Skocz do zawartości

Pierwsze kroki z woblerami

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry. Mam do kolegow pytanko. Chcialbym zaczac lowic troche woblerami okonie i szczupaki z brzegu. Wody gdzie lowie nie sa zbyt glebokie mysle ze w miejscach gdzie lowie to okolo do 3 metrow. W zwiazku ze jestem calkowicie zielony w temacie dobierania odpowiednich woblerow do lowienia z brzegu bo zapewne sie roznia od tych trollingowych to bardzo prosze o rade jakie powinny byc woblery do w/w lowienia? do jakiej glebokosci powinny pracowac jaka miec akcj? i czym kierowac sie podczas wyboru z tysiecy na sklepowej polce? Powinny byc tonace a moze plywajace? jezeli ktos moze mi troche podpowiedziec i ma jakies chociaz male sugestie odnosnie tego co powinienem brac pod uwage to bardzo bede wdzieczny. nie wiem czy to ma znaczenie ale kij jakim bede lowic to diaflex light spin 2,45m cw 6-20 gram z gory dziekuje za uwage.

Edytowane przez sandacznalekko

Hej!

Dla mnie najlepszą przynętą na szczupaka zdecydowanie slider 7cm tonący, kolory EP,RPH,RR. 

W poprzednim sezonie tylko na te przynęty  łowiłem i to z dużymi efektami. Do tego jeszcze jack tonący (największy szczupak 70cm właśnie na niego po drugim rzucie).

Pozdro

Cześć, kol. Marasek, tym diaflexem to nie bardzo da się 7s slidera poprowadzić, nie mówiąc o tonącym jacku, post nie jest o tym co Tobie się udało i na co złapać. Przepraszam za klapsa, ale starajmy się czytać ze zrozumieniem i podobnie odpowiadać, co do meritum sprawy, temat zbyt szeroko postawiony, bo jest spora różnica co kol. założyciel będzie próbował łapać i o jakiej porze doby, rzeka mała czy duża a może jezioro ? wystarczy popatrzeć na giełdę i wieści z nad wody, i sobie wyrobić jakiś pogląd kupić parę sztuk i próbować, próbować. ... Na początek proponuję pływające , mniej srrat będzie

Tomek

Edytowane przez kostom63

miejsca w ktorych lowie to w 60% kanal 20% zbiornik zaporowy i 20 %rzeka narew w czesci srodkowej..lowie w dzien w nocy mi sie nie zdarza. A co wobkow to chcialbym bardziej wobki okoniowe niz szczupakowe.. Nie znam sie na tym i sie zastanawiam czy lepsze beda plywajace? A i do wielkosci to chyba do 7 cm wystarcza? Jakis ewentualny szczupak jako przylow tez taki woblerek powinien zagryzc prawda?

Cześć , pytasz jakbyś nigdy na spining nie łowił, wiadomo że na okonie nie założysz woblera 25 cm a raczej coś od 3 do 7 cm. Kup sobie hornety salmo 5 cm w kilku kolorach, dobierz coś od forumowych strugaczy, no i na początek będzie a potem systematyczniie uzupełniaj kolekcję Powodzenia

Tak patrzę na to co napisałeś i co ja odpowiedziałem i zastanawiam się dlaczego urodziły mi się te sandacze i woblery pod nie przeznaczone. Później spojrzałem na Twój nick :).

Kij, którym będziesz łowił to dla mnie okoniowo/kleniowy patyk... chyba, że szczupaki, które będziesz łowił są podobnych rozmiarów :lol:

• 2 tygodnie później...