Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja powiedziałem że przeszkadza?? Wskazałem tylko niezgodność że sztuką tej konkretnej serii much. Cascade jest imitacją krewetki stąd ogon powinien być wykonany z ogona cielaka bądź substytutu niezbyt bogaty, za to długi, imitujący czułki i odnóża tego skorupiaka.

• Like 1

Ależ potem uściśliłem, że nie tylko Ally's, ale i o inne "Kaskady" chodzi.  Kaskadowa Alicja, to po prostu alicja zawiązana w stylu kaskadowym, zmieniając dość jednak drastycznie materiały i proporcje stworzyłeś zupełnie inna muchę ;)

• 2 tygodnie później...

Znalazłem miejsce na Wisle, gdzie grupują się jazie, ale  reagują tylko na mokre z czerwienią. Jak na razie same maluchy w granicach 35cm, chociaż jednego miałem ładnego, ale spadł. Zrobiłem kilkanaście much w różnych odcieniach.  Zobaczymy czy trafie w ich gust ;)

post-46206-0-09471400-1598798222_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 12

Maluchy na pasiaste łobuzy

post-47476-0-24579800-1599211194_thumb.jpg

post-47476-0-13708600-1599211203_thumb.jpg

post-47476-0-39319200-1599214502_thumb.jpg

i coś w rozmiarze XL na zębate

post-47476-0-66040500-1599211212_thumb.jpg

Fotka kiepska ale "mucha" już spakowana na pływadełku i lepszej nie będzie.

Dużo jeszcze pracy w opanowaniu bucktaila ale może rybki nie będą wybredne  :)

Edytowane przez Białek
  • Like 11

• 2 tygodnie później...

"Zdjęcia są słabe i nie oddają rzeczywistych kolorów."

No właśnie. Piękne muszki na słabych fotkach. Gdyby fotki były dobrze zrobione może nie byłyby takie piękne. :D ;)

Wyczesz szczoteczką spód nimfek i będzie git. Dzięki za info. Chodziło mi właśnie z czego zrobiłeś górę (czyli quill). Kolorystyka, wielkość, kształt i "zwartość" całości klasa. Na San skrzelotchawki dobre w kolorach rudy pomarancz (tzw. cegła), beż, jasno żóty (lekki cytrynowy).

Pozdrowko.

• Like 3

„Raczki” w tym rozmiarze i z quilla to i tak mistrzostwo jak dla mnie. Poniżej #18 nie umiem zejść technicznie.

Jakbym był lipieniem to bym to jadł jak schabowe

______ 

Weź sobie lupę i zobacz na szczegóły małych muszek. Pomyśl że może lipień widzi to samo. 

Patrząc przez lupę widać piękno ich budowy. :)

Czołem!

Tomek prezentuje tu piękne i mikre muszki.

Tu trochę większa, ale prosta i skuteczna na pacyficzne łososie. Wiązana wyłącznie z użyciem marabuta i flesha. W oryginale na haku, ale ja ją lubię motać na tubie.

Popsicle. Prosta i skuteczna.

Polecam

post-45877-16011073333627_thumb.jpg

Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

• Like 6

Tu trochę większa, ale prosta i skuteczna na pacyficzne łososie. Wiązana wyłącznie z użyciem marabuta i flesha. W oryginale na haku, ale ja ją lubię motać na tubie.

Popsicle. Prosta i skuteczna.

Piękne i zwiewne, jednak czy w mocnych prądach nie składają się za bardzo? A może marabou vel indyk jest jakoś podparty od środka?