Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Michał, małe sprostowanie:

Streamer 3x Heavy, long tapered V-CUT point. Standard streamer with a straight-eye for surface streamer applications.

To dane z oficjalnego katalogu Varivasa.

3X dotyczy "heavy" czyli gruby cięzki hak

Long jest tylko Long, czyli trzonek +/- 50% dłuższy od Standard.

Hak 3XLong byłby duuuzo dłuższy.

Dokładnie tak jak piszesz, takie są opisy w katalogu i na opakowaniu.

Dla potwierdzenia zdjęcie opakowania. Dziękuję za sprostowanie mojego niepełnego opisu.

pzdr

post-53712-0-91990100-1479894112_thumb.jpg

• Like 1

Te varivasy są świetne na łowiska gdzie twarde zaczepy są rzadkością, w rzekach o kamienistym dnie niestety szybko się tępią. Są lekko hartowane a żądło jest płaskie przez co na zaczepie o kamień koniuszek ostrza zawija się, najczęściej na zewnątrz. Słowem Podlasie tak, Dunajec nie☺

Da się i na Dunajcu, byle nie czochrać dna za często ;-)

Mam niemalże identyczne Mustady, tyle że bezzadziorowe z trzonkiem short i uzywam w połaczniu przegubowym z 2cm "shankiem"

Niespecjalnie się tępiły na Dunajeckich kamieniach

Te varivasy są świetne na łowiska gdzie twarde zaczepy są rzadkością, w rzekach o kamienistym dnie niestety szybko się tępią. Są lekko hartowane a żądło jest płaskie przez co na zaczepie o kamień koniuszek ostrza zawija się, najczęściej na zewnątrz. Słowem Podlasie tak, Dunajec nie☺

W tym roku przeszły chrzest na Vahu a ten jest zbliżony charakterem do Dunajca. Nie zauważyłem żeby coś złego im się działo.

Oczywiście jak dociążysz hak jakimś wolframem czy innym ołowiem i zaczniesz czesać po dnie to jest wielce prawdopodobne, że grot rozdupczysz.

Oczywiście jak dociążysz hak jakimś wolframem czy innym ołowiem i zaczniesz czesać po dnie to jest wielce prawdopodobne, że grot rozdupczysz.

Wolfram to u mnie podstawa, jednak nie w muszce tylko w tipie. Niestety generuje zaczepy, nie jeden taki hak tak załatwiłem, oczywiście jak ktoś łowi w pół wody ryzyko spada i rodzaj dna jest nieistotny.

Nie wiem jak Michał to robił bo patrzę tylko na fotke w telefonie, ale taki efekt uzyskasz skręcając minimalną ilość dubbingu w dwu grubych pasmach nici.

Tak się robiło tułów w March Brown wg. oryginalnej receptury :-)

Edit: Pisaliśmy jednocześnie

Edytowane przez venom_666
  • Like 2

Spiderek na haku od Partridge'a, rozm 12

Twoje muszki , to dla mnie Mistrzostwo Świata. :clappinghands: 

Ten spiderek przepiękny :)  . W poście 1828 prezentowałeś już tą muchę i teraz zastanawiam się która ładniejsza ^_^ ;) .

http://jerkbait.pl/topic/5375-nasze-muchy/page-92

Rzeczywiście muchy są podobne. Różnią się użytym dubbingiem i jeżynką,

Ta  najnowsza ma jeżynkę z sowy, bardzo fajny miękki materiał, idealny na pajączki

Spektrum używanych przez Ciebie materiałów do budowy much , jest oszałamiające :o .

• Like 1