Fanc Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Phatagorva I Den Vanliga, na 15 mm Tubach Shumakova. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Plecione na #8 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Mix lipieniowy Edytowane 22 Listopada 2019 przez #Nord 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Wieczory juz długie więc można coś wiekszego uwiązać Bucktail, polarflash, owca islandzka, snowrunner. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Bucktail, polarflash, owca islandzka, snowrunner. Czy jest jakaś techniczna przyczyna dla której mucha posiada jednocześnie materiał z owcy i snowrunnera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdiem Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Streamerki na pierwsze pstrągowanie już gotowe 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Czy jest jakaś techniczna przyczyna dla której mucha posiada jednocześnie materiał z owcy i snowrunnera?Jedynie brak pomaranczowego snowrunnera na warsztacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jedynie brak pomaranczowego snowrunnera na warsztacie Ok. Pytam bo jak widzę niektóre receptury dużych i wielkich much czasem z użyciem kilkunastu materiałów to sobie mówię: chłopie, jak ty mało wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Ja akurat mało wiem w tej dziedzinie bo to dopiero moja szósta mucha tego kalibru ale wyznaje zasadę "less is more". Na dobrą sprawe 3-4 materiały powinny w zupełności wystarczyć (nie liczę nici, kleju, oczu i oczywiscie haka) na tego typu muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Bardzo ładne muchy. Ja też staram się nie kombinować z ilością materiałów. Poniższe muchy robię tylko z jednego materiału, oczywiście plus dodatek Cristal flash, nici i tuba. Skrzydełko z zonkera, jeżynka ten sam materiał skrecony w pętli.Szybko, prosto i skutecznie ???? Edytowane 25 Listopada 2019 przez Fanc 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Mucha różnie nazywana, ja nazywam ją Germania ☺️. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Mokras na #10 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdiem Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Chruściki robione jakiś czas temu na konkurs Edytowane 28 Listopada 2019 przez Ejdiem 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Oj dawno przy imadle nie siedziałem , bo gnało człeka nad wodę . Aura mniej sprzyja do łowienia , to trzeba było się z imadełkiem przeprosić. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Cześć. Temat wiązania much pochłonął mnie bez reszty, a że nie mam nikogo, komu mógłbym zadawać pytania to muszę tutaj Was nimi zamęczać. W kilku wątkach czytałem o łowieniu na tzw pedałka. Trafiłem na wyjaśnienie, że to nawet o pedałowanie chodzi, a nie nic zdrożnego. Zaciekawiło mnie jak ta mucha wygląda więc wpisałem w google frazę "mucha pedałek" i prawdę mówiąc dalej nie mam pojęcia jak ona wygląda bo to co pokazał mi google to mniej więcej coś takiego: https://demotywatory.pl/821107/pedal-mucha-i-pedal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Oj dawno przy imadle nie siedziałem , bo gnało człeka nad wodę . Aura mniej sprzyja do łowienia , to trzeba było się z imadełkiem przeprosić. Świetna, nietuzinkowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Cześć. Temat wiązania much pochłonął mnie bez reszty, a że nie mam nikogo, komu mógłbym zadawać pytania to muszę tutaj Was nimi zamęczać. W kilku wątkach czytałem o łowieniu na tzw pedałka. Trafiłem na wyjaśnienie, że to nawet o pedałowanie chodzi, a nie nic zdrożnego. Zaciekawiło mnie jak ta mucha wygląda więc wpisałem w google frazę "mucha pedałek" i prawdę mówiąc dalej nie mam pojęcia jak ona wygląda bo to co pokazał mi google to mniej więcej coś takiego: https://demotywatory.pl/821107/pedal-mucha-i-pedalTu masz trochę w temacie. https://www.fishing.org.pl/topic/3724-peda%C5%82ki/ Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Pedałki (nimfetki) to mikro nimfy, wiązane przeważnie na hakach #16-#24. Na pedałki łowi się głównie na Sanie.Zestaw wygląda następująco: przypon ok 4-6m (żyłka 0,10-0,12), muchy oddalone od siebie o ok 1,5m (ważne jest aby skoczek był krótki, wówczas unikamy splątania).Technika: Rzuty pod prąd i ściąganie linki w palce lub pod prąd lekko po skosie i napięcie linki przez prąd poprzez stworzenie tzw. balona. Wielkością "balona" regulujemy prędkość spływu much. Przeważnie zbieramy gdy muchy znajdują się na naszej wysokości, ale czasem warto puścić nawet z prądem i poprowadzić jak mokrą muchę.Należy obserwować końcówkę sznura i zacinamy każde zatrzymanie, przytrzymanie itd. To tak ogólnie przedstawione . Bardzo wymagająca metoda. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Pisarzewski Piotrze powiedz proszę z czego robiłeś tułów (mam nadzieję, że tak się nazywa ta część z segmentami zaraz za ogonkiem).Okazuje się, że robiłem już pedałki, a nie wiedziałem, że tak to się nazywa . KacperCzy możesz wyjaśnić dlaczego to jest bardzo wymagająca metoda? Może być na priv bo to wątek o muchach. Dlaczego mowa o takich małych haczykach? Ja swoje wiązałem na 12 i 14 i wydawały mi się bardzo, bardzo małe. Jeszcze jedno pytanie, może dziwne ale jestem ciekawy. Która mucha jest najtrudniejsza w wykonaniu i z czego wynika trudność? Dostałem od jednego z kolegów Biblię flytyingu i otworzyła mi ona oczy na wiele spraw, choć i tak wiem, że jestem na początku drogi. Tam przy każdym z modelu muchy jest opisany stopień trudności ale chyba nie do końca to rozumiem bo niektóre trudne wydają mi się łatwe w wykonaniu, a niby te proste na odwrót. Stąd też pytanie. Chyba, że to sprawa bardzo indywidualna?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Metoda wymagająca bo łowisz na 15-20-25 metrach i musisz wyczuć branie, odpowiednio kontrolować zestaw. Dodatkowo ryby reagują na różne prowadzenie, należy dostosować je do warunków. Nimfetki imitują wyrajające owady. Dlaczego tak małe muchy ? O tym już musisz z rybami rozmawiać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Pisarzewski Piotrze powiedz proszę z czego robiłeś tułów (mam nadzieję, że tak się nazywa ta część z segmentami zaraz za ogonkiem).Okazuje się, że robiłem już pedałki, a nie wiedziałem, że tak to się nazywa . KacperCzy możesz wyjaśnić dlaczego to jest bardzo wymagająca metoda? Może być na priv bo to wątek o muchach. Dlaczego mowa o takich małych haczykach? Ja swoje wiązałem na 12 i 14 i wydawały mi się bardzo, bardzo małe. Jeszcze jedno pytanie, może dziwne ale jestem ciekawy. Która mucha jest najtrudniejsza w wykonaniu i z czego wynika trudność? Co do materiału użytego , to odpowiedź jest w forumowej "Szkole wiązania much". Najtrudniejsze muchy , to te jak najbardziej realistyczne , ale to muchy pokazowe i pewnie nie o takie muchy pytałeś. Na wykonanie tej muchy poświęcono około 400 godzin . http://www.namuche.pl/galeria.php?mode=show&id=79&flyid=139 Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 400 godzin! Jezus Maria! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) 400 godzin! Jezus Maria!Małe sprostowanie . Akurat na tą muchę poświęcił tylko 132 godziny . Na nową bardziej realistyczną chce poświęcić 400 godzin. http://www.namuche.pl/muchy.php?mode=show&id=78 A swoją drogą , to był już temat o najprostszych muchach , to może ciekawie by było podyskutować o tych bardziej skomplikowanych. http://jerkbait.pl/topic/101571-najprostsze-wzory-much/ Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Parę nimfek do własnego pudełeczka się powoli robi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Oj dawno przy imadle nie siedziałem , bo gnało człeka nad wodę . Aura mniej sprzyja do łowienia , to trzeba było się z imadełkiem przeprosić. Bardzo ciekawa mucha. Też mnie ciekawi ten tułów, czy to quill? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi