Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Głowa z Fuzzy Fiber z domieszką polarflasha zrobione w dubbing loop. Materiał taki sprężynujący i wychodzi fajny puchaty łeb.

Rzuty dopiero w maju (oby) ale myślę, że linka Rio Pike #11 da radę ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Poza tym te poprzednie duże "łańcuszkowe" zrobione z polarflasha + trochę bucktaila do nastroszenia więc raczej rzuty 9tką też bez problemu.

Pytam bo łowię trochę szczupaki/sandacze na muchę zestawem #9 i przy tej mocy 8-9 godzinna sesja to jest max.co daję radę, a przy zestawie #11 to pewnie by było z 2-3 godziny krócej... O ile w Holandii czy Szwecji to nie ma znaczenia bo i w 2-3 godziny można fajnie połowić, to w Polsce (przeważnie) trzeba trochę dłużej pomachać żeby mieć jakieś sensowne wyniki.Dlatego ja preferuję spore muchy przewaznie 15-20cm.,ale niezbyt obfite.

Ostatnia rybka, z końcówki sezonu w NL.

post-48686-0-81006300-1585401957_thumb.jpg

Pozdrawiam Wobi.

• Like 4

Jeśli to by była jednoręczna 11tka to na pewno masz rację. Ja łowię switchem11ft. #9 oburącz znad głowy linką 450 grain. Wtedy możesz cały dzień łowić bez zmęczenia. W wątku o szczupakach na muchę ten temat był poruszany. Choć w tym sezonie też czaję się na jakąś 9ft. #9 do mniejszych much bo lubię double haul ;)

• Like 1

Też korzystam z tego rozwiązania z tym ze zaczepiam nie za rączkę kołowrotka a za jej przeciwwagę. Łatwiej szybko zsunąć gumkę, jakkolwiek by to zabrzmiało w przypadku dużej ryby :)

Ja stosuje gumki takiej mocy,że przy pierwszym odjeździe rybki 100+ same pękają  :D

Żeby się szpula przy wymachach nie obracała. Przypadłość niektórych modeli bez nawet minimalnej terkotki.

Kołowrotek ma terkotkę :P ,ale tylko w jedna stronę 

Janusz, to też kwesta materiałów. Do reszty dojdziesz. A Twoje są naprawdę udane :)

Fakt, już zdążyłem się o tym przekonać, kolejne zakupy będą bardziej przemyślane. Z drugiej strony, w wodzie na mokro te różnice się zacierają  ;)

takie trochę poprawione fotki, widać, że materiały nie do końca takie, nie żebym się usprawiedliwiał, ale

post-46382-0-72266000-1585596181_thumb.jpg

post-46382-0-57560700-1585596196_thumb.jpg

• Like 5