Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Muszkarze mają taki dobry zwyczaj, że przy prezentowanej muszce zamieszczają recepturę ... może warto skorzystać ;)

Też jestem za ... kolejne moje, choć na razie jako początkujący będę pisał ... choć liczę na bardziej zaawansowanych kolegów, ze się zaktywizują - zima nadchodzi.

Już się poprawiam :)

Mucha wykonana na bazie filmów Niklausa Bauera z yt.

Recepta:

Tubka 4 mm

Bucktail (oliwka)

Ogon: Holo Flashabou Magnum (pierwsza:zielony i złoty, druga: miedziany i złoty) i Flashabou Magnum (opal mirage)

Tułów: (skręcone w pętli) Holo Flashabou (pierwsza:zielony, złoty i perch, druga: miedziany, złoty) Flashabou spackled (miedziany) Flashabou Mirage (pearl) do tego dywan w kolorze brąz (w środkowej)

Oczy: 10 mm

Edytowane przez szaker
  • Like 1

moja pierwsza na steelheady.

na razie ucze sie proporcji w tych muchach. 

moim zdaniem trochę za bogata, no ale pierwsza ;-)

wiec proszę sie nie śmiac :-)

zwie się stinger

shank 32 mm 

3 rodzaje lisa

ice dub 

cristal flash

ep sparkle

perlica

pióro siodłowe kurczaka

flat braid floss  ( dzieki Andrzej)

czarna nic

pozdrówka

post-45877-0-05940000-1450932824_thumb.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 2

witam!

problem mam z proporcjami, bo z jednej strony muchy na steelheady wyglądają na bardzo bogate, zupełnie inaczej niż muchy na łososie które wiązałem do tej pory.

wzorowałem się na tym:

post-45877-0-76315100-1450996392_thumb.jpg

nie bardzo wiem czego dać mniej, bo tego lisa dałem bardzo mało, poza tym po jednym piórze

post-45877-0-35128500-1450996461_thumb.jpg

pokombinuje

Peresada@ muszki które zamieścił krzysztof 23@ tak jak śledzę fora i wpisy wędkarzy łowiacych w USA to są asami na ryby wstępujace do rzek, czyli warte naśladowania. Akcenty fioletowe i róż bardzo wskazane.

Edytowane przez wiwaldi1970

może rozwiniesz? 

1. Materiał - Sierść lisa na ogonie składa się jakby z trzech różnych

podszerstek najkrótszy który sie usuwa, sierść właściwa - średniej długości (z tej budujemy skrzydło) i najdłuższe sztywne włosy z częsci okrywowej - te też usuwamy, choć mozna je wykorzystać np. na ogonki małych rozmiarów Cascade gdy jeleń jest za gruby i za sztywny

2. Budowa skrzydła

pierwsza warstwa "na zamek" najkrótsza, kolejne mozna też na zamek, lub normalnie, ale malutkimi coraz dłuższymi warstwami, między które można dać nawój jezynki, jakies pojedyńcze pasma flesza itp...

Czasem w niektórych wzorach i ostatnio jest taka tendencja, że ostatnią warstwę daję się też krótką, powiedzmy na połowę długości całego skrzydła, w celu uzyskania odpowiedniego kształtu i pracy całości....