Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio trafiłem na wyjątkowo długi Nayat, od razu pomyślałem o streamerze na głowacice. Wyszło bez naciągania 23cm. Na shanku 30mm z hakiem chyba 4/0, łączenie haka z shankiem usztywnione rurką termokurczliwą więc hak jest w dobrej pozycji a w razie holu jest na tyle elastycznie że nie robi się dźwignia.

Może jeszcze będzie miał okazje się wymoczyć w Dunajcu w tym sezonie.

Oczy też w rozmiarze głowacicowym :)

post-54724-0-90728500-1732213316_thumb.jpg

Edytowane przez Pasta
  • Like 10

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

muszę się przyznać ze zonker z królika to mój ulubiony material który wykorzystuje do wiązania much z przeznaczeniem do pstrągowego speyowania.

praca tej sierści jest chyba po prostu najlepsza. no i ryby ja również lubią :-)

jednocześnie  jego największa wada jest jego waga. po nasiąknięciu  woda jest bardzo  ciężki i skutecznie psuje nam zabawę.

oczywiście można to obejść stosując cięższy zestaw, ale jaka będzie frajda z holu ryby 50cm na kij w klasie 5?

raczej niewielka. wiec nieustannie poszukuje alternatyw. oczywista jeżeli mamy dobre warunki mało wiatru ect, to zonkekerem rzuca się w miarę przyzwoicie.

przy warunkach utrudnianych warto mies w pudełku cos lżejszego  a przy tym równie skutecznego.

mamy obecnie naprawdę duży wybór lekkich syntetycznych materiałów które pracuje nieźle i przy tym dają nam jakaś objętość profilu muchy

poniżej taki lekka mucha zrobiona z odrobiny sierści lisa na ogonie dałem dwa piórka koguta z dżungli na skrzydle dwa piora koguta i masa cienkich włókien zwanych "voodoo fibres"

do tego jakiś flash i mamy gotową muchę. jest bardzo lekka, pięknie chodzi w nurcie i jest skuteczna.

polecam i pozdrawiam 

• Like 4