Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Gratki patu :D z tego co widzę w ten weekend bolki były górą i dały nie jednemu w kość. Ja jeśli pogoda pozwoli wystartuje jutro. Weekend był wyłączony przez szkołe, ale jakoś odnoszę wrażenie że coś jest nie tak z tymi rybami. Zastanawiam się co może być przeczyną takiego zachowania. Niestety tutaj jeszcze nie znalazłem odpowiedzi :wacko:

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gratki patu :D z tego co widzę w ten weekend bolki były górą i dały nie jednemu w kość. Ja jeśli pogoda pozwoli wystartuje jutro. Weekend był wyłączony przez szkołe, ale jakoś odnoszę wrażenie że coś jest nie tak z tymi rybami. Zastanawiam się co może być przeczyną takiego zachowania. Niestety tutaj jeszcze nie znalazłem odpowiedzi :wacko:

Redzi,dzięki ale nie ma czego gratulować.

W sumie łowilismy je z doskoku i to te namierzone, w przerwach przy klenio-jaziowaniu ... na te grube przyjdzie jeszcze pora...

Ja wróciłem przed chwilką i dziś bolki były na szczęśliwą 7 :D

Oznak żerowania żadnych pogoda piękna lekki wiaterek i wszystkie na RH12 bo właśnie do tego ona jest gdy bolków nie widać :D Przedział w granicach 45 - 65 wszystkie bez rewelacji ale za to z jednego miejsca :D Wyjazd zaliczony do tych z serii udanych :unsure:

Ja dzisiaj 6 bolków w tym dwie grube ciotki, dodatkowo 2 spady, więc się wyszalałem. Widocznie bolki wyczuły jutrzejsze pogorszenie pogody i chciały sobie podjeść.

pozdrawiam

W

Ja też liczyłem, że przed zmianą pogody będą żarły, ale niestety. Łowiłem od 16;15 do 19, stacjonarnie, jedną miejscówkę. Zanotowałem jedno walnięcie pod nogami, niestety nie zaciąłem. Bolki pokazywały się sporadycznie i małe sztuki.

U mnie zmiana pogody wypadła rano. Byłem na miejscu idealnie. Nad wodą cisza i nic nie bierze a od południa idą kumuluski. Jak zakryły słońce natychmiast uaktywniły się mewy. Założyłem wobler Wujka i zaczął się łomot. 5 ładnych bolków w godzinę. Potem zaczęły się spady. W końcu złowiłem szóstego bolka nietypowo zaciętego za tylna kotwiczkę. Okazało się, że odpadło uszko przednie z zawartością. Zdarza się chociaż przykre, że jakaś ryba się teraz męczy. Po zmianie woblera na większy, spadów cd. Zamiana na inne wabki nie dała brań. Dałem odpocząć rybom i popłynąłem na inna miejscówkę. Zaczęło się nieciekawie, 30 min. bez brania. Potem potężny strzał jak poderwałem tylko ukleje z dna. Ciary poszły, przed oczami bolek na rekord PL, kwiaty, wywiady ... Niestety po minucie ryba spada a na lince koraliki z glutów. Potem poleciałem w miejsce gdzie złowiłem największego bolka w tym roku bo się zaczęło pokazywać tam jakieś duże rybsko. Niestety zanim doszedł strasznie się rozwiało i wszystko zaczęło siadać w oczach. Wróciłem na pierwszą miejscówkę ale zero reakcji. Powinienem się zwinąć ale postanowiłem potestować ukleją 12 cm z jedną kotwiczką. Leci pięknie, nie plącze się i jak jej dać czas, to łowi. Po 40 min, rzucania zaciąłem pięknego bolka czatującego przy dnie. Główka od przynęty była wbita w przełyk. Wyglądało to koszmarnie ale na szczęście mam wprawę i poszło super łatwo. Bolkowi z radości pomyliły się kierunki i wylądował jak orka na plaży :D Tu już czekali wolontariusze i zepchnęli go na głębszą

Wcześniej się to nie zdarzało żeby oczko się wyrwało, ale w tym roku zauważyłem że część oczek się rusza. Nie wiem czy nie zmienili formuły kleju, sprawdź Robert pozostałe i spróbuj wkleić na epoksydowy. Ten lepiej trzyma niż Dragon do metalu, ale fajnie że połowiłeś :D Mi się to nie zdarzyło, a dość siłowo holuję.

pozdrawiam

J

Do tej pory nie było z tym problemu więc nie czułem potrzeby robić stelaża, a wklejanie oczek jest łatwiejsze. Jednak jak to się będzie powtarzało to będę musiał włożyć w to więcej pracy.

Ja na razie sprawdzam woblery po wyjęciu ryby i nie widzę uszkodzeń, ale jak mocno je traktowałeś to możliwe że coś tam się poluzowało.

pozdrawiam

J

To ja tez zaliczyłem dzis dniowke. Nie sledziłem prognozy, wiec zlało mnie ze trzy razy. Aktywnosc powierzchniowa zerowa. Obskoczyłem ze cztery dobre miejscowy. Pierwszego zdjałem rano jeszcze przy ,, lampie ,, z oderwanej opaski. Kazde łowy zaczynam tam i zdejmuje dyzurnego bolenia. Po chwili pogoda sie spartoliła. Przezło kilka ,, widowiskowych ,, chmurek a w przerwach pieknie sie uspakajało. Na kolejnej miejscowie cicho i pusto. Po 40min jednak ostre walniecie jak wobek wychodził na kamienie i 2:0 dla mnie :lol: Pozniej cisza i marsz dalej. Dołowiłem do wieczora jeszcze 4 sztuki z kolejnej ciekawej dziury, z przydennych warstw, na konkretnie dociążonego woblera. Chciałem zostac jeszcze dłuzej, ale na widok kolejnej sciany wody powiedziałem - dosyc juz tego . :D