Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nie bardzo wierzę w mrożenie. Hibernacja jajeczkom i larwom chyba nie szkodzi. Gdyby tak było, to ptaki żyjące tam, gdzie może przez dwa, trzy miesiące w roku temperatury są dodatnie, a przez resztę mrozy po -40 byłyby od nich wolne. Miałem kiedyś z tym problem. Dobrały mi się do pudełek z muchami i do piór. Za te pióra, sierści kupowane w sklepach też bym głowy nie dał, ale zbierało się wszystko nad wodą, w lesie, dostawałem upolowane kaczki, bażanty, kuropatwy, no i stało się. Straty były spore. Dużo trafiło do śmietnika. Kiedyś takie rzeczy załatwiało się naftaliną, a ja moje muszki (nawet te wodoszczelne pudełka nie pomogły) i pióra wiele lat temu wypsikałem dość mocno jakąś wodą toaletową (nietrafiony prezent :)) i wszystko w worki strunowe. Zapasy pierza i część much w pudełkach leżały w takim stanie przez sześć lat i jak niedawno miałem okazję sprawdzić, nic złego się nie dzieje. Poperfumowane muchy ryb raczej ryb nie odstraszają, a przy kręceniu wolę wąchać to niż naftalinę. 

Radku próbowałem, uratowałem co się dało, ale sporo kapek musiałem wywalić, w tym wszystko pióra czapli :/

Ja po prostu co pewien czas tak 1 raz na miesiąc moje zasoby traktuję zwyczajnym "muchozolem"  i zawsze działa. :D Nie mam strat w inwentarzu.  :rolleyes: 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Koledzy krętacze nadchodzą jako takie mrozy. Proponuje więc wyłożenie naturalnych materiałów na balkony, tarasy i kto gdzie może aby trochę pomrozić te ścierwo-mole. Robię tak od kilkunastu lat i nie mam z nimi żadnych problemów, a kiedyś dawno temu niszczyły mi drogocenny towar.

Dwie tubki a'la Willie Gunn na przyszły weekend. Fajny wzór, dość prosty i szybki do ukręcenia. Za duże pióra jungle cock dodane z premedytacją - lubię takie zaburzenia proporcji  :)

Ciekawe czy się sprawdzą na trociach.

post-46980-0-89364500-1610915739_thumb.jpg

Edytowane przez SzymonP
  • Like 4