Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wrzucam moje nowe EP-ki

Materiał Enrico Puglisi Silky Fiber i Ultimate

Hak: Partridge Ad Swier Absolute Pike 4/0

Długość much ok. 18cm

http://picasaweb.google.pl/szczuply.maciek/EPFlies?feat=dire ctlink

Widze ze nie próżnowałeś

Ja wreszcie mam chwilę wolnego, chyba pierwszą od dwóch miesięcy, dzisiaj z kręceniem wygrało cygarko, szkocka i Tom Waits, ale jutro pewnie siądę wreszcie coś zmotać - przyszły tydzień dość luźny i jest na plusie :mellow:

Co do much - podobają się, w dodatku teraz masz armatę żeby tym śmignąć :D

Jedyna uwaga - w muszce ciemnozielonej jest jak dla mnie zbyt masywny ogon, ja używam mniej materiału aby mucha miała pokrój kropla wody. Z doświadczenia obserwuję że muchy z tak bogatymi ogonami w wodzie wyglądają dość kanciasto, a dodatkowo zbyt obfity ogon zdecydowanie utrudnia im fruwanie i ma tendencję do zawijania się o hak, stąd pod ep i inne syntetyki zawsze wkładam podbicie z bucktaila, usztywnia muchę nad hakiem i częściowo zapobiega plątaczce po każdym rzucie.

Z tymi ogonkami to jak z kołkami lepiej jest go pocienić niż go później pogrubasić :mellow: Właśnie się zastanawiałem nad takim kształtem i tak go właśnie przytnę. Ale samo EP to bardzo wdzięczny materiał do kręcenia.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ostatnio troszkę czasu poświęciłem na przygotowanie muszek :unsure: na szczupaka oczywiście na tego naszego Polskiego wymiarowo stąd i muszki nie za duże :D

Obydwie mają po 13cm i zbudowane na hakach 6/0 i już były wczoraj testowane na zbiorniku zaporowym z tęczakami,nawet jeden pstrągal powyżej 50cm pozwolił sobie na bliższy kontakt z tym czerwonym i dziabnął go w te czerwone futerko :mellow:

post-199-1348914673,7752_thumb.jpg

post-199-1348914673,8927_thumb.jpg

Ladny okonek :D Z ładnie dobranymi kolorami,jedynie mam wrażenie jakby hak był troszkę za mały w stosunku do długości okonka.

Dałeś mi pomysł na wykorzystanie podobnego materiału który kiedyś zakupiłem i nie wiedziałem co z nim zrobić,więc następne będą okonki :mellow:

witam!

Pierwsze szczupakowe muchy na żywo oglądałem u miejscowego niestety nieżyjącego wędkarza/wiązacza muchowego Roda Tye'a. znakomita większość Jego much była na krótkich hakach. z tego co mi mówił wynikało że szczupaki konkretnie wciągają muchy i z reguły nie ma problemu z umieszczeniem haka. moje własne doświadczenia w 100% procentach potwierdzają Jego obserwacje. wiec o hak się nie martwię :D

mam na ten sezon kilka much na dłuższych trzonkach również. zobaczymy jak się sprawdzą.

pozdrówka

• Like 1

Jak już zbiorę cały sprzęt muchowy to zgłoszę się do Ciebie po odkupienie kilku takich muszek. :unsure:

Bardzo mi się podobają.

Jeśli chodzi o haki to wyczytałem że grom ludzi stosuje krótkie haczyki ze względu na to, że szczupaki łatwo takie muchy zasysają przez co, płycej się taki hak wbija.

• 2 tygodnie później...

Moje szczupakowe wypociny

Pierwszą nazwałem Królik Enrico ze względu na użyte materiały. Taka moja wariacja na temat Bunny Bugs i Enrico Puglissi Fibers.

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/x3oTBcK6TUoBwVWOFEVDIQ?f eat=directlink

a druga to zwykła EP-ka na głębsze miejsca

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/TO9JulVOFK_tf-ZgrETZ-g?f eat=directlink

• 1 miesiąc temu...