część speyów na ff ma oczka z silk gutu, napisane jak byk Dla mnie, chłopa z gór łowienie łososi DH to jak łowienie dorszy-czarna magia. Nie mam zielonego pojęcia wiec pytam z ciekawości. Czyli tych much nie wiesza się na kiju? Czy "cut gut" jest wystarczająco silny żeby w jakiś sposób dowiązać do niego żyłkę i taki łososiowy klasyk wyjąc z gabloty?O haczykach takich kilka razy "słyszałem" (Komis FF) ale nie wiedziałem jak to użyć w zestawie. W gablocie "no problem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Witam.Piotrek ... a zdradzisz z czego skrzydełka w jętce wyciąłeś ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Trochę klasyki, Greenwell’s Glory na Hends 200, #10 2X StrongTomek, to nie jest Greenwell's Glory 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Tomek, to nie jest Greenwell's Glory Wg. mojej wiedzy to nie jest GG, ale faktycznie taka mucha pod taką nazwą występuje często w handlu, i to w aglosaskich sklepach. Zawsze zastanawiam sie gdzie kończy się wariant a zaczyna inny wzór. Czy w wersji spider ale trzymająca kolorystykę to bedzie GG?Czy forma z zmianą koloru będzie bardziej „prawdziwa”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Czasy są takie, że jest ogólne wymieszanie z poplątaniem, ale niektóre wzory much się temu trochę opierają. Najbardziej te, które mają znaną historię i recepturę. Greenwell's Glory ma swoją jeżynkę i tego bez zmiany nazwy nie da się obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) No to widać coś spierniczyłem, wtakim razie poproszę o wzór tej muchy Edytowane 4 Maja 2019 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Ja tam znawcą nie jestem, ale Davie pewnie się zna, wersja mokra https://www.youtube.com/watch?v=o7akiUJmLXM&t=326s Edytowane 4 Maja 2019 przez Janusz Wałaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Tomek, to jest tylko kwestia nazwania muchy. Mam takie wrażenie, że w takich przypadkach panuje jakiś rodzaj zbiorowego "nieporozumienia" i oporu przed trzymaniem się tradycyjnych receptur. Myślę, że dobrze sobie porównać taką sytuację z modelarzami. Tworząc jakiś model okrętu, samolotu itd. dbają o każdy szczegół. Pancernik "Bismarck" nie może mieć dopasowanej wieży z czołgu Tiger http://www.flyfishing.pl/katalog/fly.php?fly_id=7698 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi