Patfinder Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Mam takowy. Chyba najszybszy ze wszystkich ERR. Jak się sprawdza w praktyce podczas łowienia? Mam go już konkretnie na celowniku ale wciąż natrętnie drążę temat. Nie ukrywam że zależy mi aby kij pracował już pod rybą powiedzmy 20 cm i aby przy zachowaniu czułości nie okazał się być "sztywną pałą". Po prostu ma się giąć . W końcu o to przecież chodzi w tym całym "ultrajcie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Jak się sprawdza w praktyce podczas łowienia? Mam go już konkretnie na celowniku ale wciąż natrętnie drążę temat. Nie ukrywam że zależy mi aby kij pracował już pod rybą powiedzmy 20 cm i aby przy zachowaniu czułości nie okazał się być "sztywną pałą". Po prostu ma się giąć . W końcu o to przecież chodzi w tym całym "ultrajcie" ... czułość nie idzie w parze ze sztywnością a tym bardziej z ugięciem.Czułość nie idzie w parze ze sztywnością, a tym bardziej z ugięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patfinder Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Nie jestem ekspertem od wędzisk więc opisuję prosto czego od kija oczekuję. Co do transmisji sygnału o braniu do ręki to jestem raczej spokojny gdyż zakładam, że jest tak samo jak w serii Walleye natomiast bardziej skupiałbym się na tym czy ta wędka jest na tyle finezyjna że da mi przyjemność z holu nawet niewielkich okoni. To dla mnie ważne aby kij się giął i pracował nawet pod niewielką rybą bo inaczej łowiłbym okonie na walleye jigging i też byłoby "jakoś tam". Czy ktoś kto używa tego kija lub najdelikatniejszego ERR z poprzedniej serii mógłby się wypowiedzieć jak zachowuje się ta wędka w starciu z okoniem np. 20 cm? Wiadomo że pod 40 - tką nawet kij trociowy trochę się ugnie...ale chodzi o najczęściej łowione, małe ryby, które też dają dużo frajdy pod warunkiem odpowiedniego doboru sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patfinder Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 No i kupiony . Pierwsze wrażenie pozytywne. Kijek przyzwoicie wykończony. Trzeba będzie go teraz potestować. Na razie wiem że od biedy nawet obrotówkę trójkę pociągnie ( 6 g comet ) aczkolwiek to już dla niego pewien wysiłek. Pierwsze skubnięcie też było ale rybka była widać niezdecydowana... Za to odczuwalne jak kopniak paralizatorem . Pierwsze koty za płoty jak to mówią - jak na kwadrans testowania (z braku czasu ) rokuje długą przyjaźń z tym patyczkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makimek Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Już przetestowany, i jak się zachowuje pod tym okonkiem 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wudarek Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam, przepraszam z góry za zabawe w archeologa. Czy ktos moze mi powiedziec jaka akcje ma Fenwick RiverRunner 0.8-9g ? Na Allegro piszą, że fast, gdzies na necie widzialem ze MFast. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 M fast bardziej ale przy okoniach to raczej zaleta niz wada mniej spinek okoni zacietych za kruchy pyszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wudarek Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzieki wielkie za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykCBR Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam Jestem już praktycznie zdecydowany na Fenwicka Elite Tech River Runner 2,30m, c.w. 0,8-9g. Ma to być kij okoniowo-kleniowy do połowów rownież z brzegu. Wody stojące i rzeki. Najczęściej łowię z opadu (sandaczowy nadgarstek????), głównie na gumy 2-3,5" z główkami 1-7g, czasami mała obrotówka lub kleniowy woblerek.Czytając rożne komentarze zaczynam się trochę wahać pomiędzy tym kijem a wersją 2,18m, c.w. 0,8-5g. Wynika to z opinii, że ten blank do 9g, to realnie taki do 15. Jeśli faktycznie tak jest, to obawiam się nadmiernej ilości spadów, tym bardziej, że używam plecionki. Z tyłu głowy mam natomiast wspomniane przyłowy i weź tu człowieku dokonaj optymalnego wyboru.????Odnieście się proszę do tych wątpliwości. Druga nurtująca mnie rzecz, to dobór optymalnego młynka, a jeszcze bardziej jego rozmiaru. Myślałem o Mitchellu Mag-Pro Extreme w rozm. 1000 ale koledzy odpowiadający na moje pytanie w temacie "dobór kołowrotka", przekierowali trochę moją uwagę na Shimano Reranium ci4+ fb, z tym że w ofertach widzę tylko rozmiary 1000 oraz 2500 i zaczynam się zastanawiać, czy ten 1000 nie będzie za słaby przy uwzględnieniu przyłowów. Jednocześnie nie chcę przeciążać wędziska i ujmować sobie komfortu łowienia, i skutecznego holu okonia, który będzie mimo wszystko celem nr 1 tego kija. Liczę, że przeczytacie te przydługie wypociny i ułatwiacie mi wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 230 do 9g bedzie lepszy dla cb jednak nie jest to najlepszy kijek to opadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Mam do 9gr wersję 213. Raczej nie da rady ogarnąć 15gr.Brania czuć doskonale, prawie nic z niego nie spada. Łowiłem nim i na żyłkę i plećkę.Przyłów na razie największy to szczupak 72cm wziął spod kija, bez żadnego zająknięcia, szybko znalazł się na brzegu. Większego też dał radę podholować pod brzeg, ale niestety mamuśka po poczuciu płytkie wody dała skok w powietrzu i przecięła plećionkę.Do kija podpięte TwinPowerXT 2000 lub sustain 2500S, bardzo ładnie wyważa zestaw. Co do rybek, trochę ogarnął w tym roku okoni trochę szczupaków. Łowię głównie na gumy z główkami 5-8gr, raz po raz woblerek mniejsz 5-6cm. Kijek warty każdej złotówki, lekki, dobrze leży w ręce, tylko trzeba się przez chwilę przyzwyczaić do uchwytu, który w tej chwili jest dla mnie jednym z najwygodniejszych z którymi miałem do czynienia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 ogarnie 14-15 g ale tylko przy przynetach stawiajacych maly opor (boleniowki ) alga 1 jest to raczej szczyt mozliwosci tego kijka ja wyciagnalem na nim grubiutkiego szczupaka ponad 60cm bylo troche zabawy ale pewnie przez to ze z rzeki nurt zrobil swoje za to podobnej wielkosci bolki wychodzily bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Dobry kolowrotek w rozmiarze 1000 poradzi sobie z przylowami doskonale! A taki staruszek Emblem 2000 bez zajakniecia. Nie ma co sie bac, suma da sie 10 kg wyjac, spox ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 wiedziony pozytywnymi opiniami w internecie kupiłem ERR68L-F-2 i bardzo szybko się go pozbyłem. Problematyczna dla mnie była relacja ceny do czułości - po sprzedaży wolałem dorzucić kilka stówek wiecej i kupić avida st croix. Generalnie gdybym swoją przygodę z wędkami powyżej 500 zł zaczynał z tym fenwickiem to byłbym b. zadowolony - na kiju zanotowałem zero spadow, ładnie trzymał ryby, a i ten brzydki uchwyt była bardzo poręczny. w moim odczucui nie nadawał się jednak do jigowania przynętami o masie powyżej 7 g - za bardzo "klękał" przy podbiciu. Wędka moim zdaniem med-fast. Dodatkowo jeżeli miałem wcześniej wędki wyższych serii st. croix w rece to spodziewałem się podobnego poiomu transmisji drgań w jednej z najwyższych serii fenwicka. Podsumowując, wolałbym dorzucic kilka stówek i kupić st croix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykCBR Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Do jacob1993:Czemu nie najlepszy do opadu? Chodzi mi o delikatne podbicia i wolny opad na lekko. Co byś innego polecił? Do bigrafi: Zarówno Twin PowerXT 2000 jak i Sustain 2500S to młynki o wadze ok. 230-250g. Skoro z nimi Twój kij jest idealnie wyważony, to może odpuścić sobie rozglądanie się za Mag-Pro Extreme i Reranium w rozmiarach 1000 i skupić się na 2500? Wiadomo, że taki 2500 będzie solidniejszy ale obawiałem się, że może trochę przeciążać kij o wadze poniżej 100g. Chociaż w opisanym przeze mnie Fenwicku z tak krótkim dolnikiem, to może wypalić... Do wojt1988:Co właściwie nie tak było z czułością tego Fenwicka? Zdaję sobie sprawę, że nie jest to szpada i bliżej mu do m-f, ale w okoniowych bataliach to raczej jego plus. Co innego, gdyby naszym celem nr 1 miały być sandacze, ale to nie do tego wędzisko. Jakiego konkretnie St. Croix Avid kupiłeś? Podaj jeśli możesz dokładny model, długość i cw, chętnie go obadam. Łowisz nim na plecionkę? Jak ze spadami okoni? Edytowane 17 Listopada 2015 przez patrykCBR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykCBR Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Koledzy odpowiedzcie w wolnej chwili na pytania, które zawiera powyższy post, gdyż przedstawione przez Was opinie bardzo mnie zaciekawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Co do fenwick elit tech riverrunner 8 lb 9gr. Dla mnie 15 gram da radę rzucać. Czułość kija jest średnia ale wystarczająca. Miałem wędki bardziej czułe. Dla mnie to taki lekki uniwersał. Akcja trochę jak cormoran powergrip z filmów Taszarka i Kolendowicza. Wtedy nie było specjalistycznych modeli i tymi kijami łowili wszysto klenie, sandacze, szczupaki, bolenie i okonie. Dość czuła szczytówka ładnie pokazuje branie, i ustępliwy dolnik ale nie kluskowaty. Tym kijem można łowić wszystkie mniejsze ryby jakie pływają w naszych wodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi