Skocz do zawartości

Zestaw trociowy.

na ryby.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Waldku

(...)

Myślę, że komfort wędkowania jest średni, lecz skuteczny, a większości chodzi o skuteczność, tzn. ryba w torbie.

Zdaje się, że dlatego Kolega @popper napisał tak jak napisał,

bo zdecydowanie woli jedną na korbie, niż dwie w torbie. :D

Żeby nie było tak tragicznie OT, choć troci nie łowię,

a i casting ledwo co mnie zainteresował, dodam słowo co do długości wędek.

Sprawa jest tak indywidualna, że w zasadzie pytanie o radę w tym zakresie

jest pytaniem o preferencje, a nie o użytkową wartość każdego centymetra patyka.

Jest tyle przynęt, sposobów prowadzenia, rodzajów wędek, tyle różnych miejscówek,

że np. to co dla jednego będzie już męczące, innemu da odczucie przyjemnego wysiłku itd.

W tej materii nic nie zbliży się do połowienia samemu, na swój sposób, na swoim odcinku rzeki

wędkami 2,70m; 2,90m; 3,05m... Rada, zwłaszcza dobra, nigdy nie jest zła, ale tu nie ma drogi na skróty :D

I dotyczy to chyba każdej odmiany wabienia drapieżników, czy to jezioro, kanał, czy woda górska.

Życzę udanego skompletowania sprzętu !

Pozdrawiam

Grzesiek

jeszcze uwaga co do multikow. szpula oraz mozliwosci rzutowe przynetami typu wobki trociowe w przypadku abu 5tysiecy i wiecej niestety moze sprawiac pewne trudnosci ze swobodnym rzucaniem. wiem o czym mowie bo sam swoje przygody z trosiowym castingiem zaczynalem od Abu ultra Cast 5601 i bylo tak raczej srednio. choc dluzszy kijek i wiekszej podatnosci moze nieco nadrobic niedociagniecia samego multiki. ja jednak raczej w miare mozliwosci finansowych bylbym za curado 200/201 D/E

Mifek citica 201E tez da radę,to super kręciek :)porównojac go do curadziaka,nietraci duzo,praca aksamitna i spokojnie macha trociowe woby,a kasa mała

pisalem o curado bo byl wczesniej wspomniany. oczywiscie citica to tez swietny multik i przy niewielkim nakladzie mozna z niego zrobic curado :mellow:

NA RYBY .PL.Ja tego prologica kupiłem na allegro.Długość dolnika to 40cm więc wystaje troszkę poza łokieć.Myślę że jak na pierwszy kij castingowy na trotkę to daje radę,zwłaszcza że cena jest przystępna.Jednak pomyśl jeszcze o tym co pisali koledzy.Jak byś pojechał na zlot i pomacał kilka patyków to dobrał byś coś pod siebie.

Grzesiu nie wiem dokladnie jak jest w wersji E ale w serii D curado od citici roznilo glownie jedno lozysko ktore we wlasnym zakresie mozna osadzic w parenascie minut... :D

przy okazji polecam wypolerowanie wszystkie co sie da - wodzik - jak masz dostep, ranty szpuli, ranty ramy z ktorymi MOŻE choc nie powinna stykac sie szpula, os szpuli i ew tarcza cierna hamlca rztowego - ale ten ostatni zabieg do dla kozakow rzutowych :mellow:

RADAR bardzo chętnie pojawił bym się na zlocie, ale żonka kazała popukać mi się wczoło,jak ją zapytałem o wyjazd. Twierdzi i słusznie że już w domu mam dwie trocie morskie, jedna 2 lata i 3 miesiące, druga 3 miesiące:). Tak że muszę poczekać jak moje ratolośle podrosną wtedy, powrócę do weekendowych wyjazdów, a na razie pozostają mi jednodniówki i to na tygodniu. Dobrze że w pracy nie marudzą:).

z tego co sie orientuje to ten cormoran nie ma ramy alu wiec jak dla mnie na dzien dobry jest skasowany. poza tym w tej cenie wolalbym uzywanego lub nowego (trafiaja sie czasami promocje) abu c3 4601 niz cormorana ktory zaczal robic, a własciwie sygnowac jakies tanie malezyjskie zabawki swoim logo wylacznie z potrzeby rynku...

jesli chodzi o cu201DPV to nie wiem co masz na mysli mowiac o ciezkim trollingu. jesli chodzi o trolling srodziemny to nie powinno byc problemow...

• 1 miesiąc temu...

Udało się przed sezonem złożyć zestaw castingowy więc mogę opisać swoje pierwsze wrażenia. Zestaw ćwiczyłem na Łebie, więc rzece niezbyt szerokiej. Multik to daiwa procaster rojo, łączny koszt z przesyłką z USA wyniósł mnie 190 zł, więc nie patrzyłem w ogóle na Curado, chociaż chciałem posłuchać RADARA. Kij to Rozemeijer Qualifier Cast 2,7m 20-50g cena około 250 zł, dzięki uprzejmości dobrego człowieka :D, przy okazji pozdrawiam i kolejny raz dziękuję japońskiemu wojownikowi sumo . Tak że cena zestawu jak na pierwszy raz, gdzie nie było wiadomo czy mi się spodoba całkiem całkiem. Na multiku żyłka 0,30 150 m, chyba troszkę za dużo ale pierwszy raz nawijałem multik i nie do końca wiedziałem ile żyłki nawinąć na szpulkę. Zestaw ciskał woblera salmo invadera 7 cm, 12 g i chyba lżejszym Irka Gębskiego. Bardzo miło się rozczarowałem bo po ustawieniu Rojo rzuty były daleki, spiningiem bym tak nie ciskał. Kij nie jest typową pałą trociową, bardzo fajnie się ugina i ładuje przy rzutach, myślę że fajnie trzymałby rybę niestey nie miał okazji się wykazać :(. Przy temperaturze -4 kciuk mi nie marzł i zauważyłem że żyłka nie bierze wody na multik tak jak plecionka, być może dla tego że przelotki lekko zamarzały i zrzucały wodę zanim doszła do szpulki. Jutro trzy dni na Parsęcie zobaczymy jak tam zestaw się spisze.