Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna mucha, do białego bardzo dobrze sprawdza mi się dodanie niebieskiego akcentu (flash, kulka dubbingu na tułowiu, pierwsza warstwa skrzydła).

Jakie masz plany łososiowe w tym roku ?

Ostatnio kolega podsunął mi ciekawy patent na małe główki - klei się nić za każdym razem po dowiązaniu nowej warstwy skrzydła + dodatkowo duża ilość kleju na główkę po zakończeniu wiązania. Po wyschnięciu główkę ucina się wraz z nicią pozostawiając tyle ile potrzeba. Szczególnie przydatne przy muchach ze skrzydełkami z lisa, TD czy innych materiałów, które powodują, że główka mocno rośnie.

Fajna mucha, do białego bardzo dobrze sprawdza mi się dodanie niebieskiego akcentu (flash, kulka dubbingu na tułowiu, pierwsza warstwa skrzydła).

Jakie masz plany łososiowe w tym roku ?

Ostatnio kolega podsunął mi ciekawy patent na małe główki - klei się nić za każdym razem po dowiązaniu nowej warstwy skrzydła + dodatkowo duża ilość kleju na główkę po zakończeniu wiązania. Po wyschnięciu główkę ucina się wraz z nicią pozostawiając tyle ile potrzeba. Szczególnie przydatne przy muchach ze skrzydełkami z lisa, TD czy innych materiałów, które powodują, że główka mocno rośnie.

Dziękuję :).

Silver and Silver jest muchą ,która ma zniknąć w krystalicznie czystej wodzie i to w słoneczny dzień. Faktycznie zaleca się dodanie akcentu kolorystycznego niebieskiego, żółtego lub zielonego. Jakiego konkretnie ? Ma to być wybór wędkarza na konkretnym łowisku. Pattern powinien być ukręcony na BTT lub TTT FrodinFlies (nobody). Osobno robi się korpusy w w/w wariantach kolorystycznych lub po prostu dodaje kawałek kolorowej rurki. W najbliższym czasie raczej nie znajdę się nad wodą, gdzie taka mucha mogłaby się przydać. Dlatego też nie zainwestowałem w system Pana Frodina i kombinowałem z tego co mam :) . Przyznaje jednak, że to bardzo ciekawy patent.

Co do planów łososiowych, to na razie żadnych konkretów. Jeśli obecna sytuacja się poprawi, to chciałbym odwiedzić Skandynawię.

Znam ten patent ;) , stosuje go we większości swoich much. Bardzo pomocne przy tubach US,  nic się nie przesuwa i nie wypada  tyle że tych się nie przytnie.

Edytowane przez Fanc
  • Like 1

• 3 tygodnie później...