Skocz do zawartości

Szukam teleobiektywu do Pentaxa K10D - prośba o poradę (+ soczewki apochromatyczne?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam obecnie na Gwiazdkę amatorskiego teleobiektywu (circa do 1000 zł) do Pentaxa K10D, który byłby uzupełnieniem do kitowego obiektywu 18-55 Pentaxa.

Po pierwsze chciałbym Was się poradzić, czy kupować obiektyw 70-300 czy 55-200 (w pierwszym przypadku - czy strata zakresu ogniskowej pomiędzy 55mm w obiektywie kitowym a 70mm w teleobiektywie ma znaczenie?

Po drugie czy teleobiektyw bez soczewek APO vs. z soczewkami APO (różnica np. w teleobiektywach Sigmy wynosi ok. 340 zł) to znaczny ubytek na jakości zdjęć? Jestem raczej przygotowany na wydatek ok. 1000 zł, a za tę cenę mogę już właśnie kupić np. obiektyw SIGMA 70-300 APO DG MACRO, ale jeśli te soczewki apochromatyczne (już sprawdziłem, co to APO oznacza :D ) nie są niezbędne, to po co przepłacać za gadżet :D .

No i po trzecie gdybyście znali konkretne modele obiektywów godne polecenia, byłoby w ogóle super :D .

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

marcinesz

Miałem Pentaxa 55-200.W tym zakresie i świetle to dobre szkło.Jednak jak długi zoom i lubisz strzelać daleko to bierz Sigmę 70-300 apo,będziesz miał też jakieś makro.Aberracje przy zdjęciu delikatnie pod światło potrafią skutecznie je zepsuć.Pentax jest za to o wiele mniejszy przez co poręczniejszy.

Dzięki FISH za odpowiedź. W międzyczasie poczytałem trochę na ten temat i również doszedłem do podobnych wniosków - wybór padnie jednak na Pentax DA 50-200mm. Nie potrzebuję aż tak długich ogniskowych, przyda się za to Quick Shift Focus (możliwość ręcznego korygowania ostrości przy włączonym AF)

Teraz jeszcze pozostaje kwestia lampy - czytałem trochę na forum Pentaxa i generalnie odradzają Tumaxa 880 lub 386, za to doradzają Metza 48 AF-1 (ale ten jest za drogi jak dla mnie) lub Sigmę EF-500 DG Super (znalazłem Sigma EF-530 DG ST). I chyba na tę nową Sigmę lub używanego Metza będę polował.

Na systemie Pentaxa się nie znam. Nikon, trochę Canon to co innego. Jeśli masz pytania polecam forum Pentaxa, które nie ukrywam czytam od czas do czasu również (jednak nie dział związany z SLR tylko z dużym formatem). www.pentax.org.pl

Pozdrawiam

Remek