Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Michał jak zwykle prezentuje wyborne rękodzieło.

Do celów użytkowych, łowienia, skróciłbym nieco nóżki, ja wiem, może o połowę?

Tak trzymać, Michał.

Nieeeeeee!!!!! Absolutnie!!!!!

Nóżki maja dochodzić lub schodzić nawet poniżej ostrza. Zależy jaki hak. :)

A, tak mi się wydaje, nie wiem czemu :)

Odnoszę wrażenie, że całe kiełżyki są zbyt puchate. Może z krótszą fryzurą lepiej by tonęły?

To tylko taka moja luźna uwaga, bo rzecz jasna chętnie bym je widział w swoim pudełku i na przyponie, jako że do ich łowności nie mam obiekcji.

Do urody też.

Ryszardzie,
kiedyś przeprowadziłem test kiełżowy na dość trudnym terenie jakim jest sanowy OeS.
Łowiłem dwoma imitacjami rudego kiełża. Jeden był dodatkowo dociążony niewielką główką wolframową.
Ten dociążony wolframem nie miał właściwie żadnych wystających odnóży. Był to taki prototyp kiełżyka zalany żywicą UV.
Drugi wyglądał bardzo podobnie do zaprezentowanego powyżej. Po kilkugodzinnym łowieniu, okazało się, że tego dnia, zarówno jeden jak i drugi wyjątkowo pasowały lipieniom.
Udało mi się nawet złowić dublet. Po tym doświadczeniu stwierdziłem, że wszystkie bajki jakich można się nasłuchać na temat odnóży kiełży i takich tam, można wpuszczać jednym uchem a drugim wypuszczać.
W przypadku kiełży bardzo ważne, jeśli nie najważniejsze jest umiejętne poprowadzenie przynęty. Jeżeli zrobisz to odpowiednio, żaden lipień nie odwróci się od Ciebie na pięcie ;-)
Zaznaczam, że są to jedynie moje subiektywne odczucia, które oparte są na własnych doświadczeniach.

• Like 4

Cóż, nie jestem zagorzałym fanem metody nimfowej, choć ją oczywiście czasem stosuję, zatem moje uwagi z pewnością nie są miarodajne.

Nimfy mi się podobają, nawet bardzo, i podziwiam warsztat, bo mnie nie udało się jeszcze wykonać muchy, którą można pokazać w towarzystwie, choć w wodzie jakoś tam się sprawdzają.

W zasadzie zaprzedałem się mokrej muszce.

Na marginesie: próbowałeś zrobić bardzo stary, przedwojenny jeszcze wzór muchy Rozwadowsky fly nr 2, w wersji mokrej rozumie się?

Znakomita przynęta, dla mnie numer jeden wśród mokrych.

Wzór gdzieś wrzuciłem na forum, w wykonaniu Mistrza Wojciecha Węglarskiego.

Witam.

Materiały to dubbing jasny róż UV oraz róż UV super materiał szczególnie ten jasny pod latarką UV jest jaskrawo różowy. Główkę specjalnie dałem czarną.

Chociaż zastanawiam się czy nie lepiej zrobić tylko dwa czarne oczka

Michu.

Gdzie kupowałeś ten dubbing? Podrzuć linka lub nazwę.