Skocz do zawartości

Proszę o opinię wędeczki Aetos A661 MFS 1,9m c.w.3-21gr

2703tomi

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Koledzy,

proszę osoby, które mają doświadczenie z w/w wędką o obiektywne opinie jako wędki na sandacza.

Łowię na zbiorniku zaporowym na głębokościach między 4m - 8m główkami do 20gr oczywiście na kopytach 8cm i 10cm

Typowe sandaczowe jigowanie? Jeżeli ktoś łowił lub łowi tym fenwickiem proszę o  opinię zanim kupię wędkę, chciałbym poznać Wasze zdanie.

pozdro

• Like 1

znam dwie osoby, które nim łowią sandacze. fajny kij. Oni są bardzo zadowoleni i z pełnym powodzeniem łapią sandacze równo ze mną. można rzucać 30g spokojnie. nie ma problemów ze spadami ani zacięciem. jeśli pasuje Ci troszkę spolegliwy kij to można polecić. nie jest to akcja extra fast.

ah była podobno jakaś wadliwa seria, gdzie pękały szczytówki tuż przed drugą przelotką. Ale Fenwick wymieniał. oby dwa były wymieniane i teraz jest ok :)

Edytowane przez kuba81

Kuba81,

dziękuję za opinię. Nie ukrywam, ze od tego sezonu zaczynam bawić się w połowach sandaczy.

Czy mógłbyś w kilku słowach opisać co rozumieć pod pojęciem "spolegliwy"./

Ten, który dostanę nie ma akcji x-fast, tylko fast. Czy to oznacza jego inną sztywność/ ugięcie/ się jaką trzeba włożyć w zacięcie?

proszę o kilka wyjaśnień dla początkującego łowcy sandałków.

tomekj

• 1 miesiąc temu...

Witam,

myślałem, że można uzależnić się od wielu rzeczy, ale nie od fascynacji wędziskami jakiejś stajni wędkarskiej, mam na myśli firmę Fenwick.

Dostałem w prezencie: Aetos A661 (1.98cm/ c.w. do 21gr)  - myślałem o sandaczu na lekko/ średnio

Wiem, że są opinie podzielone na temat serii Aetos, ale to chyba kwestia subiektywna. Dopiero w czerwcu będę sam mógł się przekonać, czy zostanie u mnie, czy "pójdzie pod młotek", dlatego też proszę o alternatywne rozwiązanie pod sandacza (na lekko/ średnio)

Oczekuję więc od użytkowników wędzisk tej marki  porady/ zdania jakie kije Fenwick'a  polecacie do połowów: sandacza, szczupaka i okonia.

Zamierzam zebrać takie właśnie trio. Kilka szczegółów, którymi proszę się kierować przy swej ocenie.

Sandacz: łowię z opadu tylko na główki: 12gr-20gr + kopyto 4'' (10cm) łowisko: zaporówka 4-8m głębokości

Szczupak: gumy jak przy sandaczu/ wirówki w rozmiarze 3 i 4 (najczęściej Mepps) (myślałem o Fenwick HMG model: GS70M-MF-2  (1/4 - 3/4 oz. długość 2,,15cm)

Okoń: na lekko, główki do 6gr (najczęściej mikrojigi 4gr) i kopytka do 5cm oraz wirówki w rozmiarze do nr 2

Wszystkie wędki do połowu z łódki. Łowię plecionkami.

Bardzo proszę o Wasze obiektywne zdanie najlepiej poparte doświadczeniem osobistym w użytkowaniu tych polecanych wędek. Proszę się nie kierować, ze mam już Aetosa, z chęcią poznam inne propozycje. Zaznaczam tylko, że sandacze łowię raczej na lekko/ średnio. Wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że tylko główka 30 gr. i więcej/ ciężki kogut - kij tylko powyżej c.w. 28gr , ponieważ poniżej tego c.w. nie zatnę ryby itd.

Ja lubię troszkę finezji nawet kosztem niezaciętej ryby.

Proszę o poradę. Przeczytałem wiele wątków na temat Fenwicków, ale poszukuję zestawienia takiego właśnie trio przez znawców tematu.

Przy okazji życzę Wszystkim Wesołych Świąt i samych "metrówek" w 2015

Edytowane przez 2703tomi
  • Like 1

gooral

takie właśnie zamieszanie robią różne wpisy "znawców" fenwicka .

Jedni będą zachwalać, inni pisać same negatywy i używać wulgaryzmy w swych wypowiedziach. Owszem nie byłem nad wodą z tym kijkiem, poczytałem jednak wiele opinii, obejrzałem chyba wszystkie dostępne w necie filmy podczas połowów tymi kijami i zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie.

Nie rozumiem, dlaczego "nabijasz" się ze mnie. Zachowaj swoje spostrzeżenia dla siebie. W tym wątku oczekiwałem tylko wypowiedzi osób, które chcą mi pomóc, które miały do czynienia z tymi wędkami. Tobie dziękuję i daj sobie spokój. Proszę

Edytowane przez 2703tomi

Tez nie rozumiem takiego zafascynowania. Rozumiem ze po sezonie lub nawet kilku wyjazdach na ryby coś takie się może zrodzić ale.... stary to trochę takie wiesz. Jak by ożenić się z dziewczyną tylko na podstawie wyglądu nie rozmawiając z nią i nie znając jej walorów czy wad... nie dziw się ze wzbudził ten post zachwyt.... poza tym fenwick ma nawet swój osobny dział i jego miłośników jest wielu... tam może poszukaj...

• Like 2

Dzięki Pietruk

Nazwałeś rzecz po imieniu, ale widzę, że i tak nie do wszystkich trafiło.

Wydaje mi się, że napiszę post do moderatora o zamknięcie tego tematu, ponieważ zamiast pomocy koleżeńskiej w w/w temacie, dałem tylko pożywkę dla "pieniaczy" i pracowników z PPP (Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej).

Kolego Tomasz eS, jeżeli dobrze przeczytałbyś mój wstęp, to zauważyłbyś, że zaznaczyłem, że przeczytałem sporo o fenwickach na forum, ale prosiłem kogoś o zestawienie jakie mnie konkretnie interesuje, a nie pamiętam, żebym o wszystkich tam coś na forum znalazł. Po drugie, gdybyś miał odrobinę szacunku dla mojej osoby (ot takie jest ponoć forum koleżeńskie JB), to odpuściłbyś sobie swoje wywody, tylko napisał coś konkretnego w temacie.

Proszę nie odpisuj, jak nie masz zamiaru mi pomóc.

Edytowane przez 2703tomi

Ależ mam właśnie i miałem zamiar Ci pomóc. Odsyłając Cię do tematu o tych wędkach. Więcej niż tam chyba nic nie znajdziesz. Wiec nie wiem o co Ci chodzi...jak chcesz paplaniny teoretyczno-marketingowej poczytaj testy.... nikt za Ciebie tak naprawdę wędki nie dobierze...

Edytowane przez Tomasz eS

W sumie wątki, mimo że są to często nie odpowiadają na konkretne pytania, często też dodanie wpisu do takiego wątku wcale nie pozwala uzyskać odpowiedzi.

Ja w stosunku do wędek Fenwicka mam bardzo mieszane uczucia, co gdzieś tam wyrażałem. Z jednej strony kij fajny - np. Riverrunner - a z drugiej uzbrojony tak, że ręce opadają - przelotka 30 na wejściu potem też jakieś 'morskie'. Jednak to kwestie subiektywne, faktycznie.

Przerzucając kilka sztuk u siebie i znajomych moje typy są następujące:

- sandacz: EliteTech Walleye Jigging EWS63MXF - mam nadzieję, że nie pomieszałem bo teraz jakaś nowa seria, a piszę o starszej;

- szczupak: HMG GS70H-F-2 - miałem też krótszy w jednym składzie, ale faktycznie dolnik był taki krótki, tu nie ma tego problemu, niesamowita moc, teraz znów jest nowa seria i jej nawet nie oglądałem;

- okoniowego osobiście nie znam godnego uwagi, River Runner dla mnie odpada z uwagi na zbrojenie, HMX ma dziwaczny dolnik - od kija medium conajmniej. Możesz szukać czegoś z wypustów USA, miałem takiego króciaka HMG 180cm do 5g i był przyjemny, ale nie mogłem do długości się przyzwyczaić i sprzedałem.

Powodzenia w poszukiwaniu

gooral

takie właśnie zamieszanie robią różne wpisy "znawców" fenwicka .

Jedni będą zachwalać, inni pisać same negatywy i używać wulgaryzmy w swych wypowiedziach. Owszem nie byłem nad wodą z tym kijkiem, poczytałem jednak wiele opinii, obejrzałem chyba wszystkie dostępne w necie filmy podczas połowów tymi kijami i zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie.

Nie rozumiem, dlaczego "nabijasz" się ze mnie. Zachowaj swoje spostrzeżenia dla siebie. W tym wątku oczekiwałem tylko wypowiedzi osób, które chcą mi pomóc, które miały do czynienia z tymi wędkami. Tobie dziękuję i daj sobie spokój. Proszę

Jesli dobrze kojarze niadawno zalozyles watek o kupnie wlasnie tej wedki! Malo tam pytan zadales?

http://jerkbait.pl/topic/53789-prosz%C4%99-o-opini%C4%99-w%C4%99deczki-aetos-a661-mfs-19m-cw3-21gr/#entry1626751

Nie mozna bylo kontynuowac pytan w tym samym watku/w tym o fenwickach? A tak osoba szukajaca informacji za 3 lata znajdzie sie po pachy w takich watkach...

Sam szukalem fenwicka dlugi czas (w koncu zostalem przy abu) i zamiast mnozyc 50 watkow na pw popytalem ludzi, ktorzy wydawali sie miec najwiecej doczynienia z w/w o konkretne cechy.

Nie nabijam sie z ciebie, ale forum jest tak samo moje jak i twoje a nadmiar postow o tym samym nie sluzy nikomu.

Co do bycia "znawca fenwicka" to na pewno conajmniej taki jak z ciebie "uzalezniony" ;P

A tak serio. mialem w reku kilka fenwickow (glownie elitetech smallmouthy) bo kilku znajomych je kupilo i juz wiem, ze na pewno bym ich nie kupil - znam podobne wedki za polowe ceny. A achow i ochow jest masa ja tam nie jestem "wirtuozem" i moze nie widze "lepszosci" fenwickow.

Pozatym rzadna opinia ani tym bardziej filmik nie odda ci "na wyrost" kontaktu z wedka. Idz nad woda z ta co masz, polow troche kazda metoda dojdz sobie w czym ci pasuje w czym nie i dla czego i wtedy mozna zadawac pytania typu "mam fenwicka xx uzywam do yy nie pasuje mni vv - jest wedka fenwicka/podobna majaca lepsze cechy?

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Feniwick to dosyć ciekawa propozycja wędzisk robionych seryjnie. Wyglądają dosyć ciekawi eco dodaje mu klasy, praktycznie  nawet lepiej jak rękodzieła . Sam mam jeden kij pod casta  . Może dlatego tak czesto są zakładane tematy Feniwick ..Zawsze to jakaś ucieczka od seryjnych dragonów itp.których jakość jest jaka jest ..Jak dla mnie świetnie wykonane kije za stosunkowo zróżnicowane pieniądze . Każdy znajdzie coś dla siebie ...Jak tylko  ogarnę się z kasą to biorę coś pod pasiaki, bądź zandera na lekko   z tej stajni:) W moim feniwicku nie pasuje mi dolnik  straszie krótki, źle leży .Wszystko jednak okaże się w maju nad wodą  jak leży .. Kupiłem go na necie więc nie miałem jak przypasować . Ale jak już wspomniałem każdy znajdzie coś dla siebie... Trzeba tylko wybrać się do sklepu i pomacać bo kije są na pewno dobre ...

Edytowane przez darkonis

Wszystko jednak okaże się w maju nad wodą  jak leży .. Kupiłem go na necie więc nie miałem jak przypasować . Ale jak już wspomniałem każdy znajdzie coś dla siebie... Trzeba tylko wybrać się do sklepu i pomacać bo kije są na pewno dobre ...

.. twierdzisz że kijki dobre ale swojego nad wodą nie miałeś i w dodatku kupiłeś w ciemno a sugerujesz że trzeba iść do sklepu ??  :ph34r: