venom_666 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Czy ja powiedziałem że przeszkadza?? Wskazałem tylko niezgodność że sztuką tej konkretnej serii much. Cascade jest imitacją krewetki stąd ogon powinien być wykonany z ogona cielaka bądź substytutu niezbyt bogaty, za to długi, imitujący czułki i odnóża tego skorupiaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Ależ skąd Ja napsiałem że im nie przeszkadza .Cascade widzałem w tylu różnych kombinacjach,że można by powiedzieć, każdy wg własnego widzimisie.Ale jeśli idzie o pierwozwór to jak najbardziej jest tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 @venom_666Wszystkie twoje uwagi się zgadzają. Dlatego też nie napisałem że to Ally's cascade shrimp tylko "moja Cascada"????, ale nie o to chodzi, ważne żeby mucha działała. Czasami świadomie zmieniam proporcje i materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Ależ potem uściśliłem, że nie tylko Ally's, ale i o inne "Kaskady" chodzi. Kaskadowa Alicja, to po prostu alicja zawiązana w stylu kaskadowym, zmieniając dość jednak drastycznie materiały i proporcje stworzyłeś zupełnie inna muchę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nazewnictwo i style to niekończąca się opowieś. Dla mnie to "moja Cascada" o taką muchę chodziło i taka mucha się sprawdziła????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Chodziło mi o coś raczej z pianki, niebieskiego i ze skrzydełkami (...)Dokładnie coś takiego robiłem dla kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Taki niby "Haugar" wykonany z oposa. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jeszcze czarny. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Znalazłem miejsce na Wisle, gdzie grupują się jazie, ale reagują tylko na mokre z czerwienią. Jak na razie same maluchy w granicach 35cm, chociaż jednego miałem ładnego, ale spadł. Zrobiłem kilkanaście much w różnych odcieniach. Zobaczymy czy trafie w ich gust Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Tomek.M 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Maluchy na pasiaste łobuzy i coś w rozmiarze XL na zębate Fotka kiepska ale "mucha" już spakowana na pływadełku i lepszej nie będzie.Dużo jeszcze pracy w opanowaniu bucktaila ale może rybki nie będą wybredne Edytowane 4 Września 2020 przez Białek 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czas lipienia. Muchy na #18 - #20. W kwestii równo ustawionego skrzydła, ma być centralnie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Kolega przekonywał, że będą skuteczne. Kilka naprędce skręconych pcheł na #20-stkach. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 "Kolega przekonywał, że będą skuteczne. Kilka naprędce skręconych pcheł na #20-stkach."Będą bardzo skuteczne. Pochwal się materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Ogonek-krzyżówka (bronze mallard), tułów- oliwkowy quill, skrzelotchawki- rozplecione "jedwabne" tasiemki w odcieniach zieleni i oliwki, kołnierzyk- oliwkowy piżmak, haczyk- WD 649 strong, główka 2mm. Zdjęcia są słabe i nie oddają rzeczywistych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 "Zdjęcia są słabe i nie oddają rzeczywistych kolorów."No właśnie. Piękne muszki na słabych fotkach. Gdyby fotki były dobrze zrobione może nie byłyby takie piękne. Wyczesz szczoteczką spód nimfek i będzie git. Dzięki za info. Chodziło mi właśnie z czego zrobiłeś górę (czyli quill). Kolorystyka, wielkość, kształt i "zwartość" całości klasa. Na San skrzelotchawki dobre w kolorach rudy pomarancz (tzw. cegła), beż, jasno żóty (lekki cytrynowy). Pozdrowko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 „Raczki” w tym rozmiarze i z quilla to i tak mistrzostwo jak dla mnie. Poniżej #18 nie umiem zejść technicznie. Jakbym był lipieniem to bym to jadł jak schabowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Zupełnie dla zabawy ukrecilem takie. Łosoś i troc raczej w moich rejonach nie występuje masowo ale sama mucha cieszy oko: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 „Raczki” w tym rozmiarze i z quilla to i tak mistrzostwo jak dla mnie. Poniżej #18 nie umiem zejść technicznie.Jakbym był lipieniem to bym to jadł jak schabowe______ Weź sobie lupę i zobacz na szczegóły małych muszek. Pomyśl że może lipień widzi to samo. Patrząc przez lupę widać piękno ich budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Kręcę raczki #16 wiec wiem jakie są ładne - jak mam dobry dzień i wyjdą równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) #26 i #24 , na mniejsze braknie mi oczu Edytowane 18 Września 2020 przez Tomek.M 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Gdyby przez Szuflandię płynęła rzeka a Olo Jedlina był wędkarzem to z pewnością używałby takich muszek ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Lipieniowej sieczki cd. Mustad C53S #20 Edytowane 25 Września 2020 przez Tomek.M 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Czołem!Tomek prezentuje tu piękne i mikre muszki.Tu trochę większa, ale prosta i skuteczna na pacyficzne łososie. Wiązana wyłącznie z użyciem marabuta i flesha. W oryginale na haku, ale ja ją lubię motać na tubie. Popsicle. Prosta i skuteczna.Polecam Sent from my Pixel 3a using Tapatalk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Tu trochę większa, ale prosta i skuteczna na pacyficzne łososie. Wiązana wyłącznie z użyciem marabuta i flesha. W oryginale na haku, ale ja ją lubię motać na tubie. Popsicle. Prosta i skuteczna. Piękne i zwiewne, jednak czy w mocnych prądach nie składają się za bardzo? A może marabou vel indyk jest jakoś podparty od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Pewnie można jakiś " shoulder" zastosować.Ja nie stosuję. Rybą to nie przeszkadza. Moim zdaniem w tym wzorze chodzi o ten pulsujący i swobodny ruch. Pozdrówka Sent from my Pixel 3a using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi