Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe... Wyglądają rewelacyjnie co niestety nie zawsze oznacza że będą skuteczne. Jak by nie patrzeć to wylęg jako pokarm dostępny dla ryb w rzece jest mocno ograniczony czaowo jak i przestrzennie.

W swoim pudełku mam kilka klasycznych Alevin-ów, ale przyznam że nigdy nie były moczone... Może to błąd?

Cześć, czy ktoś rozpoznaje co to za pióra? Znalezione nad wodą. Na zdjęciu są przycięte, pierwotnie miały ponad 20 cm. Początkowo myślałem że kormoran bo są na tym zbiorniku ale po analizie zdjęć to raczej nie kormoran. Fajne długie promienie, na razie ładne nimfki z tego wychodzą, na próbę zrobię też jakiś tułowik suchej.

post-54724-0-14940400-1673207482_thumb.jpg

post-54724-0-18134800-1673207495_thumb.jpg

post-54724-0-30122000-1673207505_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Obstawiam, że to bąk

Cześć, czy ktoś rozpoznaje co to za pióra? Znalezione nad wodą. Na zdjęciu są przycięte, pierwotnie miały ponad 20 cm. Początkowo myślałem że kormoran bo są na tym zbiorniku ale po analizie zdjęć to raczej nie kormoran. Fajne długie promienie, na razie ładne nimfki z tego wychodzą, na próbę zrobię też jakiś tułowik suchej.
attachicon.gif Compress_20230108_205032_2316.jpg

attachicon.gif Compress_20230108_205032_2105.jpg

attachicon.gif Compress_20230108_205031_1905.jpg

• Like 1

To może być lotka drugiego rzędu któregoś z drapieżników, Również sowy. W każdym razie na małe sanowe zdecydowanie się nadaje. Chyba Piotrze zgodzisz się? Tu podobna myszołowa. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lotki_(ornitologia)#/media/Plik:Buteo_buteo_primary_secondary.jpg

To może być lotka drugiego rzędu sowy. W każdym razie na małe sanowe zdecydowanie się nadaje. Chyba Piotrze zgodzisz się? Ta druga chyba myszołowa. https://pl.wikipedia...y_secondary.jpg

Edytowane przez jachu

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

U mnie późne lato to czas hopper dropper. Czyli konik ( jest ich tu masa) a pod spodem nimfa ( najczęściej caddis pupa)

Używam prostych wzorów takich jak ten.

Działają bezbłędnie

Pozdrówka

Sent from my SM-G781W using Tapatalk

963f2d31a98b58d5368c3afa38a9ec02.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 8

• 3 tygodnie później...

Mój pierwszy maszkaron. Wzór z YT.

Streamer

Hak: Wizard S1 #4

Główka: Cone Head 4,8 mm, sierść zimowa sarny kolor natural

Body: lameta ołowiana 0,7mm, Nić UNI 3/0 Brown, chenille sparkle gold, drut miedziany

Ogonek: Marabut red imitacja, zonker olive dark brown 2,5 mm

Tylko proszę sie nie śmiać.

post-69186-0-69601900-1678829500_thumb.jpg

• Like 6

Mój pierwszy maszkaron. Wzór z YT.

Streamer

Hak: Wizard S1 #4

Główka: Cone Head 4,8 mm, sierść zimowa sarny kolor natural

Body: lameta ołowiana 0,7mm, Nić UNI 3/0 Brown, chenille sparkle gold, drut miedziany

Ogonek: Marabut red imitacja, zonker olive dark brown 2,5 mm

Tylko proszę sie nie śmiać.

Czemu maszkaron? Fajna mucha o sylwetce najeżonego kojota ????. Ryby będą brały. Dostrzegam jednak ryzyko, że marabut będzie się zawijał za kolanko, a to podczas łowienia jest irytujące.

• Like 1