Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio, w zwiazku z wakacyjna przerwa pstragowa, dzialam niewiele na polu motania much.

Motam sie natomiast w innych sferach zycia ;)

Mimo wszystko kilka takich imitacji rybek przygotowalem pod katem wrzesniowych spacerow .

Haki to 2/0 Owner dropshot czy worm . Dlugosc calosci to jakies 7-8 cm. Takze oczko mniejsze niz wczesniej pokazywane wabiki.

post-45573-0-72360800-1470643041_thumb.jpg

post-45573-0-27293000-1470643165_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 6

Możesz coś więcej powiedzieć o materiałach tego "streamera" ? Próbowałem ostatnio coś podobnego zrobić, ale w wodzie były strasznie "chude".

Kolejnosc jest taka

Cone head 6 mm.

Potem na trzonek haka nawijam olow

"pupke" robie z peczka wlosia z zonkera lub kilka wlokien flash zlozonych w peczek

Potem zasadnicza czesc korpusu wykonuje z jednej z takich chenili. 

http://bogdangawlik.pl/product-pol-10158-Wapsi-Palmer-Chenille-Large.html

w kolorze blyskajacej uklejki ;)

Wazne, by nie przesadzic z gestoscia nawoju tej chenili. Bo naprawde wyjdzie baleron :)

Potem 2 piorka widoczne na fotkach

A potem glowa z wlosia z zonkera przy pomocy dubbing twistera

IMG_20160621_164005_1.jpg

Powodzenia

Edytowane przez Guzu
  • Like 5

Kolejnosc jest taka

Cone head 6 mm.

Potem na trzonek haka nawijam olow

"pupke" robie z peczka wlosia z zonkera lub kilka wlokien flash zlozonych w peczek

Potem zasadnicza czesc korpusu wykonuje z jednej z takich chenili. 

http://bogdangawlik.pl/product-pol-10158-Wapsi-Palmer-Chenille-Large.html

w kolorze blyskajacej uklejki ;)

Wazne, by nie przesadzic z gestoscia nawoju tej chenili. Bo naprawde wyjdzie baleron :)

Potem 2 piorka widoczne na fotkach

A potem glowa z wlosia z zonkera przy pomocy dubbing twistera

Powodzenia

Daniel, zapomniałeś dodać, że żarówka w lampce nad imadłem może mieć max 40 W bo inaczej całe to włosie i pirze się zjara  ;)  :P

kolejne "ciężarki"

Michal,

Na Twoim profilu na fejsie ogladam, od dawna, rozne streamery, muchy morskie i inne super konstrukcje.

A tu nas bombardujesz tylko nimfetkami ? :)

Teraz u Ciebie okres na produkcje tylko takich przynet  ?

Moglbys cos napisac o tej przynecie Twojego wykonania ? :)

post-45573-0-67428400-1471259921_thumb.jpg

Dziekuje, pozdrawiam i podziwiam kunszt

Guzu

Daniel,

w moim przypadku tak to już jest, że to co spada z imadła podyktowane jest zachciankami klientów.

Akurat teraz jest ogrom pracy z nimfami. Osobiście wcale mi to nie przeszkadza ;-)

Na zdjęciu jest streamer wykonany na rewelacyjnym haku Varivas 2500V-SE.

Skrzydło to zonker króliczy, te świecące bajery to syntetyczny dubbing z włóknami SLF od Wapsi.

Na tułowiu własna mieszanka dubbingów naturalnych (zając z oposem), a główka to fish skull mask.

Z tego co pamiętam robiłem takie streamery na zamówienie klienta z Danii z myślą o trociach.

Dzięki za miłe słowa!

pzdr

m

• Like 3

Chyba wreszcie zrozumiałem , że trzeba uczyć się kręcić sprawdzone wzory -_-  . Koniec z eksperymentami .

Wyczytałem że pierwowzór dzisiejszej brązki , był zrobiony tylko z bażanta :huh: . No to trzeba było spróbować ukręcić tą muchową legendę.

post-52308-0-28450700-1471293488_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 3

Bardzo ładnie tylko jeśli chcesz zrobić klasyczną, oryginalną brązkę to była to mucha "drutem kręcona". Innymi słowy nie używasz nici, a tylko drut miedziany plus bażanta.

A tego to już nie wyczytałem :huh: . To bardzo ciekawe , ale i bardzo trudne ^_^ . Jest wyzwanie , trzeba będzie spróbować.

Daniel,

w moim przypadku tak to już jest, że to co spada z imadła podyktowane jest zachciankami klientów.

Akurat teraz jest ogrom pracy z nimfami. Osobiście wcale mi to nie przeszkadza ;-)

Na zdjęciu jest streamer wykonany na rewelacyjnym haku Varivas 2500V-SE.

Skrzydło to zonker króliczy, te świecące bajery to syntetyczny dubbing z włóknami SLF od Wapsi.

Na tułowiu własna mieszanka dubbingów naturalnych (zając z oposem), a główka to fish skull mask.

Z tego co pamiętam robiłem takie streamery na zamówienie klienta z Danii z myślą o trociach.

Dzięki za miłe słowa!

pzdr

m

Dziekuje za wyjasnienie.

A w wersji dunskiej jakiego rozmiaru ow haczyk byl / jest ?