Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam!

Jako że już to ta pora roku, to mucha na steelheady. Oczywista większości z nas te ryby kojarzą się z intruderami, ale zawsze warto mieć w pudełku coś mniejszego.

To taka moja ulubiona mucha. Z resztą kiedyś już ja watku prezentowałem.

Foxee dog. W oryginale główne skrzydełko jest z sierści lisa, ale ja wolę szopa.

Polecam!53d7b7475cb3deffcef521a605457e92.jpg

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

Czym można zastąpić Senyo intruder wire? U nas kiepsko z dostępnością tego materiału. Gruba plecionka będzie ok?

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Wkręciłem się w pstragowe intrudery, bardzo przyjemnie się je wiąże.

Na celownik pomarańczowy Ice Dub i żółty Angora Goat, czarny kristal flash chenille, pumpkin crazy legs, olive malard, brązowy marabou.

Shank 20mm, hak Partrige Z4 rozmiar 6.

post-54724-0-20990200-1704881480_thumb.jpg

• Like 3

Zima to czas na odbudowanie przynęt. Do maja daleko, ale trzeba coś pokręcić. Na razie dwie po 25cm, wyglądają na bardzo bogate, ale są półprzezroczyste, szybko gubią wodę podczas rzutów. Na jednym zdjęciu w porównaniu z hakiem offsetowym 6/0. Do tego filmik z pracy, niestety tylko z wanny, bo wodę ściął lód i nie ma gdzie przetestować ;)

Filmik z linku z fb, bo nie wiem jak tu wstawić.

https://www.facebook.com/tomasz.mierzejewski.90/posts/pfbid02nioK2TY2tmpaDdcyqmv19zi1CJRvSpZiREJQnJRkGkpf4E7yvxfa727Q1rJnke2pl?notif_id=1705069663436941&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

post-46206-0-69337000-1705069797_thumb.jpg

post-46206-0-56608400-1705069803_thumb.jpg

post-46206-0-48895000-1705069810_thumb.jpg

• Like 3

Wiązanie na rewers i kilk innych technik pozwala n znaczne odchudzenie bez utraty objętości.

Słowo klucz do wpisania w przeglądarkę => Hollow Fly. Stosuje sie generalnie w muchach z bucktaila, ale i przy Nayacie się sprawdzi

• Like 1

Witam.

Jest tego mnóstwo na Allegro w dziale Rękodzieło. Takich rurek używa się do wykonywania naszyjników, bransoletek, itp. pierdół. Koszt 1-3 zł za metr w zależności od grubości i koloru. Są też ze srebrną czy złotą nitką. Jakiś czas temu kupiłem kilkadziesiąt metrów w przeróżnej kolorystyce i grubościach za niecałą stówkę - spore pudło wyszło, do końca życia mi chyba wystarczy.

Na YT jest sporo filmów - tutoriali z muchami wykonywanymi przy pomocy takich siateczkowych rurek. Muchy przeróżne, głównie streamry, ale i wiele innych, często mocno zaskakujących.

Pozdrawiam.

post-63414-0-66700900-1705161990_thumb.jpg

• Like 4