Skocz do zawartości

Bolenie 2009

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Byłem dzisiaj na Wisła w miejscowości Ujście Solne. Jechałem z wielkimi nadziejami na 1 bolka złowionego w moim życiu :D Kupiłem nowiutkie 3 woblery lecz po 2h zostały gdzies głeboko w wodzie :(:(:( Potem zacząłem biczować wodę wszystkim co miałem w plecaku lecz na marne :( Bolek tylko walnął 4 metry ode mnie chcąc mi pokazać że ma mnie głęboko gdzieś. Boli wogóle dzisiaj mało aktywne z rana było słychać jak chodzą przy powieszchni a potem znikły :( Dobrze że chociarz zostały mi okonie :D i jeden klenik około 25 cm. Ale bolkom jeszcze nie powiedziałem dość wiec im nie odpuszczę. Lecz na razie schodzę jako pokonany ale bede jeszcze zwycięstwa.

Ja dzisiaj połowiłem sobie jak nigdy w tym sezonie boleniowym,aktywność dzisiejsza boleni przerosła moje oczekiwania.6 boleni w trzy godziny na Bugu podczas deszczu to nie lada wyczyn,a i emocji nie miara.Niestety te powyżej 70cm nie dały się skusić na przynęty które posiadam w swoim arsenale.Miło spędziłem dzisiejszy wieczór :D .

Kupiłem nowiutkie 3 woblery lecz po 2h zostały gdzies głeboko w wodzie :(:(:(

Co oznacza, że coś robisz nie tak. Przez kilka lat biczując za bolkami nie urwałem nawet jednej przynęty. Wynika to z tego, że przeważnie (lecz nie zawsze) łowiąc bolki zamykasz kabłak gdy tylko przynęta dotknie wody i ściągasz b. szybko a więc siłą rzeczy przy powierzchni. Na początek odpuść sobie woblery - szczególnie te głębiej schodzące. Najprostszą i jednocześnie najskuteczniejszą przynętą dla mnie osobiście jest 5-7 cm kopytko o drobnej akcji (byle nie Relax'a) w kolorach biały, perłowy ew. ripperek. Ciężar glówki 5-7 grama. Ściągając wykonuj jednocześnie drobne ruchy wędką tak aby przynęta poruszała się drobnymi skokami. Tym, że czerwcowe i późniejsze bolki częściej będą Cię olewać niż się dawać złowić nie przejmuj się. Ta ryba tak ma - i na tym polega jej urok. :D

Łatwo nigdy nie będzie ale są momenty lepsze lub gorsze. Ryby polują na większej lub mniejszej adrenalinie. Im wyższa tym mniej są wybredne. Dlatego trzeba rozgryźć kiedy wpadają w amok i używać jak najdoskonalsze przynęty. Trzeba wykorzystywać dobre okresy w maju i wrześniu kiedy intensywnie polują. Próbować w czasie szarówki lub wietrznych dni. Ja bym się skłaniam ku łowieniu głębiej. W takim zbiorniku jak opisałeś będą kursować w pół wody. Tu trzeba na nie polować bo im głębiej tym wymagani przynętowe też trochę słabną. Trzeba miejscowe ryby dobrze poznać bo rzucanie w ciemno byle czym da przypadkowe ryby od czasu do czasu.

Witam,

proszę o poradę, jak skutecznie łowic bolenie w wodzie stojącej, głowny pokarm boleni to płoc,maly boleń,jaź,brak uklei,głębokośc 1-2m,zarośla.

Często się uda zainteresowac go przenęta ale brań jedno na 10-15 polowań .

na forum zalogowany jest Robert Paulin, ktory wielokrotnie lowil spore bolenie w jeziorze Ros na Mazurach. Efekty mozna bylo ogladac nie jednokrotnie na lamach Wedkarskiego Swiata.

Poszukaj w wyszukiwarce na forum. Temat lowienia boleni w wodach stojacych przewijal sie juz kilka razy.

pozwodzenia :D

JW :D

Gratuluję wszystkim złowionych bolków :D

Wczorajszy wypad na Wartę udany, poaczątek na miejscówce obiecujący , około 21 na kiju melduje się bolek 60cm , potem jeszcze kilka odprowadzień , poł godziny przelotnego deszczu bolki wchodziły w miesjce co jakiś czas , mniejsze bliżej brzegu te większe stały na granicy przejścia z płytkiej wody na głęboką i właśnie w tym miejscu wziął tuż przed 23 w niemal całkowitych ciemnościach bolek 71cm narazie moja życiówka złapana na uklejkę 8cm (widać na foto) , około 1.30 w nocy zanotowałem obicnke , jak się okazało to szczupak 73cm którego udało się o godzinie 2 wyjąć , oczywiscie wszystkie ryby wrociły do wody :D

A fotki , cóż było ciemno , było ciężko ... :mellow:

.

post-2798-1348914366,9719_thumb.jpg

post-2798-1348914367,0388_thumb.jpg

RH10 - przynęta jak każda inna, czasami na to ryby biorą a czasami totalnie olewają, także żadna rewelacja, nie ma się czym podniecać.

No bardzo ciekawe spostrzeżenie, bo przeglądając wątek 80% złowionych ryb jest właśnie na przynęty RH, w koledze przejawie się chyba zazdrość. Jeśli to nie jest rewelacja początku sezonu to wybacz ale :unsure:

@kaspar grat bola :D jeszcze o tej godzinie to rewelka :D

Bardzo fajna rapka i tak sobie pięknie w oczy patrzycie :mellow:

Ja właśnie wróciłem OKRUTNIE wymęczony, ale miałem 3 bolki. Wszystkie w okolicach 60cm... z czego 2 z klatki. Podobno w klatce nie biorą? :D:D Między braniami nie minęło nawet 5 minut.

Odra poniżej Brzegu Dolnego, wobler x 2 i RH 10 x 1.

Piwko i spać!

RH10 - przynęta jak każda inna, czasami na to ryby biorą a czasami totalnie olewają, także żadna rewelacja, nie ma się czym podniecać.

No bardzo ciekawe spostrzeżenie, bo przeglądając wątek 80% złowionych ryb jest właśnie na przynęty RH, w koledze przejawie się chyba zazdrość. Jeśli to nie jest rewelacja początku sezonu to wybacz ale :unsure:

@kaspar grat bola :D jeszcze o tej godzinie to rewelka :D

co do RH - pełna zgoda. Mają potencjał. Nie mówię już nawet o jakimkolwiek porównaniu do Thrilla heheh. Są ZNACZNIE łowniejsze.

Jednak dobrego woblera zobaczyłem dopiero niedawno. Ajajajajjjj