thymalus Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Tyż pikna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 @Pawgas popatrz tutaj, powinno pomóc - http://www.flyfishingwithdougstewart.com/2014/03/fly-tying-proportion-illustrations.html?m=1 Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kacprze Aleksandra i ogonek z pawia? A nie czerwony przypadkiem?Pogrzebałem trochę, bo nie dało mi to spokoju . W sumie ciężko doszukać się jakiegoś pewnego źródła, które w 100% potwierdziłoby oryginalną recepturę. Węglarski podaje, że w ogonku jest paw:Według Favorite Flies and Their Histories (1894) również paw w ogonku występuje:Natomiast w Streamer Fly Tying and Fishing (1950) pawia nie ma, a jest gęś/ibis: Szukając informacji na temat tejże muchy znalazłem kilka ciekawostek. Pierwotnie nazywana była jako "Lady of the Lake", później jej nazwa została zmieniona na Alexandra. Pochodzi od imienia duńskiej księżniczki - Alexandry Duńskiej, która w latach 1901-1910 została królową Wielkiej Brytanii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandra_Du%C5%84ska)Początkowo używana była głównie na pstrągi w jeziorach, później również w rzekach na trocie i łososie. Podobno przez jej niebywałą skuteczność, zakazano jej użycia na kilku wodach Wielkiej Brytanii. Jak widać, już wówczas (początek XX wieku) występowały spory na temat postrzegania flyfishingu . Chyba nigdy nie próbowałem łowić na Alexandrę, choć o ile dobrze pamiętam kiedyś ją w pudełku miałem (skusiła mnie zza szklanej lady, kiedy zaczynałem przygodę z muszkarstwem)... Swoją drogą, niegdyś ciekawą stroną opisującą historie much był blog Maćka Pszczółkowskiego - https://muszkiipaluszki.wordpress.com Z tego co pamiętam podczas wchodzenia ACTA, autor zdecydował się na usunięcie wpisów z blogu w obawie o konsekwencjach wykorzystywania cudzych zdjęć. A szkoda... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kacper wiki mówiTail Red ibis, swan or goose wing feather Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 A co mówią ryby? Czy ryby głosu nie mają ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Jest nas paru może by tak jakiś event zrobić przy imadle? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Jest nas paru może by tak jakiś event zrobić przy imadle? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaPotrzeba lokalu z dobrym światłem Mało takich barów w wawie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Trzeba zebrać chętnych. I będziemy myśleć Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Jest propozycja spotkać się 4 marcaW WarszawieMiejsce to sklep Raven fishing przy forcie wola.Dużo miejscaParkingOświetlenieGospodarz sklepu zainteresowany przyjęciem muchowych gości .Pytanie ilu będzie chętnych i się stawi na taki Meeting z muchówka i imadlem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kacper wiki mówiTail Red ibis, swan or goose wing feather Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaWiki nie zawsze mówi prawdę Ktoś dopisał zawartość niekoniecznie szukając uprzednio pierwotnego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Nie no qfa:D następny event, i znowu nie mogę. Tamten jest w Gdańsku to muszę być w Warszawie, ten w Warszawie to dzisiaj kupiłem bilety do Gdańska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 I po co?Co do eventu pogadamy.Nie koniecznie raven, a trenerów idzie załatwić. A koniec marca wypad wspólny nad wodę z muchiem Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 I po co?Co do eventu pogadamy.Nie koniecznie raven, a trenerów idzie załatwić. A koniec marca wypad wspólny nad wodę z muchiem Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaMiejsce dobre.PrzestronneWędkami można pomachacParking bez problemu .Nie wiem jaka wizje spotkania masz, ale tam można się spotkać w 10-15-20 osóbKażdy coś przyniesieCoś się ukreciMożna się wymienić materiałami itdTaka propozycja dla zainteresowanych:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ale nie neutralne Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ale nie neutralne Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaJa tam z nikim z nich nie mam na pienku Ale jeśli masz jakieś przeciwwskazania odnośnie tej lokalizacji, to zaproponuj inna o podobnych możliwościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Nie no qfa:D następny event, i znowu nie mogę. Tamten jest w Gdańsku to muszę być w Warszawie, ten w Warszawie to dzisiaj kupiłem bilety do Gdańska...to kara za mezalians z karpiarstwem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Kolejna porcja moich wypocin. Na tapetę dziś wziąłem brązkę w wersji ala Dave McPhail.Jedna z dubingiem jasnym a druga ciemnym. W tej z ciemnym zapodałem za mało dubbingu i prześwituje nieco nić wiodąca no ale to pierwsze muszki z użyciem dubbingu. Tym razem przewiązka nie z flossa ale srebrny drut. PS Macie sposób na bobinkę tnącą nitki? Kupiłem dziś bobinkę która ma niby mieć ceramiczne wkładki ale cholera tnie nicie jak żyletka, nawet przy delikatnym napięciu. 7 Euro w błoto. Musi tam być jakiś zadzior w środku czy coś. Może to spolerować czymś? Myślałem o użyciu igły i pasty do zębów/polerskiej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 to kara za mezalians z karpiarstwem...Sam się przyznałeś (z obrzydzeniem of course) do ciągania karpi na bata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Bobina - Stonfo patrz caddis.pl lub gawlik lub bierz tego tanie za 7 PLN. W 1 Ogon ciut długi, dupka ok ale pupa gruba jak szafa. Musisz robić stożek od dupska. Jedziesz do ogona nicią a później w górę robiąc podkład i grubość. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Sam się przyznałeś (z obrzydzeniem of course) do ciągania karpi na bata!są równi i równiejsi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Ryba jest ryba. Mulak czy Bonitos. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 na bobinki tnące nitki są dwa sposoby1> nowa bobinka ;-)2a> Jeśli masz taką z grubą rurką (uzywane do drutów, wełny, flosu itp) - wsuwasz w środek cienitką rurkę plastikową przygrzaną z jednej strony jak w muchach tubowych, obcinasz nadmiar i przygrzewasz drugi koniec. nie ma siły by cięłą nić.2b> JEśli masz bobinkę z cienką rurką. Bierzesz cieniutką rurkę termokurczliwą i koralik szklany. Za pomocą rurki mocujesz koralik na końcu rurki. Na zadziory w środku (zdarza się najlepszym) wykałaczka i pasta do zębów lub pasta lekko ścierna, a jeśli wykałaczka nie wchodzi to pasmo włóćzki nasmarowane pastą i na mokro spolerujesz, choć robota ciut żmudna. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 na bobinki tnące nitki są dwa sposoby1> nowa bobinka ;-)2a> Jeśli masz taką z grubą rurką (uzywane do drutów, wełny, flosu itp) - wsuwasz w środek cienitką rurkę plastikową przygrzaną z jednej strony jak w muchach tubowych, obcinasz nadmiar i przygrzewasz drugi koniec. nie ma siły by cięłą nić.2b> JEśli masz bobinkę z cienką rurką. Bierzesz cieniutką rurkę termokurczliwą i koralik szklany. Za pomocą rurki mocujesz koralik na końcu rurki. Na zadziory w środku (zdarza się najlepszym) wykałaczka i pasta do zębów lub pasta lekko ścierna, a jeśli wykałaczka nie wchodzi to pasmo włóćzki nasmarowane pastą i na mokro spolerujesz, choć robota ciut żmudna.Jest jeszcze jeden sposób - koralik plastikowy wklejony na końcówki przy pomocy lakieru UV. Trzyma jak cholera i rozwiązuje problem.Trzeba tylko dobrać rozmiar koralika do średnicy bobinek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 W sklepach Rossmann można kupić przyrządzik dla kobitek do pazurków, kupując byłem pewien, ze znajdzie 1001 innych zastosowań, bobinki już polerował 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Undertaker, mucha szczególnie popularna w Kanadzie.Twórcą oryginału legendarny Warren Duncan.Moja wersja różni się od oryginału. Skrzydło w tej muszce powinno być zawiązane z sierści czarnego niedźwiedzia.W mojej slow waterowej wersji niedźwiadka zastąpiłem oposem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi