Skocz do zawartości
  • 0

Kąt stożka - rozważania

sucks_one

Pytanie

Cześć,

Niebawem zakupię nowa zabaweczke jaką jest Echosonda i w związku z tym stwarzam sobie szereg pytań istotnych i nieistotnych, które z każdym dniem zmieniają swoją wartość i stają się zupełnie czymś innym niż dzień wcześniej.

Jest jednak pewna kwestia, która nie daje mi spokoju od dłuższego czasu i nikt nie jest mi w stanie wytłumaczyć co widzę na ekranie kiedy znajdę się w określonych sytuacjach.

Śpiewka o kątach wiązki na poszczególnych herzach jest dla mnie czymś czysto teoretycznym, czymś czego prawdopodobnie nie potrafię sobie wyobrazić.

Wyobraźmy sobie klasyczną rynnę ... płyniemy po blacie i na ekranie odczyt nie przysporzy problemów z poprawnym odczytem.

Głębokość, dno i jakieś farfocle w toni dla wszystkich jest jasna sprawa ale co jeśli płyniemy wzdłuż kantu?

Wiązkę wyobrażam sobie jako trójką w 2d i stożek w 3d. Patrząc na tą kwestię w 2d od strony rufy lewe ramię trójkąta odbija się od dna które jest płycej położone niż jego prawe ramię. W efekcie nadal na ekranie widać jak byśmy płynęli nad blatem. Co z potencjalnymi rybami?

Kiedy ryba znajdzie się w pobliżu wysokości trójkąta (2d) czyli osi bądź w jej okolicy  zobaczymy ją na ekranie a jeśli ryba będzie w skrajnym punkcie tj. na granicy widzialności mającego związek właśnie z ów kątem ?

Załączam zdjęcie z płynięcia po kancie w typowej rynnie.

post-49430-0-50938300-1424679477_thumb.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poczytaj watek obraz echosondy jest tam pare linkow. Sonda pokazuje najbluzsze mocne echo jako dno wiec jakbys mial pionowa skarpe na piwierzchnie w zasiegu wiazki to zglupiec powinno. Pizatym jesli dno jest widziane na2m to ryb ponizej kantu po mojemu nie zobaczysz bo ekran nie pokarze co sie cieje pod dnem.

• 0

Dzięki gooral za te linki. Oczywiście  jest to logiczne co napisałeś bo przecież płynąc centralnie nad szczytem górki zobaczymy głebokość do szczytu mimo, że po bokach będzie większa odległość ale czy wobec tego w takich przypadkach stożek węższy nie będzie lepszy albo przynajmniej wystarczający ?

Krzysiek .... poprzednie echo a mianowicie Mark 5x pro posiadało dwie częstotliwości i mimo, że na ogół kręciłem się na płytkiej wodzie wolałem oglądać obraz z 200khz niżeli z 83khz. Obecnie tez chyba pływasz z Markiem .... używasz 83khz? IMO 200KHZ powinno pokazać Ci DR'a.

Może użytkownicy sprzętu Ray'a bądź Kolibra by coś dołożyli od siebie?

Jak wiadomo wymienione sprzęty mają zdecydowanie mniejsze kąty niżeli Low.