Jack__Daniels Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Do głowy by mi nie przyszło żeby taki domek z piasku pod kątem etyki rozpatrywać. Chyba, że czegoś nie rozumiem. Oprócz syntetyków praktycznie wszystko z czego mucha jest zbudowana jest lub może być pochodzenia naturalnego.... w ogóle zacząłem się zastanawiać nad rozmowami na tym portalu... A to, że na żyłkę, a to że mikro ring może być obciążeniem, a to, że RAPR, to że tamto, że sramto. Byłem ostatnio dwa razy na lipieniach. Pierwszy raz w życiu celowo pojechałem i połowiłem. Na jednym wyjeździe ok 20 kilku ryb ok 40-45cm, a na drugim koło 30 kilku z tym, że ciut mniejsze. Właściciel wody wymagał jedynie używania haków bezzadziorowych i można było zabierać jedną rybę dziennie. Obok mnie łowił jakiś koleś na robaka i nikomu to nie przeszkadzało. Nikt afery nie robił bo podobnie jak pozostali on tych ryb nie zabierał. Tylko w tym jest problem. Problemem nigdy nie będzie metoda tylko zachłanność ot co. Na nic innego nie można zwalić winy niż tylko na chęć zapełnienia zamrażarki.Przepraszam, że w temacie o muchach ale się ze mnie frustracja wylała.Pozdrawiam 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Klasyczne wzory które wszyscy znają w wersji zimowej 10 cm ???? 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 Woda wysoka, mucha musi być dobrze widoczna. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 To jeszcze Banana Fly. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Panowie mam takie pytanko. Czy przy wiosennym streamerze używacie wzorów głowaczy? Jeżeli tak to czy używacie tych ciężkich główek sculpin head/mask czy macie jakieś inne wzory na cone headach? Może ktoś ma jakieś ciekawe fotki swoich wyrobów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Jestem przeciwnikiem ciężkich streamerow, bo do tego ma służyć linka. Mam kilka/kilkanaście takich głowaczy, na bardzo głębokie doły to ma jakiś sens, ale na pewno nie jest allrounderem. To taka mucha, którą zakładasz na kilka rzutów aby obłowić daną miejscówkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Witam.Sculpin mask jest świetny przy łowieniu brzan metodami streamerowo-nimfowymi (jest o takim łowieniu wątek świeży) - zwłaszcza krótką nimfą i długa z głowicą rzutową zamiast linki), albo wprost spiningiem.Łowiąc "normalnie" trzeba samemu kask zakładać Wychodzę z tego samego założenia co Kacper - lekkie muchy plus odpowiednia linka i ewentualnie polyleader/tip to sama przyjemność przy streamerowaniu.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 "... lekkie muchy plus odpowiednia linka i ewentualnie polyleader/tip to sama przyjemność przy streamerowaniu".------Ja się nie zgodzę. Obciążone "lepiej" pracują. W sumie można wiecej z nich wycisnąć i praca którą wkłada łowiący przekłada się na strima. Lekki niewiele może, zwłaszcza w szybszych uciągach. W płytkich i spokojnych łowiskach czasami nawet dobrze jak strim prawie pływa (np. imitacja Muddler mini czy b. duży chrust z sierści). Cięższy to trochę "taki spinning", z tym się zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Panowie mam pytanie czy jest na rynku jakiś lakier który miał by podobne właściwości do UV ale żeby nie był to UV? Chodzi mi o lakierowanie grzbietów nimf itp tak żeby utworzyć grubą "skorupkę". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Epoxy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Panowie mam pytanie czy jest na rynku jakiś lakier który miał by podobne właściwości do UV ale żeby nie był to UV? Chodzi mi o lakierowanie grzbietów nimf itp tak żeby utworzyć grubą "skorupkę". PozdrawiamA czemu nie UV? Ze względu na cenę? Można znaleźć dobre zamienniki, które stosują kosmetyczki do robienia pazurów. Tylko latarkę warto mieć dobrą.Tak jak Tower napisał, można epoxy ale roboty sporo więcej - wymieszać 2 składniki, nałożyć, obracać aby się nie rozlało. UV zdecydowanie prostsze w użyciu, bo bezpośrednio z buteleczki nakładasz i latarką utwardzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 UV zdecydowanie prostsze w użyciu, bo bezpośrednio z buteleczki nakładasz i latarką utwardzasz.UV jest dla bab 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Dzięki za odpowiedz, właśnie chodzi tutaj bardziej o cenę. Sam koszt lakieru plus dobrej latarki to troszkę się uzbiera. A muszki robię bardzo okazjonalnie już nie mówiąc o takich z użyciem wyżej wymienionego lakieru bo nigdy takowego nie stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Robiłem to lakierem do omotek. Tańsze od UV i starczy go na lata i setki nimf. Dwuskładniki epoxy przeważnie nieco żółtawe bywają i szybko wiążą. Lakierem do omotek da się polakierować spokojnie kilkadziesiąt nimf zanim stwardnieje. Przydaje się suszarka obrotowa. Ale jeśli igłą nałożysz cienką warstwę, to da się i bez tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) A nie łatwiej kupić przeźroczysty lakier do paznokci za 3 zł? Właśnie zrobiłem jakieś perdigony i wygląda to OK. Sent from my Armor 8 using Tapatalk Edytowane 13 Stycznia 2022 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Dzięki za odpowiedz, właśnie chodzi tutaj bardziej o cenę. Sam koszt lakieru plus dobrej latarki to troszkę się uzbiera. A muszki robię bardzo okazjonalnie już nie mówiąc o takich z użyciem wyżej wymienionego lakieru bo nigdy takowego nie stosowałem. Ja swoją latarkę z ładowarką kupiłem za 45pln a lakier również na okazjonalne krętaczenie za 20pln. Wszystko działa bez problemu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Można też tak: https://a.aliexpress.com/_mqxaHDW https://a.aliexpress.com/_mOMF9a0 Sent from my Armor 8 using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Coś na solankę babki piaskowe i narybek śledzia. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) hi tower, a teraz poprosze jakies technikalia. Z czego robiles grzbiety babek? Co robisz, zeby sie hak grotem w gorze trzymal? U mnie na pewno te wzory by sie sprawdzily. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 hi tower, a teraz poprosze jakies technikalia. Z czego robiles grzbiety babek? Co robisz, zeby sie hak grotem w gorze trzymal? U mnie na pewno te wzory by sie sprawdzily.Grzbiety babek są pokryte, jak zresztą cały tłów żywicą UV. Przy czym w tej na górze między kolejnymi warstwami dawałem mazakiem ciapki i na koniec lakier UV. W tej poniżej na grzbiet poszła żywica zmieszana z brązowym brokatem. Cała kontrukcja opiera się o haczyki "offsetowe" więc środek ciężkości powinien utrzymać grot do góry. Ale zasiałeś ziarnko niepewności, więc wieczorem testy w wannie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Muchy w żywicy, przypominają peerelowskie wpinki do krawata z gumką, albo pamiątkę znad morza. I ty, hi towerze - z prądem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Muchy w żywicy, przypominają peerelowskie wpinki do krawata z gumką, albo pamiątkę znad morza. I ty, hi towerze - z prądem ? Jakie ryby takie przynęty Bo tak po prawdzie to najlepsza była by imitacja woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Jak nad wodą zaglądam w cudze pudełka z muchami.. i odwrotnie, widzę w 99% zadziwiającą unifikację - przekrój mód muchowych, że wskazaniem na nieustającą dewaluację Nie czepiam się - co lubię - po prostu podziwiam jednomyślność we wdrażaniu kolejnej standaryzacji. Na pewno trwalsze są małe twisterki i mikro jerki od klasycznych wzorów much, bo ani mole ich nie jedzą, ani nie butwieją - jednak ten trend kompletnie mi nie pasuje do ulotnej zwiewności fly fishingu.To jakiś plum fishing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Witam.Prawdziwy muszkarz łowi tylko na imitacje owadów jak stanowi ustawa.Cała reszta to żywiczni pseudomuszkarze, foliarze i latexowcy w kolorowych skarpetach ... albo i nawet (tfu, tfu) spiningiści ... Pozdrawiam. Edytowane 21 Lutego 2022 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Muchy w żywicy, przypominają peerelowskie wpinki do krawata z gumką, albo pamiątkę znad morza. I ty, hi towerze - z prądem ? A betoniarka i kijek z cynglem nad Regą nie są przejawem płynięcia z prądem? Dałeś się porwać tej baitcastingowej popkulturze z kraju wielkiego sojusznika rodem. Moda i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi