peresada Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Ze mną jest tak że posprzątam i mam porządek przez ok 2 muchy:-) Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Ze mną jest tak że posprzątam i mam porządek przez ok 2 muchy:-) O! To,to! Lubie porzadek, ale to nie jest wieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Ze mną jest tak że posprzątam i mam porządek przez ok 2 muchy:-) Sent from my Pixel 6a using TapatalkU mnie pewnie będzie tak samo ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Krótkie pytanie. Potrzebuję micro chenille 1.8mm na parkinsosny i inne podobne. Ma ktoś z Was coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Krótkie pytanie. Potrzebuję micro chenille 1.8mm na parkinsosny i inne podobne. Ma ktoś z Was coś sprawdzonego?Soldarini Wormstasy Chenille. Śledź ofertę caddis.pl bo nie zawsze mają pełen wybór kolorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Szczupakowa tubowa ???? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Dave's panic button.Kapitalny wzór do swingu.Można go robić w różnych kolorach.Tutaj chenille jako flash w kolorze miedzi,potem naturalny mallard, marabut w kolorze ginger, silky legs w kolorze pumpkin i oliwkowy zonker w dubbing loop na końcu Polecam Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez peresada 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) Takie autorskie połączenie Dave's panic button I dolly lama. Działa bardzo ładnie[emoji3] Zonker dowiazany do haka, potem trochę tej samej sieci królika w dubbing loop, potem rubber legs w kolorze pumpkin potem trochę chenille w kolorze miedzi, potem wood duck w naturalnym kolorze potem znów królik w dubbing loop i na końcu czarna kura. Z mojego doświadczenia ta czarna głową robi różnicę.Pozdrowka Edytowane 4 Września 2023 przez peresada 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_s Opublikowano 29 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Kolego @peresada piękne muchy i ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Witam!Jako że już to ta pora roku, to mucha na steelheady. Oczywista większości z nas te ryby kojarzą się z intruderami, ale zawsze warto mieć w pudełku coś mniejszego. To taka moja ulubiona mucha. Z resztą kiedyś już ja watku prezentowałem.Foxee dog. W oryginale główne skrzydełko jest z sierści lisa, ale ja wolę szopa. Polecam! Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Witam.Sam robisz "shanki" czy kupujesz gotowe ?Z jakiej grubości drutu są zrobione ? 0,6/0,8/1/1,2 mm ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Kolejna tubowa na szczupaki Takie coś mi wpadło do głowy na szczupaki które tylko odprowadzają. Przerabialiście już takie śmigła? Spodziewam się innej pracy przez wagę i trudniejszych rzutów. Nie wiem nawet czy to się będzie kręcić. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Witam.Sam robisz "shanki" czy kupujesz gotowe ?Z jakiej grubości drutu są zrobione ? 0,6/0,8/1/1,2 mm ?Pozdrawiam.Kiedyś robiłem jeszcze sam. Z drutu 0.9mm. Potem kupiłem pół tony na AliExpress :-) Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) Jak pisałem wcześniej jak steelheady to intrudery. Nie bardzo lubię je wiązać bo są czasochłonne, a ja lubię proste i szybkie wzory. Tu muszę napisać że ogólnie nie bardzo lubię wiązać muchy. Kocham łowić na muchę, ale wiązanie to zawsze dla mnie zło konieczne. Wracając do intruderów. Te muchy łowią prawie zawsze. Więc mam zawsze kilka w pudełku. Tu w jedynie słusznym kolorze. Od poniedziałku przełączam się na różowy i purpurowy :-)Pozdrowka Sent from my Pixel 6a using Tapatalk Edytowane 8 Października 2023 przez peresada 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Jak pisałem wcześniej jak steelheady to intrudery.Fajna. Proszę napisz w jakich warunkach stosujecie te muchy u siebie (pora roku, stan wody i jej kolor)? Ja kilka lat temu zrobiłem przymiarkę do tych much na zimową troć ale po kilku pustych wypadach (co w sumie w Polsce jest niemiarodajne) i zerwaniu zapasów much zarzuciłem ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale lubię używać intruderów w głębokich poolach. Przez to że mają mało materiału i lead eyes można je zaprezentować dosyć głęboko. Kolor to już chyba zależy od danej wody. W zlewni Skeeny gdzie jeździmy na stalki black and blue działa najlepiej. Więc tak najczęściej łowię. Chociaż w traconej wodzie lubie połączenie różu z fioletem.Więc te kolory mam najczęściej w pudełku.Pozdrowka Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Żeby nie być gołosłownym, to załączam rybę z przedwczoraj na wskazanego intruderaPozdrówka z PNW Edytowane 17 Października 2023 przez peresada 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Za tydzien ruszam nad San za głowacicą, wymyśliłem sobie taką imitację lipienia na tę okazję. Będzie coś z tego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Nie znam się na glowacicach, ale jak dla mnie to ten hak przykrotki w stosunku do całej muchy. Ja bym budował takie muchy na trailerze. Coś jak w dolly lama. Pozdrówka Sent from my Pixel 6a using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Nie znam się na glowacicach, ale jak dla mnie to ten hak przykrotki w stosunku do całej muchy. Ja bym budował takie muchy na trailerze. Coś jak w dolly lama. Pozdrówka Sent from my Pixel 6a using TapatalkRacja. Czulem tu cos ie gra. Regulamin łowiska wymusza jeden pojedynczy hak bo pierwotnie chciałem dać drugi mniejszy w okolice ogona. Dolly lamy do teraz nie znałem ale zainspirowała mnie ta konstrukcja i juz wiem jak zrobić kolejną sztukę. Dzięki:)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) Dobra, dobra. Więcej jasnego brązu dodaj. Jak nie złowisz (a szansa na to jest najwyższa) to przynamniej będziesz zadowolony z dobrej imitacji. Co do haka. Karpiowy wystarczy. Najwiekszą swoją 115cm złowiłem na taki. Mucha-streamer na sandacza. Foty nie wrzucę bo w aucie, w pudełku. Aaaaaa. I jeszcze jedna ważna rzecz. Sprawdź czy wogole mucha tonie. Jak pływa będzie problem, zwłaszcza na małej wodzie. Chyba że Intermedium chcesz łowić lub tonącym to ... może przejdzie na głębokiej dziurze. Oby się nie wykładała na boki. __________ Edytowane 1 Listopada 2023 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Właśnie nie bardzo mam materiał w tym kolorze, robiłem z tego co mam pod szczupaki ale mam jeszcze chwilę na poprawki Będę łowić intermedialna linką oraz S3 w rezerwie. Co do haka, słyszałem że na małych hakach częściej udaje się doholować głowatke bo nie rozgina długiego haka poprzez dźwignie i kepiej sie zacina. Ale to raczej o muchy tandemowe chodziło. Dzięki za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Chcesz mieć hak bardziej z tyłu... kombinowanie z długimi hakami to droga na manowce przy tego typu muchach. Pokazałeś wyżej fajnie zrobiona na tubie, jaki problem uzyć takiej konstrukcji do głowaciowej??Możesz tez zrobić "articulated" Czyli na haku z krótkim trzonkiem wiążesz ogon, a z przodu na krótkim waddingtonie głowe muchy. Lub też po prostu muchę na wddingtonie, a hak na troku z tyłu jak w Intruderach."krótki" hak lepiej trzyma rybę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Wieje, mało głowy nie urwie, to trzeba wykorzystać czas na kręcenie. Tu coś pod jesienno zimowego szczupaka. Sprawdza się na moich wodach. Mucha ok 12cm, połączenie wełny merynos z bardzo delikatnym syntetykiem i ogonem z czarnego genetyka. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Jeszcze taki z samych syntetyków, z ciemnym dołem. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi