Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Artykuły dla plastyków w Empiku i w szkolnych w Bierdonce, ale w owadzie to towar sezonowy. Chyba 12 arkuszy w róznych kolorach. W Empiku widziałem nawet pojedyńcze, ale lepiej kupić w zestawach.

https://www.empik.com/pianka-rozne-kolory-panon-limited,p1050999425,szkolne-i-papiernicze-p

Polecony przez Ciebie zestaw pianek nabyłem. Jutro może coś ukręcę. Dzięki raz jeszcze za pomoc.

Czy jest jakiś sposób, rodzaj pomiaru, narzędzie, szablon, nie wiem jak to nazwac, co sprawi, że będę wybierał właściwe pióra na jeżynkę? Czy po prostu wynika to z praktyki? Choć zakładam, że jest coś co pomaga zanim się tej praktyki nabędzie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Like 1

Tak jest takie coś.

Hook hackle gauge

Ale najlepiej patrzeć na proporcje much.

Z czasem będziesz lepiej dobierał.

Oczywiście musisz mieć spory przerób ~ z 300 szt z wzoru lub lepiej.

Ale nadal podstawą jest proporcja muchy bo haki niby te same numery mają, a inaczej wyglądają.

https://www.google.com/search?q=hook+hackle+gauge&tbm=isch&ved=2ahUKEwjm1LDgmY_oAhXKuyoKHZlEC6MQ2-cCegQIABAC&oq=hook+hackle+gauge&gs_l=mobile-gws-wiz-img.3...67713.74677..75670...2.0..0.111.1346.16j1......0....1.......5..35i362i39j35i39j0j0i67j0i30j0i19j0i5i30i19j0i8i30i19j0i13i5i30i19j0i8i13i30i19j30i10j33i10.mE5A77tw_ig&ei=LSlnXqaKBcr3qgGZia2YCg&bih=722&biw=412&client=ms-android-samsung-ss&prmd=isvn&hl=pl

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Czy jest jakiś sposób, rodzaj pomiaru, narzędzie, szablon, nie wiem jak to nazwac, co sprawi, że będę wybierał właściwe pióra na jeżynkę? Czy po prostu wynika to z praktyki? Choć zakładam, że jest coś co pomaga zanim się tej praktyki nabędzie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jest zasada, że długość jeżynki do suchej muchy powinna mieć długość około 1-1,5 długości rozwartości haka. W praktyce powinieneś wziąć piórko i przymierzać przed przykręceniem. Z czasem będziesz wiedział z którego miejsca z kapki piórka będą odpowiednie do wybranego haka.

• Like 1

Wygląda jak kleszcz ujeżdżający nimfę...

Hehehe :-D Przepraszam Paweł ale to bardzo trafne spostrzeżenie :-D Osobiście bardzo nie lubię wszelkiego rodzaju nakladek, gotowych body we fly-tying-u, ale w pewnych okolicznościach może to być oczywiście skuteczna kombinacja. Pozdrowionka i zdrówka!

Marcin

• Like 1

Hehehe :-D Przepraszam Paweł ale to bardzo trafne spostrzeżenie :-D Osobiście bardzo nie lubię wszelkiego rodzaju nakladek, gotowych body we fly-tying-u, ale w pewnych okolicznościach może to być oczywiście skuteczna kombinacja. Pozdrowionka i zdrówka!

Marcin

Marcin, jestem za zakazem squirmy na wodach P&L, natomiast czym się różni ta pochewka,

(mocno podkręcona w porównaniu do gotowca) od stretchu z lakierem UV?

Skuteczność sprawdzę, a co do kleszcza protestuję - ma o jedną parę odnóży więcej ;)  :D

to raczej nimfa zaatakowana przez jakiegoś wir... :lol: :ph34r:

Edytowane przez randomrodmaker
  • Like 1