jachu Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) Np. takie : Grizzly Barred Rubber LegsLub takie: https://bogdangawlik.pl/product-pol-18621-Hends-Flexi-Floss.html Dla żuczków w mniejszych rozmiarach. Bardzo trwałe, jednocześnie miękkie. Nie baw się Damian z szelakiem. Superglue załatwia sprawę szybko i skutecznie. Gumki recepturki nie są dobrym pomysłem. Dość szybko ta guma kruszeje. Szkoda całej roboty. "Tak że byłbym bardzo ostrożny w wyrażaniu takich radykalnych opini...Przewijki nie posiadał Coch-Y-Bonddu, ale nie posiadał też czerwonego ogonka i był suchą muchą..."Oj Marian, ostrożnie. Jeśli wierzyć Mistrzowi Węglarskiemu (a chyba można) Cock-y-Bondhu w wersji mokrej też jest. Warto mieć ten jego "Podręcznik". Właśnie ze względu na prawidłowe nazewnictwo klasycznych muszek i prawidłowe ich receptury. Edytowane 13 Czerwca 2021 przez jachu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Macie jakieś pomysły z jakich "gumek" zrobić imitacje odnóży jetki majowej? Oczywiście nimfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Do jętek gumowe nóżki będą za grube. Albo wiązany bażant albo sztuczne nóżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Witam.Bardzo lubię jego muchy bo często nieoczywiste są - tak jak Petijean'a https://youtu.be/YGKmlQmL0o8Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Te z filmiku wyglądają fajnie, tak cienkich jeszcze w rękach nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Do jętek gumowe nóżki będą za grube. Albo wiązany bażant albo sztuczne nóżki. Nie będą o ile się dobrze wybierze... Macie jakieś pomysły z jakich "gumek" zrobić imitacje odnóży jetki majowej? Oczywiście nimfy. Przejdź sie do pasmanteri, spytaj o gumki jubilerskie. Dobrze je obejrzyj. Są "zwykłe" okrągłe, ale są i kwadratoe lub prostokątne w przekroju. Dają się rozdwajać, roztrajać i ogólnie rozdzielić na pasemka grubości prawie włosa. To nic innego niz znany z muchowych materiałów Spanflex.Możesz sobie zrobić dowolnej grubości nóżki nawet z miotełkami na końcach. Odrobiny wprawy jedynie potrzeba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 To zestawienie kolorów, najbardziej lubią jazie na które poluje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Robi się chłodniej, ryby bardziej aktywnie zaczynają szukać jedzenia. Woda cały czas wysoka, co sprawia, że są mniej płochliwe. Po prawie dwumiesięcznej przerwie wyszedłem w niedziele wieczorem z muchami za jaziami. Wyjść sporo, ale ryby jedynie dotykały muchy i nie decydowały się na brania. Najwięcej takich wyjść miałem na czarną sarnę. Dziś zrobiłem coś innego i zdecydowanie większego, na #8. Zobaczymy czy trafię w ich gust 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 To może na takie? Już sam nie wiem co mam im podawać. Są kompletnie niezdecydowane, jak kobiety w ciąży 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Koledze się kiedyś otworzył worek z jaziami dopiero po urwaniu nóżek z żuczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Jest to jakiś pomysł, spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Skoro nie chcą małych pianek, to może skuszą je duże. Na #4 powinny być idealne 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Trochę bardziej bogate chrusty 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Taka pomniejszona scupzillaFajna mucha do swingu Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Witam. Widząc w tym wątku przeróżne piękne wytwory niejednego mistrza, zadam trochę dziwne pytanie licząc na podpowiedzi. Mam haki takie jak na fotce niżej. Hak powiedzmy typowo kiełżowy (wg mnie), rozmiaru chyba 16, może 18. Całkowita dlugość haczyka ok 7.5mm, grubość drutu 0.5mm. Właśnie ze względu na tą grubość drutu określiłem je jako kiełżowe choć przy tak małym rozmiarze raczej kiełże z tego nie będą. Owa grubość drutu wyklucza (wg mnie) przy tak małym rozmiarze zrobienie z tych haków suchych much. Dlatego mam do Was pytanie, proszę podpowiedzcie co ewent z (na) takich haczyków można ukręcić? Na nimfki chyba trochę za krótki trzonek. Co o tym myślicie bo jakoś zastosowania dla tych hakow nie mogę znaleść. Dzięki. Zdrówka życzę i dobrego zakończenia muchowego sezonu._____ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Mokra na duże pstrągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Przykładowo co na tak małym haku. Wg mnie na kiełżyka jest za mały. Na pstragi to poniżej #10 prawie nigdy nie schodzę. Na lipiony może by coś z tego sklecił ale trzonek lekko za krótki. I ugiety w dół (jak kiełżowy). ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Byłby dobry na jakieś nimfy pod brzanę, mocny to ryba nie rozegnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Ale to za mały hak. Gdyby nie ten "gruby" drut to zrobiłbym z niego suche jęteczki.Gdyby był dłuższy trzonek to jakieś powierzchniowe nimfki na lipienia. A tak, kiełżyk wielkości 5-6mm? Przecież to malizna choć i takie mam w pudełku. Myślę że na imitacje np. ikry byłby ok ale na takie imitacje nie łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 Chłopaki!Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak ukręcić domkowce, których domek jest zrobiony z drobnego, rzecznego żwiru? Jakiś link do YouTube mile widziany. Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 2 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 (edytowane) Tu masz takiego realistic domkowca Można zrobić dużo prościej. Na trzonku lameta ołowiana przykryta nicią, na to klej, panierka z piasku (można dodać odrobinę brokatu), na koniec fragment tułowia z łapkami i tyle. Edytowane 2 Października 2021 przez jachu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Zbieram (kiedyś, latami temu) puste domki z rzeki, Na haku robię co ma być, odpowiednio dociążone, domek przecinam żyletką i nakładam na to co jest na haku. Oczywiście na kleju. Można go wzmocnić żyłką lub zalać w lakierze lub żywicą epoxy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Zbieram (kiedyś, latami temu) puste domki z rzeki, Na haku robię co ma być, odpowiednio dociążone, domek przecinam żyletką i nakładam na to co jest na haku. Oczywiście na kleju. Można go wzmocnić żyłką lub zalać w lakierze lub żywicą epoxy.Witam.I tu powstaje kolejny dylemat dla purystów, PSR i SSR ... czy to aby nie jest już przynęta naturalna ? Wszak to się kupy trzyma tylko dzięki naturalnej wydzielinie larwy owada ... Bo ser to też roślina ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Dla purystów już tego rodzaju przynęta zaproponowana przez Jacka Danielsa trudna do zaakceptowania. Ale i oni i strażnicy mieliby duży problem z określeniem ewentualnej naturalności domku. Ze względu na jego zalakierowanie. No i najważniejsze - istotne i naturalne było to, co siedziało w domku, czyli larwa chrusta. Równie dobrze można się przyczepić do nimfy ze skórką makreli, itd, itp. Sposób z wykorzystaniem domku znalezionego w wodzie przynajmniej dla mnie to taka sztuka dla sztuki i w sumie nie najlepszy pomysł. Rozwiązania najprostsze bywają najlepsze i za takie uważam panierowanie suchym piaskiem zbudowanego na dowolnym haczyku tułowia posmarowanego klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Witam.I tu powstaje kolejny dylemat dla purystów,(...)W wędkarskim "piekle" puryści mają miejsce w tym samym kotle smoły co wolnościowcy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi