chub norris Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Gdy byłem już niemal pogodzony z faktem, że tegoroczny sezon wędkarski przyjdzie spisać na straty (a w każdym razie przewegetować w nieco monotonnej scenerii południowej Finlandii, nieliczne chwile wygospodarowane na eskapady z wędką dzieląc między obstawione daczami jeziora i rojnie oblegane, wciśnięte w industrialny krajobraz koski), przekorny los, jak to ma w zwyczaju, uśmiechnął się do mnie półgębkiem: cały lipiec i połowa sierpnia w Enontekiö, na północnym zachodzie fińskiej Laponii! Warsztat ruszył pełną parą, pora na egzamin z mozolnie studiowanych w zimowe wieczory klasyków... 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Normalnie jak kromka wiejskiego chleba ze smalcem Edytowane 31 Maja 2019 przez Janusz Wałaszewski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 To mi narobiłeś smaku, nie mamy tu w Finlandii takich rarytasów Smalec - pestka, ale wiele bym dał za ciężką pajdę polskiego chleba... Tymczasem jednak warsztat nie stygnie, tym razem jednak nieco lżej strawny kąsek: Nelson Caddis w wersji Parachute. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Majówka i zabawa z aparatem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Miał być piankowy chrust , a wyszło jak widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Tomek, odwłok to jakiś gotowiec? Czy sam coś na igle robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Tomek, odwłok to jakiś gotowiec? Czy sam coś na igle robiłeś?Janusz, sam je robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Janusz, sam je robię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 To trochę roboty z tym miałeś. Porównując z piankowymi. Jak z elastycznością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) To jest bardziej realistyczne niż pianka. Miękkie i jak naciskasz ugina się jak odwłok. W dodatku fajnie pływa bo w środku zamykasz powietrze jak kręcisz muchę A robi się je w niecałą minute. Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) To jest bardziej realistyczne niż pianka. Miękkie i jak naciskasz ugina się jak odwłok. W dodatku fajnie pływa bo w środku zamykasz powietrze jak kręcisz muchę A robi się je w niecałą minute.Tomek .Robiłem podobne z silikonu i dubbingu . Wychodzi faktycznie bardzo realistycznie , ale z tą pływalnością to coś musiałem spaskudzić , bo moje nie chciały pływać . Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Piotr, bo moja nie jest z silikonu i dubbingu A z winylu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Wow. Myślałem, że to tylko na płyty się nadaje. To dawaj jeśli nie to nie jest jakaś wielka tajemnica. Ja chyba przy piance pozostanę, ale sprawa wydaje się ciekawa. Rozumiem, że to jakaś "wydmuszka", ale szczegóły bardzo by się przydały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Janusz to nie ten materiał ;P Tu chodzi o jednorazowe rękawiczki winylowe Potrzebna jest odpowiednio spreparowana igła. Dobrze wykonać ja samemu, żeby drut miał stożek, a na początku pionowe rozcięcie ok 5mm. Wycina się pasek z rękawiczki i szerokości ok 1cm, stożkowy gdzie na końcu będzie miał ok 2cm. Cienki koniec wkładamy w rozcięcie igły i dosyć ciasno nawijamy, tworząc odwłok. Po czym przytrzymujemy na dole (inaczej się to rozwinie) i zapalniczką delikatnie przypalamy całość. Najlepsza do tego jest zapalniczka żarowa Zsuwamy całość z igły, przygotowane 3 wąsy, mogą być z pędzelka ( ja mam kupione, niby to materiał na ogonki do suchych ) wsuwamy od szerszej strony w tak przygotowany odwłok. Ustawiamy na wymiar jaki uznamy za właściwy i końcówkę odwłoka zalewamy kropelką kleju UV. Później jak montujesz to na haku i ścisłe mocujesz nicią, to powietrze zostaje w środku i doskonale pływa Ja takie odwłoki maluje jeszcze mazakami, nadając mniej więcej wzór jętki. Tak wygląda igła. Moja ma minimalny stożek a robi się już nowa. Bo ta jest z prawdziwej igły Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Tomek.M 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Tak się domyślałem. To przypalanie jedynie mnie trochę zaskoczyło. Ciekawy sposób. Gumki bywają cieńsze od tych z rękawiczek. Warto spróbować. A nie próbowałeś odwrotnie. Czyli stożkowa igła (np. taka do szydełkowania, można z lekka zmodyfikować), szczecinki ( nutria, włosie z pędzla, bażant, te z tworzywa itp) najpierw od strony cieńszej i klej, dalej gumka? Oczywiście to wymaga dopracowania szczegółów, ale tak może być trochę "sprytniej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Bez sensu kombinować jak tu naprawdę zajmuje to nie całą minute i nie ma z tym żadnego problemu. A co do rękawiczek, to nie kupuj przypadkiem gumowych Ma być napisane że są winylowa, ten materiał prawie się nie rozciąga i klei przy przypalaniu. Z tych gumowych to nie wyjdzie ;P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Korzystając z takiego ogonka wyszła mi taka dziwna nimfa Piękne to nie jest ale może będzie łowne, zobaczymy ;P Hehehe, dopiero teraz widzę, że zapomniałem o promieniach na ogonie Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Tomek.M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 A teraz tak bardziej na poważnie Chruścik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Dzięki za instrukcję kojarzysz może czego możnaby użyć jako "igły" żeby miała większy stożek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Można ją po prostu wytoczyć ;P Ewentualnie możesz poszukać chociażby szydełka, są stożkowe, tylko może być problem z wycięciem rowka. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Tomek.M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Dzięki za instrukcję kojarzysz może czego możnaby użyć jako "igły" żeby miała większy stożek?Będziesz robił? Zrób dla mnie też. Będzie na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Janusz to nie ten materiał ;P Tu chodzi o jednorazowe rękawiczki winylowe Potrzebna jest odpowiednio spreparowana igła. Dobrze wykonać ja samemu, żeby drut miał stożek, a na początku pionowe rozcięcie ok 5mm. Wycina się pasek z rękawiczki i szerokości ok 1cm, stożkowy gdzie na końcu będzie miał ok 2cm. Cienki koniec wkładamy w rozcięcie igły i dosyć ciasno nawijamy, tworząc odwłok. Po czym przytrzymujemy na dole (inaczej się to rozwinie) i zapalniczką delikatnie przypalamy całość. Najlepsza do tego jest zapalniczka żarowa Zsuwamy całość z igły, przygotowane 3 wąsy, mogą być z pędzelka ( ja mam kupione, niby to materiał na ogonki do suchych ) wsuwamy od szerszej strony w tak przygotowany odwłok. Ustawiamy na wymiar jaki uznamy za właściwy i końcówkę odwłoka zalewamy kropelką kleju UV. Później jak montujesz to na haku i ścisłe mocujesz nicią, to powietrze zostaje w środku i doskonale pływa Ja takie odwłoki maluje jeszcze mazakami, nadając mniej więcej wzór jętki. Tak wygląda igła. Moja ma minimalny stożek a robi się już nowa. Bo ta jest z prawdziwej igły Teraz wszystko jasne . Tą technikę przypalania można stosować i w innych konstrukcjach much i z innymi materiałami . Ja zastosowałem na przykład w tej muszce .Nawinąłem nie na igłę a na płaskoszcypce . Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Teraz sobie przypomniałem że to dzięki Januszowi , bo podesłał mi ten filmik. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 To mamy z dwóch różnych źródeł ;P U mnie te odwłoki zdecydowanie łatwiej schodzą z igły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Spać nie mogę, wiec kręcę, jeszcze 2 godziny i można z muchą pochodzić nad jeziorkiem ;P 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi