Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny meldunek z frontu robót.

Najpierw komplet potrzebnych materiałów:

rackelhanen_material.jpg

A potem nie grzeszący urodą bohater odcinka, w wersji hi-vis:

rackelhanen.jpg

Rackelhanen plywa jak korek, a niewyraźny zarys jego sylwetki ma przypominać rybom szamoczącego się na powierzchni chruścika.

Na żerujące dzikie ryby to zazwyczaj wystarcza. Wolę szukać takich, niż liczyć pod mikroskopem odnóża...

Edytowane przez Marvin
  • Like 10

Kolejny meldunek z frontu robót.

Najpierw komplet potrzebnych materiałów:

A potem nie grzeszący urodą bohater odcinka, w wersji hi-vis:

Nie cytujemy zdjęć!

Rackelhanen plywa jak korek, a niewyraźny zarys jego sylwetki ma przypominać rybom szamoczącego się na powierzchni chruścika.

Na żerujące dzikie ryby to zazwyczaj wystarcza. Wolę szukać takich, niż liczyć pod mikroskopem odnóża...

Istna kanapka z twarozkiem, szczypiorkiem i rzodkiewka :D

Edytowane przez Kacper.K
  • Like 1

Marvin, rozumiem, te lekko brązowe kłaczki (post nr 5176) pozyskałeś z rudowłosej dziewki?

Spocznij!

Ryszard, trzeba było jeszcze młodym wskazać skąd, można by takie "kłaczki" pozyskać. Bo obecnie mają do czynienia z golonymi - wyłącznie  ;)  :D

Upchnąć to dobre słowo, podziel tego lelenia na pół i zrób z tego 2 muchy. Będą super.

Dzięki za wskazówkę (jakkolwiek sam zastanawiałem się raczej, czy snowshoe w underwingu nie jest zbyt dużo/zbyt puchaty).

Pozwolę sobie jednak skorzystać z niej przy następnych, ta mucha niech już zostanie tak, jak jest ;)

Marvin, rozumiem, te lekko brązowe kłaczki (post nr 5176) pozyskałeś z rudowłosej dziewki?

Spocznij!

Wędkarstwo i dziewczyny to dwa osobne światy, i lepiej pilnować tego rozdziału.

W przeciwnym bowiem razie wędkarstwo nie miałoby najmniejszych szans...

A kłaczki to pocięty Hareline Para Post Wing w kolorze Caddis Brown.

Edytowane przez Marvin
  • Like 3

Witam.

Peresada, Hi tower ... super - dzięki wielkie i info dla wszystkich - jak wpisze się w internecie "blue jay fly tying", to faktycznie dopiero otwiera się worek z muchami i pomysłami na nie.

https://www.google.com/search?rlz=1C1ASUT_plPL512PL513&q=blue+jay+fly+tying&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjj9tH5ldTiAhUGxMQBHWbYDfYQ7Al6BAgAEA0&biw=1600&bih=757

Niestety nasza skromna sójeczka wygląda przy sójce amerykańskiej jak wróbelek przy pawiu ...  :D

Grzebnąłem też nieco w invictach - bródki faktycznie sójkowe królują

https://flyflasher.com/search?q=invicta

Wpada teraz coś z tego spróbować ukręcić   :P 

Pozdrawiam. 

Witam.

Mój fart w pierzastym temacie trwa dalej ... tak się skończyła urodzinowa, rodzinna wycieczka mojego syna do papugarni.

Z początku trochę się do mnie nie przyznawał ... he ... jak to nastolatek :rolleyes: ... w sumie nie wiem kto miał większą frajdę z wycieczki ...  :D

Sorki za of topic i muchy w stanie jeszcze surowym nieco, ale nie mogłem się powstrzymać - tak piękne są te piórka ... i papugi oczywiście.

Pozdrawiam.

post-63414-0-22062700-1560290462_thumb.jpg

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 9

Czesc chlopaki i dziewczyny.

Przede wszystkim przepraszam za brak polskich znakow bo nie pisze ze swojego kompa.

Mysle, ze ten temat bedzie odpowiedni do zadania pytania.

Krecenie rozpoczalem calkiem niedawno i caly czas sie zmagam z problemem jakim jest  wlasciwie wykorzystanie materialow.

Teraz chcialem zaczac lowic szczupaki i jedym z materialow, ktory mam w pudle to Slinky Blend - takie dlugie, lekko pokrecone wlokna, ktore jak je wyciagnac z opakowania bardzo mocno zwiekszaja swoja objetosc. 

Powiedzcie mi prosze jak tego prawidlowo uzywac? Moze jakis filmik na youtube? Za wszystkie wskazowki bardzo dziekuje.

Edit.

Udalo mi sie wrzucic zdjecie na ktorym wykorzystuje ten material, to ta pomaranczowa. Jakos nie do konca mi sie podoba. choc to szczupakom powinna ;). Co powinienem zmienic, zeby byla "ladniejsza"?

post-48116-0-94112800-1560497849_thumb.jpg

Edytowane przez Jack__Daniels

Jacku danielsie, jury to w tym przypadku ściupaki.

Dwie duże są fajne, może dodałbym hak na shanku z tyłu.

Ogólnie robisz papuzi dziób.

Zawiąż w rewersie ostatni materiał przed okiem haka tak żeby zostały 2mm wolnego miejsca. Potem narzuć na tył i zwiąż nie wchodząc na materiał.

Z przodu dobrze by było aby było puszyście, mucha ma pracować.

Pociągnięcie mucha się składa, na pauzie mucha się puszy.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1