Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeglądam moje pudełko z mokrymi, i uczciwie nazwać to moge może 3 wzory. Resztę określam roboczo jako „a’la MB” itp.

Klasyczne mokre są piękne. Do łowienia w 90% przypadków uzywam uproszczonych wersji, najcześciej spider.

W kwestii nazewnictwa chyba będzie trudno ustalić, jakie cechy pozwalają użyć konkretnej nazwy. Albo uznamy że tylko 100% oryginał ma do tego prawo.

Na rozluźnienie tematu, w jesieni wręczyłem koledze mokrą muchę, na haku #16.

- „co to jest? Takie nic, jakieś szare gówienko?”

-„ to jest Etherni Glory. 12 lipieni w godzine na mokrą.” Odpowiedziałem. ????

• Like 1

Jak pisałem nie znam się, ale w spisie materiałów stoi;  Pearsalls  Silk Primrose Yellow - po naszemu te dwa ostatnie wyrazy to wiesiołek żółty, czyli jednak żółty nie oliwkowy. Tak sobie tylko piszę, bo mucha Tomka jest świetna, a czy jest to GG, czy nie jest, nie mnie to oceniać. W pudełku mam trochę wolnego miejsca, chętnie przygarnę  ;)  :P

• Like 3

Tak Davie się jak najbardziej zna, ale to nie jest ta mucha, bo w oryginale tulów powinien być żółty, a nie oliwkowy ;)

Although some modern commercial versions use olive floss for the body, the original used yellow silk, well-waxed to produce an olive hue. Equally important is the fact that this waxing also makes the thread translucent — an effect that cannot be replicated by the opaque floss.

Wniosek ze ma byc oliwkowy ale półprzezroczysty. Na nimfach taki efekt uzyskuje, nawijąjąc body strech w kolorze ciemnej zieleni na żółtą nić wiodącą. Ale czy to ujdzie za oryginał ?

Efekt będzie właściwy. Metoda jego uzyskania niekoniecznie.

Jestem jednak niemal pewny, że XIX wieczni gentelmeni byliby zachwyceni obecnym wyborem syntetyków i bez wstrętu by ich użyli.

Jak pisałem nie znam się, ale w spisie materiałów stoi;  Pearsalls  Silk Primrose Yellow - po naszemu te dwa ostatnie wyrazy to wiesiołek żółty, czyli jednak żółty nie oliwkowy. Tak sobie tylko piszę, bo mucha Tomka jest świetna, a czy jest to GG, czy nie jest, nie mnie to oceniać. W pudełku mam trochę wolnego miejsca, chętnie przygarnę  ;)  :P

Janusz, sięgnąłem po szpulkę i zapewniam, że Primrose Yellow Gossamera nie ma nic wspólnego z żółtym. Jest zwyczajnie delikatnym seledynem.  W dawnych recepturach Greenwells Glory był jeszcze woskowany, więc jeszcze bardziej moim zdaniem seledynowy. A nawinięty na (przeważnie) ciemny trzonek haczyka może wpadać w oliwkę i to daje się zauważyć na filmiku.  

Tak jak Marian napisał - musi być taka kura, a nie inna. Bo to już będzie inna mucha. Ktoś sobie muchę wymyślił, nazwał i dokładnie opisał recepturę. Nie ma najmniejszego powodu to zmieniać. Zrobiłem muszkę podobną, to nazwę po swojemu. W czym problem? Czyżby wszystkie nazwy były już zajęte? :) Może być Etherni Glory. Tys piknie.

A podobno faceci rozróżniają 3 kolory...

Doszliśmy do dość istotnej kwestii, którą akurat znam dobrze z pracy. Percepcja koloru jest mocno indywidualną sprawą, nasze mózgi nie pracują identycznie, mamy też rożne zagęszczenie czopków i pręcików w oku. Zależne od genów, wieku, zdrowia itd.

Wzorując sie wyłącznie na zdjęciach z internetu, gdzie jeszcze kompresja obrazu i odwzorowanie koloru przez monitor robią swoje, można byc przekonanym, że Greenwell’s Glory jest zwyczajnie zielona.

• Like 2

Janusz, sięgnąłem po szpulkę i zapewniam, że Primrose Yellow Gossamera nie ma nic wspólnego z żółtym. Jest zwyczajnie delikatnym seledynem.  W dawnych recepturach Greenwells Glory był jeszcze woskowany, więc jeszcze bardziej moim zdaniem seledynowy. A nawinięty na (przeważnie) ciemny trzonek haczyka może wpadać w oliwkę i to daje się zauważyć na filmiku.  

Tak jak Marian napisał - musi być taka kura, a nie inna. Bo to już będzie inna mucha. Ktoś sobie muchę wymyślił, nazwał i dokładnie opisał recepturę. Nie ma najmniejszego powodu to zmieniać. Zrobiłem muszkę podobną, to nazwę po swojemu. W czym problem? Czyżby wszystkie nazwy były już zajęte? :) Może być Etherni Glory. Tys piknie.

Drogi imienniku, ja tak tylko, żartobliwie sobie piszę, wspomnianego jedwabiu na oczy nie widziałem  ;) Odniosłem się tylko do jego nazwy, a wiesiołek wygląda tak 

post-46382-0-73670400-1557044202_thumb.jpg

• Like 1

Mężczyźni prowadzą ożywioną dyskusję o kolorach  :o  . To łamie stereotypy o męskich percepcjach . :clappinghands:

KOLORYjpg.jpg

Kompletna bzdura i to one to wymyśliły.  :) Gdyby miało być prawdą, to jak by wyglądały obrazy tworzone przez mężczyzn?  A może Leonardo też był kobietą? :D

• Like 1

no odnośnie kolorów to mozna się oszukać czytając recipe od much ... 

W przepisie stoi "hen neck red" i co pomysli niedoswiadczony krętacz?? kura szyjna czerwona...

No i mamy zonk, bo to akurat taki dośc specyficzny płomenisty odcień brązu...

Game Red to w ichniejszej nomenklaturze czerwony  :P

• Like 1

Wygląda super, może trochę więcej szczegółów zdradzisz.

Mnie się wydaje, że jest mniej więcej tak;

hak #12 - #10, ogonek jakiś flos czy inny podobny materiał, tułów pióro pawia przewinięte czymś w rodzaju d-ribbing lub spanflex, nie wiem tylko czym jest dubbing przy główce z tymi długimi włoskami, promieniami, czyżby to śladowe ilości CDC, czy sierść jakaś ?

• Like 1